Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

"Λεφτά υπάρχουν"...στη Βενεζουέλα: ΟΙ ΗΠΑ στέλνουν λεφτά για να ρίξουν τον Τσάβεζ, ο Τσάβεζ αποσύρει το χρυσό από τη Δύση




Eva Colinger: Η Ουάσινγκτον χρηματοδοτεί την αντιπολιτευτική καμπάνια στη Βενεζουέλα
Η Ουάσινγκτον ετοιμάζει τα κονδύλια με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την αντιπολιτευτική καμπάνια προς τον Ούγκο Τσάβες ενόψει των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών του 2012.

Από το τότε που ο Ούγκο Τσάβες κέρδισε τις πρώτες Προεδρικές Εκλογές το 1998, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανειλημμένα έχει προσπαθήσει να τον απομακρύνει από την εξουσία. Με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, κάθε χρόνο οι υπηρεσίες της Ουάσιγκτον συμβουλεύουν και βοηθούν τις αντί – τσαβικές ομάδες με τις καμπάνιες και την αντικυβερνητική στρατηγική τους.

Παρά τις επανειλημμένες απόπειρες τους όμως, συμπεριλαμβανομένου του πραξικοπήματος του 2002 που για λίγο εκδίωξε τον Πρόεδρο Τσάβες, οι προσπάθειες τους ήταν μάταιες. Η δημοτικότητα του Προέδρου της Βενεζουέλας συνεχίζει να ανεβαίνει, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν αποτύχει να πείσουν τους ψηφοφόρους για τα σχέδιά τους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του Τσάβες κινείται σε επίπεδα άνω του 57%, όταν η αντιπολίτευση αποτυγχάνει να αγγίξει ακόμη και το 20%.

Παρόλα αυτά όμως, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να αναζητά νέους μηχανισμούς για να πετύχει τον αιώνιο στόχο της ανάκτησης του ελέγχου των στρατηγικών πηγών ενέργειας της Βενεζουέλας – τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη. Κι αυτό σημαίνει να θέσουν ένα τέρμα τον Ούγκο Τσάβες.

Μία από τις βασικές τακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης πάντοτε ήταν να οξύνει τις εσωτερικές αντιθέσεις της Βενεζουέλας μέσα από την εδραίωση ενός αντιπολιτευτικού κινήματος, που ακόμη κι αν είναι ανίκανο να ενοποιηθεί, συνεχίζει να παραμένει ενεργό στο επίπεδο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Τα λεφτά

Η κινητήριος δύναμη αυτής της τακτικής υπήρξαν τα πολλά εκατομμύρια που έχουν επενδύσει στη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση οι υπηρεσίες της Ουάσινγκτον, μαζί με πολλούς ευρωπαϊκούς και καναδικούς οργανισμούς. Τα χρήματα ακολουθούνταν από τη στρατηγική στήριξη κορυφαίων συμβούλων όσον αφορά την πολιτική τακτική και τις καμπάνιες, που βοηθούσαν σε όλα από την εικόνα μέχρι το λόγο.

Μέσω του Εθνικού Ιδρύματος για την Δημοκρατία (National Endowment for Democracy – NED), ένας φορέας δημιουργημένος από το Κογκρέσο και χρηματοδοτούμενος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και μέσω της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (US Agency for International Development – USAID), η Ουάσινγκτον έχει διοχετεύσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε αντί – τσαβικές ομάδες της Βενεζουέλας από το 2002. Η πλειοψηφία αυτών των σημαντικών κεφαλαίων έχουν χρησιμοποιηθεί για τις καμπάνιες των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, και για να χρηματοδοτούν καλοστημένες αντί – τσαβικές καμπάνιες των μίντια που πλημμυρίζουν τον εγχώριο και διεθνή Τύπο.

Παρά την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, τα κονδύλια για τη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση συνεχίζουν να ρέουν.

