Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η εξέγερση της Κερατέας γίνεται γνωστή σε όλον τον κόσμο





Το κέιμενο που ακολουθεί, δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Independent.http://www.independent.co.uk/news/world/europe/violence-spikes-in-greek-rebel-town-2268791.html 
Bασίζεται σε τηλεγραφήματα του Associated Press και τo υπογράφει η Έλενα Μπεκατώρου.

Είναι ένα ψύχραιμο και αντικειμενικό κομμάτι για την μεγάλο ζήτημα που ταράσσει την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και το οποίο οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ανάψει τη σπίθα εντελώς απρόβλεπτων καταστάσεων
                                 ......................
Μόλις ακούγονται εκρήξεις από τα μεγάφωνα της πόλης ακούγεται: «Προσοχή! Προσοχή! Δεχόμαστε επίθεση!». Αντιαεροπορικές σειρήνες μπερδέυονται με τις καμπάνες των εκκλησιών. Σύννεφα δακρυγόνων απλώνονται ανάμεσα στους τοιχους των σπιτιών, καθώς αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση προσπαθούν να απωθήσουν τους εξεγερμένους.
Δεν πρόκειται για μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά για μια μικρή πόλη έξω από την Αθήνα. Και ενώ η μάχη γίνεται για τη δημιουργία ενός χώρου ταφής των σκουπιδιών, το σκηνικό εκφράζει τον μεγάλο θυμό της Ελλάδας για την καταρρακωμένη της οικονομία.
Καθώς η ανεργία καλπάζει και η λιτότητα δαγκώνει όλο και πιο πολύ, η διάθεση των πολιτών είναι εξαιρετικά τεταμένη –όλο και πιο έντονα σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην εξουσία. Μερικοί αρνούνται να πληρώσουν αυξημένα διόδια και εισητήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και υπάρχει αυξανόμενο κύμα επιθέσεων και ύβρεων εναντίον των πολιτικών από ψηφοφόρους.
Ο θυμός είναι πιο προφανής στην Κερατέα, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων,  50 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας που φαίνεται να έχει ξεφύγει εντελώς εκτός ελέγχου. Η απόπειρα του κράτους να αρχίσουν οι εργασίες για μια προγραμματισμένη χωματερή σε ένα κοντινό λόφο, τον Δεκέμβριο, εξώθησε τους ντόποιους  να βάλουν φωτιά στα οχήματα κατασκευής και να ορθώσουν μαζικά μπλόκα στην λεωφόρο που παρακάμπτει την πόλη και οδηγεί προς την πρωτεύουσα.
Είναι μια μάχη που έχει ενώσει την πόλη –από το δήμαρχο και τον παπά, μέχρι τους μαγαζάτορες, τους αγρότες τους δασκάλους και τους νεαρούς.
«Ζούμε κι ανασάινουμε για να τελειώσει η δουλειά μας και να παμε στα μπλόκα, να πάρουμε μέρος κι εμείς, να θυσιαστούμε για να μη γίνει ο χώρος της ταφής» λέει ο Νικος Μανώλης, κάτοικος της περιοχής και οδηγός λεωφορείου.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι ντόπιοι έχουν βρει εξαιρετικά εφευρετικούς τρόπους να υψώνουν οδοφράγματα  που θα αποτρέψουν τους  εργολάβους να φτάσουν στη χωματερή. Παρκάρουν φορτηγά καθέτως του δρόμου και  συσσωρεύουν μπάζα και σκουπίδια. Εχουν στήσει και μια ξύλινη καλύβα στην άκρη του δρόμου, που χρησιμεύσει ως τα Κεντρικά της Αντίστασης, γεμάτο με αφίσες, αποκόμματα, και παιδικές ζωγραφιές που δείχνουν τις ταραχές.
