Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Βάρβαρη εκμετάλευση εφαρμοσμένη με νόμους




 Του Β. Α.

Μετά την ψήφιση της νέας δανεικής σύμβασης που εξασφαλίζει την δια βίου τοκογλυφική αφαίμαξη της χώρας από τους εγχώριους και ξένους «δανειστές», έρχεται και η εφαρμογή  όλου εκείνου του πλαισίου που θα διασφαλίσει στην ντόπια  αστική τάξη και των διεθνών εταίρων της με νόμο την άγρια εκμετάλλευση του εργαζόμενου κόσμου. Για τα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου πρόκειται που με τον συνήθη αστικό-«δημοκρατικό» τρόπο του κατεπείγοντος ψηφίζονται αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο τους.

Επιδιώκοντας την όσο πιο γρήγορη ανάταξη του συστήματος που παραπαίει από τους κλυδωνισμούς της ενδογενούς και παρατεταμένης κρίσης του, οι μέντορες  και το πολιτικό του προσωπικό, βιάζονται να ρίξουν την εργατική τάξη και τις γενιές που έρχονται σε μια δουλοκτητικού τύπου εκμετάλλευση με απροσδιόριστο βάθος χρόνου.
Έτσι από την 1η Μαρτίου συμφώνα με όσα ανήγγειλε ο πρώην εργατοπατέρας και υπουργός της εργοδοσίας Κουτρουμάνης  αλλάζει όλο τ το πλαίσιο  της διαπραγμάτευσης για την πώληση και την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Σύμφωνα με όσα πρότεινε η τρόικα και νομοθετούν από την 1η Μαρτίου:

*Μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 22%, για νέους κάτω των 25 ετών κατά 32% και παγώνουν όλες οι αυξήσεις στο πόσο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που διαμορφώνεται από την μείωση.

*Μείωση από 6 σε 3 μήνες του χρόνου μετενέργειας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων που έχουν λήξει.

*Κατάργηση βασικών επιδομάτων των κλαδικών συμβάσεων.

*Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με ανώτατο όριο τα 3 χρόνια. Η εφαρμογή θα ισχύει 1 χρόνο το αργότερο από την ψήφιση του νόμου.

* Αλλαγή –κατάργηση του ΟΜΕΔ ( Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας) αφού πια απαιτεί την προσφυγή και των δύο μερών δηλαδή εργοδότη και εργαζόμενο.

* Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 2% με κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

Να σημειώσουμε δε πως το μνημόνιο προβλέπει περεταίρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3% από 1/1/ του2013 καθώς και επί πρόσθετη  μείωση της ΕΓΣΣΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των μισθών θα επιφέρει και την ανάλογη μείωση του ούτως ή άλλως εξευτελιστικού ποσού του ταμείου ανεργίας από τα 460 στα 350 ευρώ.

Σε όλα αυτά επίσης να προσθέσουμε και την μείωση των κύριων συντάξεων κατά 12% καθώς  και των επικουρικών που συρρικνώνουν το εισόδημα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στο επίπεδο και κάτω από τα όρια της φτώχιας.    

Η μνημονική κοινωνική κατεδάφιση των εργατικών  και των κοινωνικών δικαιωμάτων όμως δεν θα μπορούσε να επέλθει με τόση ευκολία εάν οι εργοδότες, οι τροικανοί και το πολιτικό τους προσωπικό δεν είχαν ως πολύτιμο σύμμαχο την ξεπουλημένη  δράκα των γραφειοκρατών που παρά τις  δήθεν  λεκτικές διαφοροποιήσεις είναι διαχρονικά εξαγορασμένη για την  διατήρηση του συστήματος της εκμετάλλευσης με υλικά και άλλα συμφέροντα που αντιστρέφονται την νικηφόρα προοπτική των αγώνων

Ας ελπίσουμε πως μέσα στο βαθύ χειμώνα της βαρβαρότητας που μπαίνουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τις συλλογικές μας νίκες που πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σύντομα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.