Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Γ.Δελαστίκ: Το μέτωπο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φοβάται μην χάσει την αυτοδυναμία




Η στροφή του Α. Σαμαρά κατέστησε τη ΝΔ το κατεξοχήν κόμμα του Μνημονίου και αποδυνάμωσε τη θέση του αρχηγού της μέσα στην ίδια του την παράταξη. 
Γράφει ο Γ. Δελαστίκ...

Βέβαιο θεωρείται από τους πάντες πλέον ότι το άθροισμα των ψήφων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είναι απίθανο να φτάσει το 50%. Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται δυσκολότερα για το «μνημονιακό μέτωπο» των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς απέτυχε παταγωδώς την περασμένη εβδομάδα η επιχείρηση προσέλκυσης των διαγραφέντων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκ μέρους των ηγεσιών τους. Μόλις ένας από τους είκοσι δύο διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ «μετανόησε» εμπράκτως, ενώ δεκαέξι βουλευτές της ΝΔ παρέμειναν αμετακίνητοι στην αντιμνημονιακή τους στάση. Μόνο πέντε «αλλαξοπίστησαν» και μετατράπηκαν σε ικέτες της επιστροφής τους.
Το γεγονός ότι τριάντα εφτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρέμειναν ανυποχώρητοι κατά του ολέθριου νέου Μνημονίου δίνει νέα ορμή στα σχέδιά τους να δημιουργήσουν δύο νέα αντιμνημονιακά κόμματα στους αντίστοιχους χώρους της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, με απήχηση ικανή να βάλει τα νέα αυτά κόμματα στο Κοινοβούλιο.
Ευνόητο είναι ότι, αν όντως συμβεί αυτό, οι δυνατότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν από κοινού εκατόν πενήντα έναν βουλευτές καθίστανται πλέον αμφίβολες.
Μπαίνουν στη Βουλή
Η δυναμική αντιμνημονιακών πολιτικών σχημάτων τόσο στο χώρο της ΝΔ όσο και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαφιλονίκητη. Είναι άκρως χαρακτηριστικό ότι αποδείχτηκε αρκετή η απλή ανακοίνωση στο Δια­δίκτυο της ίδρυσης τέτοιου κόμματος από τον Πάνο Καμμένο και χωρίς καν να έχει αναγγελθεί έστω και μία προσχώρηση στελέχους της ΝΔ στο κόμμα του στην πρώτη δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή το κόμμα αυτό μπαίνει με άνεση στη Βουλή ξεπερνώντας το 4%!
Αν ο συνδικαλιστής Γιάννης Μανώλης και κάποιοι από τους διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ προσχωρήσουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κόμμα αυτό θα μπει στο Κοινοβούλιο. Το αντιμνημονιακό ρεύμα είναι πανίσχυρο στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ και, όσο κι αν το εγκατέλειψε ο Αντώνης Σαμαράς με τη μεγαλοπρεπή πολιτική «κωλοτούμπα» του, οι οπαδοί του κόμματος δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν το ίδιο.
Εύκολα, λοιπόν, ένα τμήμα από αυτούς θα προτιμήσει να στείλει στη Βουλή δεξιούς βουλευτές –έτσι κι αλλιώς αυτούς ψήφιζε τόσα χρόνια–, οι οποίοι, όμως, θα έχουν το τεράστιο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα να παραμένουν συνεπείς στις αντιμνημονιακές τους θέσεις.
Κατσέλη – Καστανίδης
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης δεν είχαν επισήμως ανακοινώσει την ίδρυση ήπιου αντιμνημονιακού κόμματος στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Με δηλώσεις τους, όμως, γνωστοποιούσαν ότι η αναγγελία δημιουργίας του ήταν θέμα ημερών.
Οι προϋποθέσεις εισόδου στη Βουλή ενός τέτοιου κόμματος δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο για το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ούτε οι ηγέτες του είναι άμοιροι ευθυνών, αφού έχουν κατ’ επανάληψη διατελέσει υπουργοί, ούτε ο κόσμος που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από τόσο έντονα αντιμνημονιακά αισθήματα.
Το υπό ίδρυση κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη, όμως, έχει δύο άλλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο και λιγότερο σημαντικό είναι ότι θα μπορούσε άνετα να σχηματίσει αμέσως δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, για τη συγκρότηση της οποίας απαιτούνται δέκα βουλευτές.
Το δεύτερο και καθοριστικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν εύκολα να λεηλατήσουν τους «δημοσκοπικούς» ψηφοφόρους του Φώτη Κουβέλη, αν επιδείξουν σοβαρότητα πολιτικής γραμμής.
Το δημοσκοπικό ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς απαρτίζεται σχεδόν στο σύνολό του από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είναι αρκετά δυσαρεστημένοι ώστε να ντρέπονται να δηλώσουν ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και τόσο ώστε να έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν αντιμνημονιακό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) ή να μετατοπιστούν προς τη ΝΔ.
Για πολλούς από τους πασοκτζήδες αυτούς θα ήταν μια πολιτική λύτρωση να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν ένα αμιγώς πασοκογενές κόμμα, με αντιμνημονιακή, όμως, κατεύθυνση, που θα τους απάλλασσε και από συνειδησιακά προβλήματα. Όλοι προτιμούν τους δικούς τους ανθρώπους.
Αυτή η μεγάλη δεξαμενή δήθεν «κουβελικών» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μπορεί άνετα να στείλει στη Βουλή το υπό ίδρυση κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη, δεδομένου ότι η πραγματική σχέση τους με τη Δημοκρατική Αριστερά είναι από χαλαρή έως καιροσκοπική.
