Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τρομοκρατημένο όλο το πολιτικό σκηνικό ενόψει της παρέλασης στην 25η Μάρτη


Τρομοκρατημένο όλο το πολιτικό σκηνικό ενόψει της παρέλασης στην 25η Μάρτη, λαμβάνει μέτρα ώστε αυτή να διαξαχθεί σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα, στην προσπάθεια του να μην έχει αποδέκτες η λαϊκή οργή και αγανάκτηση το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Απ’ ότι διαβάζουμε στην φυλλάδα του Θέμου Αναστασιάδη, ανεκλήθησαν όλα τα ρεπό και οι άδειες των μπάτσων ώστε πάνω από 7.000 ένστολοι πραιτοριανοί του συστήματος να επιδοθούν «στο κυνήγι αβγών, γιαουρτιών και ντομάτας» όπως γράφει χαρακτηριστικά η φυλλάδα.

«Ολη την εβδομάδα θα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού τόσο η Κρατική Ασφάλεια όσο και η Αντιτρομοκρατική, ενώ θα αποκωδικοποιούνται ύποπτα σήματα και πληροφορίες» , σημειώνει η ίδια φυλλάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται μαζική προληπτική προσαγωγή  ατόμων που θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την παρέλαση της 25ης Μάρτη,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μπάτσων.

Τα όσα γράφει το «Βήμα» είναι ενδεικτικά για το πόσο τρομοκρατημένο είναι το αστικό πολιτικό προσωπικό:

«"Δεν πρόκειται να εμφανιστώ σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας" ομολογεί υπουργός του ΠαΣοΚ που μάλιστα συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των δημοσκοπήσεων και των τηλεοπτικών δικτύων, "θα κάνω προεκλογική εκστρατεία μόνο από την τηλεόραση και το Internet". Αλλος υπουργός παραδέχεται ότι μετά το καλοκαίρι δεν εμφανίζεται δημοσίως στην πρωτεύουσα του νομού όπου εκλέγεται. "Μόνο στα χωριά μπορούμε ακόμη να κυκλοφορούμε γιατί οι κατώτατες συντάξεις δεν μειώθηκαν" εξηγεί, ενώ εκφράζει την ανησυχία όλων για τις αντιδράσεις απέναντι στους πολιτικούς που αναμένεται να εκδηλωθούν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου».

Από την πλευρά της η φυλλάδα του Ν. Χατζηνικολάου κάνει λόγο για «Παρέλαση» της ΕΛ.ΑΣ και στο … διαδίκτυο:


ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να προληφθούν κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων», στην αντίπερα όχθη ωστόσο οι ομάδες των πολιτών που διοργανώνουν ανάλογες κινητοποιήσεις βρίσκονται σε «πολεμική έγερση» στο διαδίκτυο! Ομάδες στο Facebook και  blogs που έχουν ως πρώτο συνθετικό το... συνθηματικό «παρέλαση» και ως δεύτερο την πόλη στην οποία δραστηριοποιούνται, καλούν τους συμπολίτες του να «σηκωθούν από τους καναπέδες και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της παρουσίας των πολιτικών προσώπων στις παρελάσεις για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική».

Προσκλήσεις
Με εκατοντάδες like και share, οι ηλεκτρονικές προσκλήσεις κάνουν τον γύρο της Ελλάδας από προφίλ σε προφίλ και από mail σε mail, κυρίως μεταξύ νέων ανθρώπων, ενεργών χρηστών του διαδικτύου.

Το μοτίβο, η φρασεολογία, οι προσκλήσεις, αλλά και οι φωτογραφίες παραπέμπουν στις πρώτες διαδικτυακές καταχωρίσεις των «Αγανακτισμένων του Συντάγματος», ενώ κατά κανόνα αναρτώνται και ερασιτεχνικά βίντεο από συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας αλλά και από τις παρελάσεις της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της ενσωμάτωσης της Ρόδου.

Λέξεις-Κλειδιά
Οπως είναι αναμενόμενο, η διαδικτυακή αυτή κινητοποίηση δεν έχει αφήσει αδιάφορη την Αστυνομία. Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα αρμόδια γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ «σαρώνουν» τον ελληνικό κυβερνοχώρο και με τη χρήση «φίλτρων» που περιλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά, εντοπίζουν όλες τις διαδικτυακές προσκλήσεις για συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά τη διάρκεια των παρελάσεων.

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται σε φακέλους οι οποίοι διαβιβάζονται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και από εκεί στις κατά τόπον Αστυνομικές Διευθύνσεις, έτσι ώστε να έχουν εικόνα για τις... προθέσεις των  συμπολιτών τους. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι Αστυνομικές Διευθύνσεις που έχουν παραλάβει ανάλογες αναφορές έχουν ζητήσει ενίσχυση με διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αττική, όπως για παράδειγμα η Αρκαδία. Κάτι τέτοιο βέβαια θεωρείται αδύνατο, αφού για το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η... μητέρα των μαχών αναμένεται να δοθεί -σε επίπεδο μέτρων- στην πλατεία Συντάγματος.


Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, η εφημερίδα «Πριν» σε άρθρο που υπογράφει ο Στράτος Βουραζέρης γράφει:

Σε σταθμό μαζικής έκφρασης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, αναδεικνύεται η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Συσκέψεις πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ενώ για τη Θεσσαλονίκη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, τοπικές κινήσεις, μαθητικές και φοιτητικές συνελεύσεις.