Το Φεβρουάριο του 2011, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε να συνυπολογιστούν 5 εκατομμύρια δολάρια στον εθνικό προϋπολογισμό του 2012 για ομάδες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Αυτή η ενέργεια σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Πρόεδρος της Αμερικής ζήτησε ανοικτά κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει την αντιπολίτευση στον Τσάβες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου στο εσωτερικό της χώρας κάνει περικοπές. Προφανώς, ο Ομπάμα, αντί να επενδύει στην υγεία και την ευημερία του λαού των ΗΠΑ, προτιμάει να ξοδεύει τα δολάρια των φορολογουμένων στις απόπειρες ανατροπής του Προέδρου της Βενεζουέλας – ο οποίος έχει εκλεγεί δημοκρατικά και στηρίζεται από την πλειοψηφία .

Αυτά τα 5 εκατομμύρια δολάρια αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών κεφαλαίων που μέχρι τώρα προετοιμάζονται από την Ουάσιγκτον για την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το 2012.

Η πρεσβεία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας της Βενεζουέλας, έχει αποτελέσει το κέντρο συντονισμού και διανομής της πλειοψηφίας των χρημάτων των NED και USAID από το 2002. Όμως, μέχρι το τέλος του 2010, η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη είχε τρία γραφεία αντιπροσώπων στο Καράκας: το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (International Republican Institute – IRI), το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (National Democratic Institute – NDI) και την Εταιρία Εναλλακτικών Ανάπτυξης (Development Alternatives Inc. – DAI). Δια μέσου αυτών των τριών οργανισμών, και ιδίως της DAI, η USAID διοχέτευε εκατομμύρια κάθε χρόνο σε εκατοντάδες αντιπολιτευτικές ομάδες, προγράμματα, σχέδια και καμπάνιες στη Βενεζουέλα. Οι IRI και NDI έδιναν περισσότερο πολιτικές συμβουλές παρά ρευστό.

Αυτοί οι τρεις οργανισμοί εγκατέλειψαν όμως απότομα τη Βενεζουέλα, όταν το Δεκέμβρη του 2010 το νομοθετικό σώμα ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χρηματοδότηση από το εξωτερικό για πολιτικούς σκοπούς εντός της χώρας. Στις αρχές του 2011, η USAID δημοσίευσε μια δήλωση στον ιστότοπό της, ότι το πρόγραμμά της για τη Βενεζουέλα έχει μεταφερθεί στα γραφεία της Ουάσινγκτον. Καμία περαιτέρω πληροφορία δε δόθηκε.

Κι όμως, ο προϋπολογισμός της USAID για το 2012 περιλαμβάνει 5 επιπλέον εκατομμύρια δολάρια για τη δουλειά στη Βενεζουέλα. Η υπηρεσία αυτή, που η χρηματοδότησή της είναι τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έχει κανένα πρόγραμμα που να έχει εγκριθεί για τη Βενεζουέλα ή συμφωνίες με τη βενεζουελάνικη κυβέρνηση. Από την αρχή, τα κίνητρά της ήταν καθαρά πολιτικά.

Χωρίς την παρουσία αυτών των τριών υπηρεσιών στο Καράκας, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέλαβε έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο – που είναι άλλωστε φανερός στην εκτίναξη του προϋπολογισμού της για το 2012. Το 2010, η πρεσβεία στο Καράκας είχε ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 18.022.000 δολαρίων. Το 2011 το έριξε στα 15.980.000 δολάρια. Αλλά το 2012, ο προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 24.056.000 δολάρια, κοντά στα 9 εκατομμύρια δολάρια αύξηση.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καν πρεσβευτή σ’ αυτή την πρεσβεία, κι ούτε σχέδια να διορίσουν κάποιον. Οι σχέσεις με τη Βενεζουέλα έχουν παγώσει και οι χειρισμοί γίνονται δια μέσου του επιτετραμμένου (charge d’affaires). Επιπλέον, το προσωπικό της πρεσβείας έχει παραμείνει το ίδιο σε σχέση με το 2010: 81 υπάλληλοι. Επομένως, για ποιό σκοπό πάνε αυτά τα έξτρα 9 εκατομμύρια δολάρια?

