Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Ξεκινά η νέα μείωση μισθών από την εξόφληση Ιούλη...Εκατομμύρια εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι, αυτές τις μέρες, με τα νέα φορολογικά χαράτσια της κυβέρνησης στο μισθό τους, καθώς στην εξόφληση του Ιούλη θα δουν τη νέα παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα στο πλαίσιο του «Μεσοπρόθεσμου» προγράμματος. Σύμφωνα με αυτή, μειώνεται το γενικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ. Επίσης, μειώνεται δραστικά η έκπτωση για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ επιβαρύνεται αυτόματα με επιπλέον φόρο 400 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στην περίπτωση που έχει και παιδιά!
Πρόκειται για μια αντιλαϊκή ρύθμιση, καθώς η φορολογική επιβάρυνση των...
μισθωτών και συνταξιούχων θα ξεκινά πλέον από μισθούς και συντάξεις που ξεκινούν από 571 ευρώ! Με τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε εδώ και αρκετά χρόνια θεωρούνταν απαράδεκτο να επιβάλλονται φόροι σε μηνιαία εισοδήματα μέχρι τα 857 ευρώ.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
  • Τα εισοδήματα μεταξύ 8 και 12 χιλιάδων ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  • Η ετήσια επιπλέον επιβάρυνση για μισθωτό χωρίς παιδιά και εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ ανέρχεται στα 400 ευρώ.
  • Για μισθωτό με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 13.500 και άνω στα 470 ευρώ.
  • Για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και άνω η επιπλέον επιβάρυνση ανέρχεται στα 540 ευρώ.
Η εφαρμογή αυτού του μέτρου, ενώ εκκρεμούν και πρόσθετα χαράτσια στους μισθούς, συμβαίνει ενώ η φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων μειώθηκε στο 20% και συζητείται περαιτέρω μείωση στο 15%!!!
Η εγκύκλιος
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η παρακράτηση αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Η άμεση μείωση του μισθού εκτιμάται στα 30 ευρώ. Ωστόσο, η ισχύς της νέας κλίμακας είναι αναδρομική, από την αρχή του έτους. Τη διαφορά του φόρου, αφού τους πρώτους έξι μήνες έγινε παρακράτηση με διαφορετικούς συντελεστές, θα κληθούν οι εργαζόμενοι να την πληρώσουν την επόμενη χρονιά, όταν θα έρχονται τα εκκαθαριστικά της εφορίας.
Η νέα φορολογική επιβάρυνση προβλέπει για τους φορολογούμενους με παιδιά:
  • Για ένα παιδί το αφορολόγητο ποσό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ.
  • Για δύο παιδιά αυξάνεται στα 4.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 12.000 ευρώ.
  • Για τρία παιδιά στα 12.500 ευρώ και διαμορφώνεται στα 20.500 ευρώ και για κάθε παιδί πέραν του τρίτου το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 2.500 ευρώ.
Για νέους ηλικίας έως 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 12.000 ευρώ.
Στους μισθωτούς και συνταξιούχους, για τους οποίους το άθροισμα δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας δεν ισούται πλέον με 2 μισθούς ή συντάξεις (δημόσιοι υπάλληλοι) ο υπολογισμός του ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος επί 12, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα επί 14.
Στους αμειβόμενος με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης του έτους, επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 3% στο ακαθάριστο ποσό του ημερομισθίου.
"Ριζοσπάστης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.