Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάρρευση αποδοχών για όλους...thumb
Από το Μαρικάκι
  
Μαζί με τα «ραβασάκια» της εφορίας που είναι στο δρόμο για τα σπίτια μας έρχεται και η γενίκευση της  επιχειρησιακής σύμβασης κατ’ απαίτηση της τρόικας, γιατί ο στόχος  εκκρεμεί από την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, λίγους μήνες μετά τα μυστικά ραντεβού Παναγόπουλου με τους κοινωνικούς εταίρους και την κλάψα της Λούκας ότι είναι ένα μέτρο που έρχεται να καλύψει τους χώρους που δεν υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις.
Πλέον κάθε σπίτι που δεν έχει αγγίξει ακόμη αυτή η πολιτική, θα το αγγίξει. Διότι η επιχειρησιακή σύμβαση ουσιαστικά σημαίνει την...
 αλλαγή των όρων εργασίας προς το δυσμενέστερο  σε όλα τα επίπεδα (εργασιακό καθεστώς, αποδοχές, κλπ). Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% οι ευέλικτες συμβάσεις, κατά 56% οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι και κατά 61% οι εργαζόμενοι που είδαν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται από πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Το επιχείρημα είναι ότι έτσι μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας  σε συνθήκες ύφεσης συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Στην ουσία με την υπάρχουσα ανεργία οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας κατατεμαχίζονται κα μοιράζονται σε περισσότερους. Διαφορετικά τα στοιχεία για την ανεργία ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερα.
Προς το παρόν μας διαβεβαιώνουν ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών δεν θα μπορεί να πέσει κάτω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τρόικας απλά περιγράφουν τον επόμενο στόχο.
Πολλοί αισιοδοξούν ότι ένας μισθός δεν μπορεί να πάει παρακάτω από 700 – 600 ευρώ. «Ε, μα πόσο να κόψουν;» αναρωτιούνται.
Κι αυτά την ώρα που οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στήριξαν τους προηγούμενους μήνες τη διάλυση του δημοσίου στη βάση της ρητορικής του δήθεν εξορθολογισμού του. Τώρα όλοι μαζί, ιδιωτικοί και δημόσιοι θα βρεθούν με τον ίδιο μισθό και περίπου τον ίδιο κίνδυνο ανεργίας, μέσα σε μια άγρια αγορά «εργασίας» που όλο και πιο πολύ θα μοιάζει με δουλεμπόριο. Κι ας επαναπαύονται μερικοί ότι τα πτυχία, η αξιοσύνη τους  και οι γνωριμίες τους θα τους βοηθήσουν να κρατηθούν στον αφρό, στις συνθήκες που μέχρι σήμερα γνώριζαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.