Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Οι αγορές διαπραγματεύονται πλέον την Ελλάδα ως αναπτυσσόμενη χώρα


Η εκδίκηση δεν έχει θέση στον κόσμο των επενδύσεων. Αλλά οι ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους ίσως νιώσουν κάποια μικρή ικανοποίηση με το γεγονός ότι οι αγορές διαπραγματεύονται πλέον την Ελλάδα σαν αναπτυσσόμενη χώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους νέους τίτλους που αναμένεται να εκδώσει σε ανταλλαγή των παλαιών. Η ‘γκρι αγορά’ των ελληνικών ομολόγων που λειτουργεί πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής χρέους διέπεται από τους κανόνες της ένωσης των traders των Αναδυόμενων Αγορών που έχει μεγάλη εμπειρία από χρεοκοπημένους δανειολήπτες.

Το πιο ενδιαφέρον αφορά τις τιμές. Ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, τα ελληνικά ομόλογα ακόμη τιμολογούν μια επικείμενη χρεοκοπία. Οι αποδόσεις τους βρίσκονται στο 17% με 19% και αποτυπώνουν το σημείο που ήταν τα παλιά ομόλογα το περασμένο φθινόπωρο. Δηλαδή σε όρους αγορών το μόνο που κατάφερε η Ελλάδα είναι να πάει πίσω στο χρόνο 6 μήνες.

Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να χρεοκοπήσει ξανά. Το πακέτο των 130 δις που θα πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ φτάνει για να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες μόνο για τα επόμενα 3 χρόνια.

Ακόμη όμως κι αν το χρηματοδοτικό κενό καλυφθεί και η κυβέρνηση εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις ακριβώς έτσι όπως προβλέπονται στο πρόγραμμά της – κάτι πολύ αμφίβολο δεδομένης της ανεπάρκειας των 2 προηγούμενων ετών – η Ελλάδα θα παραμείνει με υψηλό χρέος άνω του 120,5% του ΑΕΠ. Οι δε συμπεριφορές των Ελλήνων πολιτικών και η αρτηριοσκλήρωση της ελληνικής οικονομίας δείχνουν πως αυτά τα νούμερα του χρέους είναι πάρα πολύ υψηλά.

Επομένως οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων αφήνουν πολύ χώρο για μια νέα χρεοκοπία. Ας δούμε το ομόλογο με τη μεγαλύτερη διάρκεια λήξης, το 2042, που έχει απόδοση 17%-18%. Ακόμα και αν η Ελλάδα πληρώσει μόνο το ένα τρίτο των αρχικών υποχρεώσεών της, οι αποδόσεις αυτές παραμένουν ακόμη υψηλότερες από τις αποδόσεις των μακροχρόνιων ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Υπάρχουν δύο ισχυροί λόγοι για να είναι κανείς επιφυλακτικός. Πρώτον, αυτοί που λαμβάνουν σήμερα τα νέα ομόλογα μπορεί κάλλιστα να σπεύσουν να τα ξεφορτωθούν μαζικά στις δευτερογενείς αγορές και αυτό να συμπιέσει τις τιμές τους. Δεύτερον, υπάρχουν ακόμη ισχυρές πιθανότητες να εγκαταλείψει κάποια στιγμή η Ελλάδα το ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οι επενδυτές θα δουν και πόσο πραγματικά άξιζαν οι προβλέψεις του αγγλικού νόμου για τους νέους τίτλους τους.



Πηγή: banksnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.