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτά τα κονδύλια προορίζονται για τις εκλογικές καμπάνιες του 2012, χρονιά στην οποία η Βενεζουέλα έχει και Προεδρικές και τοπικές εκλογές, Τώρα που η USAID και οι αντιπρόσωποί της δε λειτουργούν πλέον στη χώρα, η πρεσβεία θα είναι το βασικό κανάλι για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο αγγίζει – το λιγότερο – τα 19 εκατομμύρια δολάρια από την Ουάσινγκτον προς τη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση το 2012, αλλά αυτό δεν είναι όλο.

Στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του 2012, 48.160.000 έχουν ζητηθεί για να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (the Organization of American States – OEA). Στην αιτιολογική έκθεση αυτών των κονδυλίων, το κράτος διευκρινίζει ότι τμήμα αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την “ανάπτυξη ειδικών ομάδων προώθησης της δημοκρατίας σε χώρες όπου η δημοκρατία αντιμετωπίζει κινδύνους από την ενισχυόμενη παρουσία εναλλακτικών ιδεών όπως είναι η «συμμετοχική δημοκρατία» που υποστηρίζεται στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία.

Επιπλέον, στον προϋπολογισμό ορίζεται ότι τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν «οι απαιτούμενες απαντήσεις σε κινδύνους για την ελευθερία της έκφρασης και καταχρήσεις από τις κυβερνήσεις κατά του πληθυσμού τους, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα».

Το λιγότερο, κάποια από αυτά τα 48 εκατομμύρια δολάρια θα διαχυθούν σε ομάδες που δουλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες.

Το Εθνικό Ίδρυμα για την Δημοκρατία – The NED

Κι έπειτα υπάρχει ακόμη το NED, που χρηματοδοτεί με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο μια ντουζίνα από ομάδες στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων οι Sumate, CEDICE, Futuro Presente, Liderazgo y Visión, Instituto Prensa y Sociedad (IPyS), Consorcio Justicia, Radar de los Barrios, Ciudadanía Activa κ.α.

Ο προϋπολογισμός του NED για το 2012, που είναι 104,000,000 δολάρια, ορίζει τα εξής: «Στην περιοχή των Άνδεων, οι Προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας προγραμματισμένες για το Δεκέμβρη του 2012 θα έχουν επακόλουθες συνέπειες τόσο για τη χώρα όσο και για τις γείτονες χώρες, καθώς ο Πρόεδρος Τσάβες επιδιώκει την επανεκλογή του για άλλα έξι χρόνια. Το NED θα υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειές τους για ενίσχυση της συμμετοχής των ψηφοφόρων και την προώθηση ελεύθερων, δίκαιων και ανταγωνιστικών εκλογών.

Αν και το ακριβές ποσό των χρημάτων που το NED θα παρέχει στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το 2012 δεν καθορίζεται, τα πλάνα για παρέμβαση στη διαδικασία των εκλογών είναι ξεκάθαρα.

