Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η λαμπρή καριέρα του Irving Brown, ή ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ΓΣΕΕ

Πηγή: Lenin Reloaded








Λήμμα Wikipedia:

O Irving Brown (Μπρονξ, 1911 - Παρίσι, 1989) ήταν αμερικανός συνδικαλιστής, μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων (AFL) και κατόπιν, της AFL-CIO, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δυτική Ευρώπη και την Αφρική κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, με την ενθάρρυνση σχισμάτων μέσα στα συνδικάτα με στόχο την αντιμετώπιση της κομμουνιστικής επιρροής. Την ίδια στιγμή, όντας πράκτορας της CIA, ίδρυσε το 1962 το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ελεύθερη Ανάπτυξη της Εργασίας, σε συνεργασία με το πρώην μέλος του Κ.Κ ΗΠΑ και πράκτορα της CIA, Jay Lovestone.


[...]


Ψυχρός πόλεμος
Ο Brown έφτασε στο Παρίσι τον Νοέμβρη του 1945 και οργάνωσε αντικομμουνιστικά συνδικάτα, στηρίζοντας, πιο συγκεκριμένα, τη δημιουργία του γαλλικού συνδικάτου Εργατική Δύναμη (FO) (το οποίο χρηματοδότησε) [...] και την Ιταλική Συνομοσπονδία των Εργατικών Συνδικάτων (CISL), που δημιουργήθηκε το 1950. Ως το 1986, ο Brown παρίστατο σε όλες τις ετήσιες συνόδους της FO. Η Ελεύθερη Συνδικαλιστική Επιτροπή της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων χρηματοδότησε την FO και άλλα αντικομμουνιστικά συνδικάτα την Ευρώπη.


Το 1949, και σε συνεργασία με τον Jay Lovestone, υποστήριξε την απόσχιση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU) από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU). Η ICFTU περιελάμβανε την AFL-CIO, την Σύνοδο Βρετανικών Συνδικάτων, την FO, την Ιταλική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, και την ισπανική Γενική Ένωση Εργατών (Unión General de Trabajadores). Εφεξής, η ΠΣΟ (WFTU) θα εκπροσωπούσε το ανατολικό μπλοκ, ενώ η ICFTU θα εκπροσωπούσε τον ούτως καλούμενο "ελεύθερο κόσμο." Ως φίλος του Averell Harriman, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Σχεδίου Μάρσαλ, ο Brown μπορούσε εύκολα να εκτρέψει κεφάλαια απ' το Σχέδιο Μάρσαλ προς την χρηματοδότητση αντικομμουνιστικών οργανώσεων.


[...]


Μέχρι το 1952, οι δραστηριότητές του ήταν ήδη πολύ γνωστές. Αποτέλεσε το θέμα ενός άρθρου του περιοδικού Time με τίτλο "Ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος." Σύμφωνα με το Time, η αποστολή του τού ανατέθηκε από την Επιτροπή Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων. Ο Brown χρηματοδότησε τα αντικομμουνιστικά κινήματα που έσπασαν τις απεργίες του 1947 στην Ιταλία και τη Γαλλία. Επίσης, βοήθησε στην οργάνωση της αντικομμουνιστικής συμμαχίας ελεύθερων συνδικάτων στην Ελλάδα, καθώς και την Επιτροπή Λιμένων Μεσογείου, η οποία πήρε τον έλεγχο των γαλλικών, ιταλικών και ελληνικών λιμανιών απ' τους Κομμουνιστές.


[...]


Από το 1951 ως το 1954, το τμήμα της CIA με επικεφαλής τον Thomas Braden παρείχε ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο στους Brown και Lovestone ($1,600,000 το 1954).


[...]


Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Αλγερία, χρηματοδότησε το Εθνικό Κίνημα Αλγερίας (MNA), που ιδρύθηκε απ' τον Messali Hadj με στόχο την αντιμετώπιση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN).


Στην Χιλή επίσης συμμετείχε στον αγώνα κατά των κομμουνιστών κατά τη διάρκεια προεδρίας Αλλιέντε. Το 1984, οργάνωσε διαδηλώσεις που συνόδευαν τις συναντήσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ παγκόσμια.


[...]


Ο Irving Brown παρασημοφορήθηκε με το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν το 1988. Πέθανε τον επόμενο χρόνο.


