Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αρνείται να στρατευτεί στα κατεχόμενα



ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Πραγματικά Αντικατοχικός Αγωνιστής ο Αντιρρησίας Συνείδησης Μουράτ Κανατλί, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης.

Τον υπέροχο και σημαντικό αγώνα του συνεχίζει ο συναγωνιστής Μουράτ Κανατλί, που με θάρρος και πίστη στην ειρήνη και στη συναδέλφωση των λαών της Κύπρου, αντιστέκεται στο Μιλιταρισμό και στα αστικά κατεστημένα που μαζί με τις επεμβάσεις των Μητέρων Πατρίδων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δίχασαν και συνεχίζουν να διχάζουν. Που αρνείταιμε αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο τη Διχοτόμηση και το Κατοχικό Καθεστώς που έχει επιβάλλει η Τουρκία και οι αντιδραστικές δυνάμεις των Τ/Κ στη Βόρεια Κύπρο. 

«Είμαι ακόμα ελεύθερος!»,δήλωσε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, σχετικά ευδιάθετος, ο Μουράτ Κανατλί, ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Κύπρος», ο οποίος αρνείται να στρατευτεί, ως έφεδρος, στον Τ/Κ στρατό. Για την άρνησή του αυτή βρίσκεται ενώπιον του «στρατοδικείου», στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο χθες άρχισε, έπειτα από πέντε αναβολές, την εξέταση της υπόθεσής του. Ο δικηγόρος του 38χρονου Τουρκοκύπριου συναγωνιστή παρουσίασε τη θέση τους στο «δικαστήριο», ζητώντας να του αναγνωριστεί το δικαίωμα άρνησης στράτευσης. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα, ζήτησαν η δίκη να μεταφερθεί στο «Ανώτατο Δικαστήριο», ώστε να φανεί πως η δίωξη είναι αντίθετη με το Σύνταγμα της «Τ.Δ.Β.Κ.», το οποίο ορίζει ρητά πως το δικαίωμα της έκφρασης πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Αντίθετα, ο Τουρκικός Κατοχικός Στρατός στη Βόρεια Κύπρο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα άρνησης στράτευσης των Τουρκοκυπρίων ως δικαίωμα έκφρασης. Σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί στο «Ανώτατο Δικαστήριο», τότε υπέρ του Κανατλί αναμένεται να μετρήσουν και δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας, αναφορικά με την καταπάτηση του άρθρου 9 της ευρωπαϊκής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Οι πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετές, αν και το «στρατοδικείο» θα αποφασίσει για την εξέλιξη της δίκης στις 8 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η πλευρά του Μουράτ Κανατλί θα επιδιώξει να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, συγκεντρώνοντας αρνητές στράτευσης και από τις δύο πλευρές της Κύπρου, ώστε να συμπαρασταθούν στο δικαίωμά του. Στο πλευρό του βρίσκονται άλλωστε ήδη αρκετοί ευρωβουλευτές, πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες, οι οποίοι εκφράζονται επικριτικά για τη στάση αυτή του τουρκικού στρατού.

Ο 38χρονος Τουρκοκύπριος Μουράτ Κανατλί είναι από τα βασικά στελέχη του δικοινοτικού κόμματοςΝέα Κύπρος (YNP), το οποίο έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του αντιμιλιταρισμού και ζητά την αποστρατικοποίηση της μοιρασμένης Λευκωσίας από όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις Ο ίδιος διαμένει στον Στρόβολο με την Ελληνοκύπρια σύζυγό του και έχει υπηρετήσει τη θητεία του στον τουρκοκυπριακό στρατό, στον οποίο θεωρείται έφεδρος, κάτι που συνεπάγεται πως πρέπει να εμφανίζεται στον στρατό για άσκηση μια φορά τον χρόνο, μέχρι να συμπληρώσει τα 40 του χρόνια.

Όμως από το 2009 έχει δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική εκπαίδευση ή προετοιμασίες για πόλεμο στην Κύπρο και δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο. Με βάση τα όσα ισχύουν για τη στράτευση στο ψευδοκράτος, με την άρνησή του, ο Κανατλί θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο. Ενδεχόμενη όμως άρνηση πληρωμής του προστίμου ή επαναλαμβανόμενη άρνησή του να παρουσιαστεί ως έφεδρος στις κλήσεις, μπορεί να καταλήξει σε ποινή κάθειρξής του.

Ο ίδιος ο Μουράτ Κανατλί,στις 25 Μαΐου 2011, μίλησε για το δικαίωμα άρνησης στράτευσης σε ολόκληρη την Κύπρο και την πρόταση για αποστρατικοποίηση της νεκρής ζώνης. 

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, όπου διακήρυξε την πίστη του στα κοινά συμφέροντα Ε/Κ-Τ/Κ εργαζομένων, την καταδίκη του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας που δημιουργεί τον κίνδυνο θερμού πολεμικού επεισοδίου και την ανάγκη οικοδόμησης ενός αντιπολεμικού-αντιμιλιταριστικού-αντιεθνικιστικού κινήματος καλεσμένος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, της Αντιεθνικιστικής-ΑντιμιλιταριστικήςΠρωτοβουλία, Αριστερών Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων

Να σταματήσει η δικαστική ομηρία του Murat Kanatli και κάθε δίωξη του.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συναγωνιστή Μουράτ Κανατλί. Δεν αναγνωρίζουμε καμιά αρμοδιότητα στην στρατιωτική δικαιοσύνη σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο να δικάσει τα φρονήματα μας και φυσικά αρνούμαστε στην αστική δικαιοσύνη να δικάσει την πίστη μας στον άνθρωπο, στην ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.