Στόχος είναι σε κάθε δήμο της χώρας να πραγματοποιηθεί «παρέλαση του μαχόμενου λαού». Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία το αστικού πολιτικού συστήματος επιδιώκει να αναβαπτιστεί σε γαλανόλευκο φόντα, «ψαρεύοντας στα θολά της εθνικής ενότητας».

Σε ρήξη με το σχεδιασμό του αστικού μπλοκ εξουσίας, οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου θα επιδιωχθεί να αποτελέσουν διαδηλώσεις της αδούλωτης θέλησης του λαού να μη δεχθεί τη νέα σκλαβιά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καλεί σε παλλαϊκές διαδηλώσεις για το διήμερο 24-25 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι το επόμενο διάστημα «θα κριθούν πολύ σοβαρά ζητήματα για την εργατική τάξη και το λαό», θα εξελιχθεί το σχέδιο μετατροπής των εργαζομένων σε νέους ραγιάδες του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, καλούν τη νεολαία (φοιτητές, σπουδαστές, άνεργους) και τον κόσμο της εκπαίδευσης (δάσκαλους, καθηγητές) να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο το Σάββατο, με επίκεντρο τη μαθητική παρέλαση της Αθήνας, με τη στήριξη του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος. Για την Κυριακή επιδιώκεται να εκφραστεί η μαζική - μαχητική λαϊκή παρέμβαση σε κάθε γωνιά της χώρας, με επίκεντρο τις παρελάσεις που διοργανώνονται σε κάθε δήμο. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, σε ανακοίνωσή του καλεί το επόμενο Σαββατοκύριακο σε «παλλαϊκό ξεσηκωμό, προκειμένου να μετατραπούν οι παρελάσεις σε παλλαϊκές συγκεντρώσεις ενάντια στη βαρβαρότητα κυβέρνησης, EE, ΔΝΤ».

Η προσπάθεια για μαζική αγωνιστική έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης το επόμενο Σαββατοκύριακο φαίνεται ότι δεν στηρίζεται από τις δύο εκδοχές της κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το ΚΚΕ, με συνέντευξη της Α Παπαρήγα, «έγκαιρα προειδοποίησε» το λαό για τον «κίνδυνο προβοκάτσιας» και σχεδίων παραστρατιωτικών κύκλων, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο την απουσία του. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, για μία ακόμα φορά ταλαντεύεται... Επίσημη τοποθέτηση του, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει. Από τη μία τα μέλη του στηρίζουν διακριτικά («χωρίς πολλά συνθήματα και φωνές») τις αποφάσεις μαζικών φορέων για παρέμβαση στις παρελάσεις, από την άλλη όμως όταν ο Δ. Στρατούλης κλήθηκε να απαντήσει (ΑΝΤΙ, 12/3), στο ερώτημα αν «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των παρελάσεων», απάντησε ότι δεν είναι αυτό το θέμα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει στο κέντρο της Αθήνας χαρακτήρα ...«λέσχης», το επόμενο Σαββατοκύριακο με δικαίωμα πρόσβασης «μόνο σε μέλη». Η κοινωνική οργή είναι πολλαπλάσια αυτής του Οκτωβρίου και ο φόβος της κυβέρνησης είναι οι εκπρόσωποι της να βρεθούν αντιμέτωποι με το λαό. Γι' αυτό και προκειμένου να δικαιολογηθεί ο κατασταλτικός σχεδιασμός του κράτους, κυβερνητικά και δημοσιογραφικά χείλη κάνουν λόγο για σχέδιο εκτροπών το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, επιδιώχθηκε να δοθεί η εικόνα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» και γι' αυτό σύσσωμο το πολιτικό της προσωπικό θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις «ενωτικού χαρακτήρα», που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα. Πληροφορίες βέβαια για το χαρακτήρα και την ένταση των προετοιμασιών, από την πλευρά του κράτους, μάλλον σε αντίθετα συμπεράσματα καταλήγουν. Η αστυνομία σχεδιάζει τη δημιουργία υγειονομικής ζώνης πέριξ του τόπου των παρελάσεων. Η πρόσβαση στη ζώνη αυτή θα ελέγχεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η πρόσβαση στην εξέδρα των επισήμων της στρατιωτικής παρέλασης της Αθήνας, θα επιτρέπεται μόνο για μερικές εκατοντάδες προσκεκλημένους -έχουν λάβει ήδη προσκλήσεις- και μόνο μετά την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται η οργάνωση παρέκβασης από ακροδεξιές, παραστρατιωτικές και φασιστικές δυνάμεις, με έντονα εθνικιστικά, αντικοινοβουλευτικά - αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, με αποθέωση του στρατού. Η παρέμβαση αυτών των κύκλων και άλλων σχηματισμών του κράτους ή του βαθιού κράτους (βλ. λέσχες εφέδρων κλπ.) δεν οδηγεί σε απόσυρση των δυνάμεων του μαζικού λαϊκού - εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά σε καλύτερα σχεδιασμένη, μαζική, πολιτικοποιημένη, περιφρουρημένη παρέμβαση τους με σαφέστατο διαχωρισμό από τέτοιες κινήσεις. Ανάλογη διαφοροποίηση θα πρέπει να υπάρχει και από λογικές τυφλής βίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.