«Η πόλη είναι εκτός ελέγχου. Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα έχει σταματήσει», δήλωσε ο Γιάννης Αδάμης, κάτοικος της περιοχής. «Τα καταστήματα μένουν κλειστά. Οι σειρήνες στη διαπασών, οι καμπάνες χτυπάνε, οι άνθρωποι είναι στους δρόμους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί."
Στη γύρω δρόμους, κορίτσια στην εφηβεία, κοβουν λεμόνια και τα φέρνουν στη μύτη τους προσπαθώντας να αποφύγουν τα δακρυγόνα, ενώ  νεαροί με κουκούλες ανεβασμένοι στα βράχια πετάνε πέτρες στα ΜΑΤ. Ένας ηλικιωμένος κρατώντας τη γκλίτσα του τους προσπερνά.
"Μάθαμε στα 60 μας και τις μολότωφ," θα μας πεί μόνο με το μικρό του όνομα ο Παναγιώτης, ένας κάτοικος που φορά αντιασφυξιογόνο μάσκα –ένα εξάρτημα που εδώ το φορούν μικροί μεγάλοι.
Μέχρι το τέλος της νύχτας, πάνω από 20 άνθρωποι – ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί  - έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το σπίτι ενός αστυνομικού στην περιοχή δέχεται επίθεση με μολότωφ, με αποτέλεσμα τρία αυτοκίνητα να καταστραφούν. Ο αστυνομικός και η σύζυγός του, η οποία δουλεύει επίσης στην αστυνομία, καθώς και τα τέσσερα παιδιά τους ήταν στο σπίτι εκείνη την ώρα, αλλά δεν τραυματίστηκαν , ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η Ελλάδα δεν είναι άμαθη σε  ταραχές και διαδηλώσεις, που στην Αθήνα, συχνά καταλήγουν σε συμπλοκές με την αστυνομία. Ωστόσο, η κλιμάκωση της βίας στην Κερατέα προκαλεί ανησυχία.
"Το γεγονός ότι δεν έχουμε θύματα ακόμα είναι καθαρή τύχη», λέει ο Κωνσταντίνος Πρίφτης,  αγρότης της περιοχής και προπονητής του μπάσκετ. "Η Κερατέα προστατεύει την αξιοπρέπειά της, την ιστορία της. ... Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω…»
Μια ατμόσφαιρα παράνοιας πλανάται πάνω από την πόλη. Φήμες κυκλοφορούν ότι μυστικοί αστυνομικοί βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, κυκλοφορώντας στην πόλη και μαζεύοντας πληροφορίες. Δημοσιογράφοι που κρατούν κάμερες και λάπτοπ, εγείρουν αμέσως υποψίες. Ένας εικονολήπτης από ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ξυλοκοπήθηκε από τους ντόπιους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, την Πέμπτη, και ο εξοπλισμός του καταστράφηκε.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η υγειονομική ταφή θα υποβαθμίσει την περιοχή και θα θέσει  σε κίνδυνο την υγεία τους. Ο δήμαρχος της πόλης λέει ότι οι τοπικές αρχές έχουν προβεί σε αντιπρόταση για τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται να ακούσουν.
«Έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Δεχόμαστε να διαχειριστούμε  τα σκουπίδια της περιοχής με ένα μικρό, σύγχρονο εργοστάσιο που θα κατασκευάσει ο Δήμος», λέει ο δήμαρχος Κώστας Λεβαντής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής καταδίκασε τη βία, την Πέμπτη, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή του χώρου υγειονομικής ταφής, η οποία είπε ότι θα μείωναν τα προβλήματα στην ενιαία χωματερή της Αθήνας.
"Είμαστε η μόνη αρχή που έχει ολοκληρωμένα σχέδια για την την περιφερειακή ανάπτυξη ... δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια που έχει γίνει», είπε.
Αλλά οι κάτοικοι είναι ανένδοτοι.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε  πίσω. Θα είμαστε εδώ για όσο διάστημα χρειάζεται", δηλώνει ο Λεβαντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.