Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Συνέλευση – σταθμός για το μέλλον της «Δωδώνη»



Συνέλευση – σταθμός για το μέλλον της «Δωδώνη»
Το χθεσινό μπλόκο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η σημερινή κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση και το άρθρο…Κερκόπορτα.
Με ολιγόωρο μπλόκο της πύλης εισόδου κι εξόδου του λιμένα Ηγουμενίτσας, χθες λίγο μετά τις 7 το βράδυ, επιχείρησαν κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), να εγκαταλείψει το σχέδιο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της Δωδώνη σε ιδιώτη.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινής έκτακτης συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης κι είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα, για το τι μπορεί να ακολουθήσει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, εάν η μεγαλομέτοχος ΑΤΕ επιμείνει να αγνοεί την ανάγκη διατήρησης, όπως τονίζουν, του συνεταιριστικού τρόπου λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας.

Στην ατζέντα της ιδιαίτερα κρίσιμης έκτακτης γενικής συνέλευσης της Δωδώνη περιλαμβάνονται η τροποποίηση 11 άρθρων του καταστατικού και η κατάργηση άλλων 5, σε συνδυασμό με τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου, όπως, ήδη, έχει ζητηθεί επιτακτικά από παραγωγούς, εργαζόμενους και συνεταιριστές.
Ωστόσο, το άρθρο «κερκόπορτα», που αν τροποποιηθεί θα καταστήσει δυνατή την πώληση σε ιδιώτη του 67,7% των μετοχών, που κατέχει η ΑΤΕ στη Δωδώνη, είναι το άρθρο 8 του καταστατικού. Κι αυτό γιατί με τη σημερινή του μορφή προβλέπει ότι εάν και όποτε η ΑΤΕ θελήσει να αποχωρήσει από τη βιομηχανία, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με βάση την αξία που καταγράφεται στους ισολογισμούς.
Αν, αντιθέτως, περάσει η επίμαχη αλλαγή και το «οχυρό» του άρθρου 8, τελικώς, πέσει, τότε η ΑΤΕ μόλις ολοκληρώσει την αποτίμηση της αξίας της βιομηχανίας, θα ενεργοποιήσει πιθανότατα τη σχετική ανοιχτή διεθνή διαδικασία για πρόσληψη συμβούλου και τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης του ποσοστού της. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Δωδώνη, εκτός από την ΑΤΕ που κατέχει το 67,77% του κεφαλαίου, συμμετέχουν, επίσης, η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας με 0,55%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,40% και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας.
«Ζητάμε ορισμό διοικητικού συμβουλίου το οποίο θα εκπληρώνει τους όρους του καταστατικού της εταιρείας, που είναι η εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, η σωστή λειτουργία της βιομηχανίας και η στήριξη της οικονομίας της Ηπείρου. Ωστόσο, το βασικό μας αίτημα παραμένει το ιδιοκτησιακό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων και μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού κ. Μιχάλης Τζίμας, προσθέτοντας ότι με το πέρασμα του χρόνου η αγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού κόσμου δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνει, παρά το γεγονός ότι η εποχή είναι δύσκολη για τους κτηνοτρόφους.
ΠΗΓΗ: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.