Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

"Πώς η Ευρώπη μετατρέπεται από Δημοκρατία σε Τραπεζοκρατία και Γιατί η Λιτότητα θα οδηγήσει στο Χάος"


To zerohedge.com με το καταπληκτικό άρθρο:

"How Europe Has Evolved From A Democracy To A Bankocracy And Why Austerity Will Lead To Chaos"

αποτυπώνει με ακρίβεια την εξελισσόμενη πολιτειακή εκτροπή στην Γηραιά Ήπειρο.
bancocracy
Το άρθρο μεταφρασμένο:
"Πώς η Ευρώπη μετατρέπεται από Δημοκρατία σε Τραπεζοκρατία και Γιατί η Λιτότητα θα οδηγήσει στο Χάος"

Σε μία από τις πλέον ξεκάθαρες και (και ευχάριστες οπτικά) συζητήσεις των τελευταίων μηνών, ο DavidMcWiliams (των Punk Economics) εξηγεί συνοπτικά πώς η Ευρώπη έχει εξελιχθεί από δημοκρατία σε Τραπεζοκρατία, και τις επιπτώσεις αυτής της εκτροπής που οδηγούν σε λιτότητα για τους λαούς και σε μια γαλλο-γερμανική επιβολή (η «δημοσιονομική ένωση») που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και χάος.
Σε αυτό το σύντομο (και όμορφα εικονογραφημένο) βίντεο, ο Ιρλανδός οικονομολόγος ρίχνει φως στο «μικρό βρώμικο μυστικό" της Ευρώπης. Αποκαλύπτει δηλαδή ότι  η οικονομική πολιτική καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει, όπως βλέπουμε στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ότι η πολιτική ελίτ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους λαούς. Ο τρόμος της κακιάς λέξης που ξεκινάει από δ- (δημοψήφισμα) δεσπόζει στην Ευρώπη και ο McWilliams μας δείχνει την αναλογία μεταξύ των δύο τρόπων εξόδου από μια κρίση χρέους (ξεζούμισε τον οφειλέτη ή συγχώρεσε τον οφειλέτη) με την καθολική και προτεσταντική οπτική αντίστοιχα, για την αμαρτία και τη συγχώρεση.
Ενώ παραλείπει να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πλήρως κεϋνσιανή οικονομική πολιτική (όλοι ξέρουμε ότι ποτέ κανείς δεν ακολουθεί πλήρως κεϋνσιανή πολιτική), ο ίδιος (επικεντρώνοντας στα προβλήματα της τρέχουσας "ελπιδοφόρας" λύσης) παρουσιάζει τη δημοσιονομική ένωση, όπως την οραματίζονται η Γαλλία και η Γερμανία (η οποία στην πραγματικότητα τιμωρεί τις χώρες που έχουν το πρόβλημα, αντί να της βοηθήσει), ως μια μη-φιλική ένωση, αλλά έναν εκδικητικό ζουρλομανδύα που έχει φορεθεί για να βοηθήσει τις τράπεζες και όχι τις χώρες.
Δεν αποτελεί καμία έκπληξη για αυτόν ότι η τιμή του χρυσού (και των Euro Bunds) είναι σταθερή και αδιαπράγματευτη, ενώ σχετικά με το «παράδειγμα» που η Ελλάδα είναι πιθανό να αποτελέσει (αντιμετωπίζοντας ακραία κοινωνική αναταραχή) θεωρεί ότι θα απλωθεί σαν ντόμινο σε άλλα ταραγμένα έθνη και όπως ο ίδιος επισημαίνει θεωρεί ότι "έχουμε ήδη προειδοποιηθεί".
Η άποψή μας (του zerohedge) παραμένει ότι η λιτότητα λειτουργεί μόνο εάν οι χώρες καταφέρνουν να μειώσουν τις δαπάνες τους, διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπία. Δυστυχώς, είμαστε εντελώς εκτός ισορροπίας λόγω 30 χρόνων πλήρους κεϋνσιανισμού, που οδηγεί πράγματι στα προβλήματα που ο McWilliams περιγράφει τόσο καλά.
Σημείωση ιστοσελίδας: Να δούμε οι Έλληνες οικονομολόγοι πότε θα ξυπνήσουν και θα φτιάξουν τέτοιας ποιότητας οπτικοακουστικό υλικό. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε και να ακούμε αντιαισθητικούς τύπους και ομοφυλόφιλους στην τηλεόραση..
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.