Αυτά τα κονδύλια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα το 2012 δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τα σχέδια της παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική της Βενεζουέλας, ενώ θα προσπαθεί – με κάθε μέσον – να θέσει εμπόδια στο μέλλον της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Την ίδια στιγμή, αυτά τα εκατομμύρια ενισχύουν την εδώ και μια δεκαετία εδραιωμένη πεποίθηση ότι αυτή η αντιπολίτευση στον Τσάβες παραμένει “Made in USA”
Δείτε εδώ και ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ του Κούλογλου για το "το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα στην ιστορία" όπως το ονομάζει, καθώς όταν είχε πρωτοεκλεγεί ο κεντροαριστερός Τσάβεζ, το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας τάξης είχε εξοργιστεί, και προφανώς "δεν έσκυψε το κεφάλι" σαν το λαό, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ που τα έλεγχε για να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Τσάβεζ. Δείτε το ντοκιμαντέρ, αξίζει το χρόνο σας - εδώ και μια χαρακτηριστική ατάκα:
«Ευτυχώς είχαμε ένα ισχυρό όπλο», δήλωνε ο υποναύαρχος Έκτωρ Ραμίρεζ Πέρες, αρχηγός του πραξικοπήματος που κατάφερε να ανατρέψει για δύο ημέρες τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. «Όπως είδατε, ο στρατός και οι εδικές δυνάμεις δε χρειάσθηκε να πυροβολήσουν ούτε μία φορά. Το μεγάλο μας όπλο ήταν τα μέσα ενημέρωσης».


Συμπληρωματικά, άλλη μία είδηση από τη Βενεζουέλα, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη μεταφορά του χρυσού της χώρας σε μέρη όπως η Κίνα, η Ρωσία, κτλ, αντί για την Ελβετία, ώστε να ξεφύγει από την αμερικάνικη επιρροή (προφανώς είδε και την περίπτωση του Ιράν, στο οποίο επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις, και πλέον "φυλάει τα ρούχα του για να έχει τα μισά"):



Βενεζουέλα: Εξετάζεται μεταφορά τραπεζικών καταθέσεων στην Κίνα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ίσως μεταφέρει καταθέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε τράπεζες χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, δήλωσε βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ο Χούλιο Μοντόγια δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αποκαλύπτουν σχέδια για τη μεταφορά περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταθέσεων της Βενεζουέλας σε μετρητά σε χώρες με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες που είναι φιλικότερες απέναντι στην πολιτική του Τσάβες.

Η πρόταση αφορά επίσης τη μεταφορά αποθεμάτων χρυσού αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, είπε ο Μοντάγια.

Ο Τσάβες δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο και ζήτησε εξηγήσεις γι αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν ιδιαίτερα απερίσκεπτη ιδέα, δήλωσε ο Μοντάγια. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Τσάβες «δεν είναι ο κάτοχος των διεθνών καταθέσεων ούτε ο κάτοχος του χρυσού και των δολαρίων της Βενεζουέλας».

Σε πρόσφατα σχόλιά του ο Τσάβες είχε μιλήσει για τερματισμό της «δικτατορίας του δολαρίου» και την ανάγκη για ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα. (σ.σ. το ίδιο λένε όλοι οι πετρελαιάδες, ειδικά όσοι ανήκουν στο στρατόπεδο της Κίνας, που επίσης έχει συσσωρεύσει πάμπολλα δολάρια από το εμπόριο με τις ΗΠΑ)
Σχέδια Τσάβες για εθνικοποίηση των επιχειρήσεων χρυσού
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού, τόσο τα χρυσωρυχεία όσο και τις εταιρίες επεξεργασίας, και ότι πρόκειται να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας.

«Καταφέραμε να αυξήσουμε τα διεθνή μας αποθέματα. Έχουμε σχεδόν 12 ως 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συνεχίζεται η φυγή τους από τη χώρα», τόνισε ο Τσάβες.


Ο Τσάβες, ο οποίος έχει ήδη εθνικοποιήσει μεγάλο μέρος της οικονομίας, είχε συμφωνήσει το 2010 να επιτρέψει σε εταιρίες που διαθέτουν χρυσωρυχεία να εξάγουν ως και το 50% της παραγωγής, από 30% προηγουμένως. Το υπόλοιπο 50% πρέπει να πωλείται στην κεντρική τράπεζα. Οι ξένες εταιρίες εκφράζουν διαμαρτυρίες για τους περιορισμούς αυτούς με το επιχείρημα ότι σημαίνουν πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.http://tsak-giorgis.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.