Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τα αδιέξοδα της εφεδρείαςΤου Γιάννη Παντελάκη - "Ελευθεροτυπία"

Η εργασιακή εφεδρεία δείχνει πως αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της διακοπής των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας την περασμένη εβδομάδα.
Αν τουλάχιστον ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, κάτι ιδιαίτερα πιθανό, αφού και ο υπουργός Οικονομικών, στην έκτακτη συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα, μιλώντας μάλιστα για επέκταση της εφεδρείας σε όλους τους δημόσιους φορείς. Ολα αυτά θα συμβούν υποτίθεται στ' όνομα του περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Θα υπάρχει όμως τέτοιος; 

Ακόμη και αν παραβλέψουμε την πιο σημαντική παράμετρο αυτής της ιστορίας, που είναι η ίδια η σημασία της ανεργίας για έναν άνθρωπο, και το δούμε εντελώς ψυχρά, με αριθμούς, η απάντηση είναι αρνητική. Περιορισμός των δημοσίων δαπανών δεν θα υπάρξει. Απλοί υπολογισμοί το επιβεβαιώνουν.

Ενας εργαζόμενος που μπαίνει στην εφεδρεία και ουσιαστικά σ' ένα χρόνο χάνει τη δουλειά του, παύει ως άνεργος να φορολογείται, αφού δεν θα έχει εισοδήματα. Πρώτη απώλεια εσόδων για το κράτος. Ενας άνεργος για έναν τουλάχιστον χρόνο θα παίρνει το επίδομα ανεργίας, το οποίο καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Δεύτερη απώλεια εσόδων. Ενας άνεργος δεν καταναλώνει, άρα με μηδενική αγοραστική δύναμη, μηδενικά θα είναι και τα προσδοκώμενα έσοδα από φορολόγηση προϊόντων που θ' αγόραζε ο πρώην καταναλωτής. Το ασφαλιστικό ταμείο του πρώην εργαζόμενου θα πάψει πια να έχει έσοδα από τις εισφορές του, ακόμη μία απώλεια εσόδων, τα οποία θα καταβάλει το Δημόσιο για να στηρίξει τα ταμεία.

Ολα αυτά λέει η απλή λογική -οι φιλελεύθεροι υπέρμαχοι του νεοσύστατου θεσμού τι έχουν να πουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.