Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Η σύμβαση - ταφόπλακα για τους Έλληνες

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Μπήκαν και οι σφραγίδες που μας βάζουν χαλκά για τα επόμενα 17 χρόνια. Η σύμβαση για το νέο δάνειο των 109,1 δισ. ευρώ υπογράφηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ κατατέθηκε ως σχέδιο νόμου στη Βουλή. Βέβαια η ψήφος της θα είναι τυπική, αφού σήμερα πέφτουν και οι υπογραφές με την τρόικα, ώστε στις 19 του μηνός να εκταμιευτεί και η πρώτη δόση.

Η διάρκεια του δανείου είναι 17 χρόνια. Οι προϋποθέσεις καταγράφονται σε ένα εκτενές τεχνικό κείμενο το οποίο θα απλοποιήσουμε για να γίνεται πιο κατανοητό.


Τι λέει; Εφόσον η Ελλάδα πληρώνει τακτικά, θα μπορεί να παίρνει την επόμενη δόση. Εάν δεν καταβάλλει τις δόσεις, θα πληρώνει επιπλέον τόκο. Και στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους του δανείου και του Μνημονίου τότε οι δόσεις μπορεί να σταματήσουν και το ποσό που έχει αποδοθεί να γίνει άμεσα απαιτητό.

Για να ξέρετε δε τι έχουν υπογράψει αυτοί που υπερηφανεύονται για τις «λύσεις» που προσέφεραν στη χώρα εν είδει εθνικής υπηρεσίας, μάθετε ότι η δανειακή σύμβαση, σε παράρτημά της, αναφέρει ότι «ούτε το Δικαιούχο Κράτος ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο της δικαιοδοσίας κατάσχεσης – πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης – ή εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία με τη σύμβαση».

Α, ναι. Και ότι «η Ελλάδα έχει υπαχθεί νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και κάθε απόφαση του δικαστηρίου αυτού θα είναι αμετάκλητη και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία».

Σε αυτά προσθέστε ότι η έκθεση Τόμσεν, που συνοδεύει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δάνειο, αφήνει πολλά θέματα ανοικτά για τη δυνατότητα επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος. Η έκθεση σημειώνει πως πρέπει να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ ασκεί κριτική για το γεγονός πως, παρότι οι μισθοί μειώνονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις τιμές λόγω δυσκαμψιών στην αγορά και κλειστών επαγγελμάτων.

Ας μη μιλούν λοιπόν για επιτυχίες και εθνική υπηρεσία αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους στη νέα σύμβαση. Γιατί το μόνο που έκαναν είναι να μας δέσουν χειροπόδαρα για τις επόμενες δεκαετίες βάζοντας υποθήκη την όποια περιουσία έχει η χώρα συν τον ιδρώτα των εργαζομένων της, που πλέον θα δουλεύουν και θα φορολογούνται για τους ξένους
 Από topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.