Πηγή: wikipedia

του Douglas Valentine

Όταν ακούνε τις λέξεις 'ο σύνδεσμος στη Γαλλία', οι περισσότεροι σκέφτονται την ταινία με τον Τζιν Χάκμαν του 1971, στην οποία ένας σκληρός ντετέκτιβ απ' τη Νέα Υόρκη στριμώχνει μια ομάδα εμπόρων ηρωίνης της Μαφίας τον Γενάρη του 1962, αλλά αποτυγχάνει να συλλάβει τον καλοντυμένο και γλεντζέ Γάλλο που τους προμήθευε. Πράγματι, οι περισσότεροι σκέφτονται για τον 'σύνδεσμο στη Γαλλία' ως ιστορία δράσης, και όχι ως παράδειγμα πολιτικού πολέμου. Όμως στην πραγματικότητα, ο 'σύνδεσμος στη Γαλλία' είναι ένα πρίσμα μέσα απ' το οποίο μπορεί να εξεταστεί η χρήση του υποκόσμου απ' την CIA στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής πολιτικού και ψυχολογικού πολέμου.

Αυτός ο κρυφός πόλεμος, για να το πούμε απλά, είναι μια λειτουργία της χρήσης, απ' το αμερικανικό κεφάλαιο, μαφιόζων στην υπηρεσία της ιδιωτικής του αστυνομικής δύναμης, της CIA, με στόχο τη συντριβή του κομμουνισμού παντού· με στόχο την καταστολή των εργατών και των ανεπιθύμητων μεταναστών εγχώρια· και με στόχο την επέκταση της επιρροής του [του αμερικανικού κεφαλαίου] σε βάρος τόσο εχθρικών όσο και φιλικών χωρών.

Πράγματι, τέσσερα νέα ντοκουμέντα, τα οποία έφερε στο φως το καταργημένο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ναρκωτικών (1930–1968), κάνουν πια προφανές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω της CIA, έχει χρησιμοποιήσει ιστορικά τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών για να περάσει την δική της άδηλη εθνική αντζέντα. Ο σύνδεσμος στη Γαλλία είναι κλασικό παράδειγμα, και ένας βασικός δράστης σε αυτό το άθλιο επεισόδιο ήταν ο συνδικαλιστής ηγέτης Irving Joseph Brown, ο βασικός εκπρόσωπος στην Ευρώπη της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργατών απ' το 1945 ως το 1962.

Ο Brown είχε μεγάλο ιστορικών εμπλοκής με την CIA, με γκάνγκστερ, και με λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Αλλά ήταν μόνο το 1962 που απασχόλησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Νακρωτικών (FBN).

[...]

Ο [πράκτορας του FBN], έχοντας διασταυρώσει πληροφορίες με άλλα κυβερνητικά γραφεία, έμαθε ότι ο Brown είχε λιμενικά προνόμια (δηλαδή, οι βαλίτσες του δεν ελέγχονταν ποτέ από το Τελωνείο)· ότι η σύζυγός του, η Lilly, ήταν γραμματέας του Carmel Offie, ενός πράκτορα της CIA που είχε ταυτόχρονα εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών στο Μανχάταν. Και ότι "υπήρχε μια πιθανότητα" ο ίδιος ο Brown να έχει "κάποιου είδους σύνδεση με τη CIA." [...] Τον Ιούνη του 1962, ο Tartaglino διατάχτηκε να σταματήσει την έρευνά του [για τη σχέση Brown με διεθνή σπείρα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών].

[...]

Εν συντομία, ο Irving Brown ήταν ακόλουθος του Jay Lovestone, αρχηγού του ΚΚ ΗΠΑ στη δεκατία του 1920. Μετά από διαφωνία με τον Στάλιν το 1929, ο Lovestone αποστάτησε, και, με τη βοήθεια του Brown, άρχισε το ξερίζωμα των κομμουνιστών από τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα. Σε αντάλλαγμα για την αντικατασκοπευτική του εργασία, ο Brown διορίστηκε εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Επιτροπή Πολέμου κατά τον Β' Παγκόσμιο, και κατόπιν άρχισε να δουλεύει κρυφά για τη CIA, με το προκάλυμμα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων, στην Ευρώπη και την Αφρική.
Μετάφραση: Lenin Reloaded

Δείτε επίσης: Annie La Croix-Riz, "Σχετικά με τον Irving Brown: Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργαζομένων, η Επιτροπή Ελεύθερου Εμπορίου, και το Συνδικαλιστικό Σχίσμα στη Γαλλία, 1944-1947" (στα γαλλικά)Redfly Planet: ITUC+ΓΣΕΕ vs WTFU+ΠΑΜΕ

Η ITUC, στην οποία υπάγεται η ΓΣΕΕ, ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WCL) ΚΑΙ ΤΗΣ ICFTU, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ CIA, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΚΥΡΙΟ IRVING BROWN.


Λεζάντα φωτογραφίας (από το kutuphane.halkcephesi.net): Arthur Kœstler (British IRD agent), Irving Brown (CIA agent in charge of European and African left-wing) and James Burnham (CIA agent in charge of intellectual media).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.