Αβραμόπουλος κατά Σαμαρά
Τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ βρίσκονται σε διαρκή διολίσθηση από τότε που ο Α. Σαμαράς έκανε τη «μνημονιακή κωλοτούμπα» και συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο. Η μείωση του ποσοστού της ΝΔ στις σφυγμομετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης επιταχύνθηκε μετά τη διαγραφή από τον αρχηγό της των πιο πιστών του βουλευτών επειδή… επιμένουν στη γραμμή που ο ίδιος τους υπέδειξε και την οποία ο ίδιος ακολούθησε επί ενάμιση χρόνο, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που του ασκούσαν πριν υποκύψει σε αυτές και παραδοθεί άνευ όρων, προκειμένου να χριστεί «πρωθυπουργήσιμος» από την Άνγκελα Μέρκελ και τους γηγενείς ισχυρούς οικονομικούς κύκλους.
Η κατά 180 μοίρες στροφή του Α. Σαμαρά κατέστησε μεν τη ΝΔ το κατεξοχήν κόμμα του Μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα αποδυνάμωσε τη θέση του αρχηγού της μέσα στην ίδια του την παράταξη.
Οι «μνημονιακοί» βουλευτές ήταν ανέκαθεν η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ. Μόνος του ο Α. Σαμαράς, με ένα στενό κύκλο εμπίστων του, σήκωσε όλο το βάρος του αντιμνημονιακού αγώνα της ΝΔ, όσο διήρκεσε αυτός, αγνοώντας όλα όσα του έλεγαν ψοφοδεείς και εθελόδουλοι μέσα στο κόμμα του. Με το που διέγραψε, όμως, ο Α. Σαμαράς ικανό μέρος των βουλευτών που τον στήριζαν τις δύσκολες ώρες περιέπεσε μόνος του σε πολιτική ομηρία στα νύχια των «μνημονιακών» της ΝΔ!
Δικαίως τώρα αυτοί απαιτούν ανακατανομή της εξουσίας μέσα στο κόμμα. Δεν άργησαν καθόλου να δράσουν. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέχων «μνημονιακός», διάλεξε την Κυριακή το Βήμα για να αμφισβητήσει ευθέως και δημοσίως την κορυφαία μετεκλογική επιλογή του Α. Σαμαρά. Αυτοδυναμία θέλει ο Σαμαράς, συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ο Αβραμόπουλος!
«Μην ακούω τώρα περί ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνησης… Συνενόχους ψάχνουν», είχε δηλώσει ο Α. Σαμαράς. «Και στην περίπτωση αυτοδυναμίας η συνεργασία θα επιδιωχθεί», δήλωσε στο Βήμα ο Δ. Αβραμόπουλος…
Φυσικά, ούτε που διανοείται να πάρει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Δ. Αβραμόπουλου ο Α. Σαμαράς. Οι συσχετισμοί μέσα στη ΝΔ πλέον δεν του επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Μόνο «αντιμνημονιακοί» θα διαγράφονται από τη Δεξιά από δω και πέρα…
 Θα του φέρουν και την… Ντόρα;
Η πολιτική αποδυνάμωση του Α. Σαμαρά δεν πρόκειται βεβαίως να σταματήσει σε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που αμφισβητούν δημοσίως τη γραμμή του. Ούτως ή άλλως, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι έχουν δίκιο όταν υποστηρίζουν ότι η φιλομνημονιακή γραμμή είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, παρά τα φληναφήματα του προέδρου της ΝΔ περί δήθεν αυτοδυναμίας, η οποία τώρα δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να επιτευχθεί.
Ένας προσωπικός πολιτικός ε- φιάλτης περιμένει συν τοις άλλοις τον Α. Σαμαρά. Ένα σοβαρό ζήτημα αναδύεται. Τώρα που ο ίδιος αποφάσισε να γίνει πρωταγωνιστής της εφαρμογής της ολέθριας γραμμής του νέου Μνημονίου, πόσο αντικειμενικά λογικό είναι να παραμένει εκτός ΝΔ η… Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι και αυτή υπέρ του νέου Μνημονίου και η οποία διεγράφη από το κόμμα επειδή υπερψήφισε και το πρώτο Μνημόνιο;
Όσο κι αν αυτό είναι επώδυνο για τον Α. Σαμαρά, η «μνημονιακή κωλοτούμπα» του μετατρέπει την Ντόρα από «αποστάτη» σε… πρωτοπόρο, που υπέδειξε έγκαιρα τη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ΝΔ!
Θα το γράψουμε ωμά: Οι «μνημονιακοί» της ΝΔ κινούνται ήδη για να φέρουν την Ντόρα πάλι μέσα στη ΝΔ και φυσικά σε ηγετικό ρόλο!
«Πρέπει να γυρίσουν στη ΝΔ η κυρία Μπακογιάννη και άλλα στελέχη;» ρώτησε –καθόλου τυχαία, φυσικά– το Βήμα τον Δ. Αβραμόπουλο. «Η ΝΔ έχει τις πόρτες της ανοιχτές να δεχτεί όλους όσοι αποδέχονται, ενστερνίζονται και συνυπογράφουν το αξιακό και προγραμματικό της πλαίσιο», απάντησε αυτός, μεταξύ άλλων. Τα πάντα ανοιχτά, δηλαδή.
Αν, μάλιστα, δεν υπήρχε αυτή η αιφνιδίως εμφανισθείσα επιπλοκή με το εκατομμύριο του συζύγου της Ντόρας, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει ίσως τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται καθόλου να είχαν ήδη εκδηλωθεί και με πιο επίσημο τρόπο οι διαδικασίες επανένταξης της Ντόρας στη ΝΔ. Αυτή η ιστορία, πάντως, θα έχει πολιτικό ενδιαφέρον. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.