Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκοπία: Η αποτυχία του μνημονίου;



Γράφει ο mitsos175

Βρισκόμαστε σήμερα σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Οι νέοι  «γερμανοτσολιάδες» ξεπουλάνε χωρίς ντροπή τα υπάρχοντα της χώρας. Όπως τη ζοφερή περίοδο της κατοχής οι μαυραγορίτες θησαυρίζουν ενώ ο λαός μας πεινά .

Ακούμε σε καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης για τα νέα μέτρα, για το πόσο αναγκαία είναι, πόσο αναπόφευκτα. Ξεχνούν βέβαια να μας πουν ότι και τα προηγούμενα μέτρα που στήριζαν και θεωρούσαν αναγκαία αποδείχτηκαν «θηλιά  στο λαιμό» της οικονομίας. Κατηγορούνε ο ένας πολιτικός τον άλλο ως υπεύθυνο ότι δεν πήρε τάχα τα αναγκαία μέτρα, δεν εφάρμοσε το μνημόνιο. Κι όμως πάρθηκαν από τους ντόπιους και ξένους πολιτικούς όλα τα μέτρα για να φτάσουμε ως εδώ. 

Το καπιταλιστικό σύστημα για να επιβιώσει χρειάζεται συνεχώς νέες αγορές. Πρέπει το άτομο να καταναλώνει συνέχεια, να παράγονται αγαθά ώστε σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση εργαζομένων να υπάρχει κέρδος. Το σύστημα λειτούργησε σε συνδυασμό με τον Ιμπεριαλισμό.
Νέα εδάφη ανακαλύπτονταν, νέοι πόλεμοι, νέες αγορές Ασία, Αμερική, Αφρική, νέοι δούλοι, καινούρια έσοδα. Ώσπου φτάσαμε στη σύγχρονη εποχή. Ο πληθυσμός μεγάλωσε μεν, αλλά δεν υπάρχουν νέες αγορές, νέα εδάφη. Και το χειρότερο για τον καπιταλισμό οι πόλεμοι έγιναν πολυδάπανοι.

Οι  ιθαγενείς δεν πτοούνται πια από την εμφάνιση μιας κανονιοφόρου (ή ενός αεροπλανοφόρου για να είμαστε πιο σύγχρονοι). Το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, έδειξαν ότι αντάρτες με φτηνό εξοπλισμό μπορούν να κάνουν δυσανάλογη ζημιά εκατομμυρίων. Έτσι βαλαν μπροστά το εναλλακτικό σχέδιο: Την οικονομική υποδούλωση.

Τα πρώτα δάνεια του Ελληνικού κράτους, όπως και υπόλοιπα, είχαν σκοπό να σιγουρέψουν την κυριαρχία των ξένων. Οι τελευταίες επιπτώσεις της χρεοκοπίας του Τρικούπη τελείωσαν μόλις  το 1978! Τότε περίπου η χώρα φαίνεται να «πετυχαίνει» να μπει στην ΕΟΚ. Έκανε αίτηση το1975 (12/6) και μπήκε τελικά 1/1/1981.
Θα θυμίσω στους παλαιότερους ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν (μέχρι να γίνει κυβέρνηση) αντίθετο στην ένταξη. Όλη η μετέπειτα πολιτική  στηρίχθηκε στις επιδοτήσεις, τα προγράμματα, και τα πακέτα οικονομικής «βοήθειας».
Αποτέλεσμα οι αγρότες, να αλλάξουν την παραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες των ξένων. Τις συνέπειες τις βλέπουμε. Οι αγρότες έμειναν ελάχιστοι και χρεωμένοι. Επιπλέον τα χρήματα κατέληξαν στις τράπεζες του εξωτερικού στα ονόματα συγγενών βουλευτών κλπ αντί σε υποδομές.

Οι Ευρωπαίοι ήξεραν φυσικά. Αλλά αυτό ήθελαν. Σκεφτείτε φίλοι μου: Αν επενέβαιναν όπως σε άλλες χώρες θα είχαν αντίσταση. Πότε ένας άνθρωπος παρακαλεί; Όταν έχει ανάγκη. Έτσι δημιούργησαν ανάγκες. Κατέστρεψαν τη γεωργία και τη ναυτιλία. Βιομηχανία δεν είχαμε ποτέ και ο τουρισμός δεν είναι κάτι σίγουρο. Μια κρίση στο Αιγαίο π.χ αρκεί να καταστρέψει μια σεζόν.

Ήξεραν ακόμα ότι το ΕΥΡΩ θα είναι η ταφόπλακα. Ήξεραν ότι χρειαζόμασταν ένα νόμισμα ανταγωνιστικό, που θα ελέγχουμε εμείς, που θα υποτιμούσαμε αν παρουσιάζονταν ανάγκη και θα κάναμε τα προϊόντα μας φθηνότερα. Τακτική, που παρόλα τα μειονεκτήματα, είχε αποδώσει στο παρελθόν. Τα ήξεραν και συνέχιζαν να ενθαρρύνουν τα λάθη. Το σχέδιο τους εφαρμόστηκε κατά γράμμα.
Δεν έχει αποτύχει το μνημόνιο. Το αντίθετο μάλιστα. Ο στόχος του έχει επιτευχτεί απόλυτα. Κι αυτός δεν ήταν άλλος παρά να κατεδαφιστεί κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους που υπήρχε, να ξεπουληθεί αντί πινακίου φακής σε ντόπιους και ξένους πλουτοκράτες ο κρατικός πλούτος της χώρας, να ξεχαρβαλωθούν όλες οι εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών, να "κινεζοποιηθεί" ο κόσμος της εργασίας. Να πληρώσει τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Θα εξακολουθούμε μοιρολατρικά να τους παρακολουθούμε να βιάζουν τις ζωές μας, να μας οδηγούν στο Καιάδα της δυστυχίας, της μιζέριας και της φτώχιας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.