Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣ «ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ» ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ!


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
Το πλήγμα που εδέχθη η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου και το τρικομματικό μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΛΑΟΣ) από τη λαοθάλασσα της Κυριακής και τη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στη Βουλή, υπήρξε κάτι παραπάνω από βαρύ. Μπορεί, μάλιστα, και να αποδειχθεί η χαριστική βολή για το κυρίαρχο αστικό μπλοκ, τουλάχιστον, με τη μορφή που το γνωρίσαμε ως σήμερα!
Από το πρωί της Δευτέρας, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, η κυβέρνηση και μαζί της τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, αφού ''αναγκάστηκαν'' να κάνουν, ταυτόχρονα και τα τρία, τις πιο μαζικές διαγραφές βουλευτών στην ελληνική πολιτική ιστορία, γνωρίζουν καταστάσεις όλο και βαθύτερης κρίσης, που αρχίζει και αγγίζει τα όρια της αποσύνθεσης!

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου βρίσκεται στα πρόθυρα αποδιοργάνωσης, αν όχι καικατάρρευσης!
Η κυβέρνηση αυτή, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη δραματική συρρίκνωση της ΚΟ της ΝΔ, μαζί με την "κωλοτούμπα" του ΛΑΟΣ, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Ο Λ. Παπαδήμος και η κυβέρνησή του, όχι μόνο δεν διαθέτουν λαϊκό έρεισμα αλλά κάθονται πάνω σε μια ρευστή , αποδιοργανωμένη, ασυντόνιστη, κοινοβουλευτική βάση, ενώ στηρίζονται σε δύο κόμματα με προβληματικό μέλλον. Ό,τι χειρότερο για την ίδια, ενόψει ιδιαίτερα τραγικών επιλογών!
Αυτό, πλέον, το έχουν αντιληφθεί ακόμα και στην Ε.Ε., όπου αμφισβητούν ανοικτά πλέον την πολιτική ικανότητα και βιωσιμότητα αυτής της κυβέρνησης, ενώ σκέπτονται με τρόμο το μετεκλογικό τοπίο!
Αυτές οι αποσυνθετικές διεργασίες στις πέραν της Αριστεράς πολιτικές δυνάμεις, μπορεί γρήγορα να αναδιατάξουν το σκηνικό και στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά!
Είναι πιθανόν, γρήγορα, να αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις «αντιμνημονιακού» προσανατολισμού και στον κεντροδεξιό και ιδιαίτερα στον κεντροαριστερό χώρο, με πυρήνα βουλευτές που διαγράφηκαν!
Οι 22 διαγραμμένοι-ες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να καταστούν, όλοι ή ορισμένοι, η βάση ή ο πυρήνας για τη συγκρότηση «αντιμνημονιακού» πολιτικού κόμματος, στο βαθμό που δεν θα θελήσουν ή δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέας ηγεσίας (ίσως και μετά την εκλογή της τελευταίας!)
Είναι προφανές, όμως, ότι ένα αντιμνημονιακό πολιτικό μόρφωμα, είτε από τον κεντροδεξιό χώροείτε -και κυρίως- από τους διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ, που  θα συγκροτήσει ένα εύκολο, επιφανειακό και δημαγωγικό αντιμνημονιακό λόγο, μπορεί να καταστεί ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης αλλά και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε καμία θετική διέξοδο και προοπτική! 
ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Στο φως αυτών των διεργασιών φαίνεται εναργέστερα οτι για την Αριστερά είναι άκρως λαθεμένη στρατηγική αυτή που επιδιώκει απλώς να διαμορφώσει ένα εν γένει «αντιμνημονιακό» μέτωπο.
 Η Iskra έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ''αντιμνημόνιο'' δεν μπορεί να είναι αφετηριακή κατεύθυνση, δεν συνιστά από μόνο του ούτε πρόγραμμα ούτε στρατηγική, ούτε καν υποδεικνύει προσανατολισμό!
Έχουμε πει επανειλημμένα ότι κάτω από μια αντιμνημονιακή ρητορική μπορεί να καλυφθούν κάθε λογής ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις και επιλογές , οι οποίες κατά τεκμήριο δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές ούτε καν στην ακύρωση των μνημονίων.
Ένας ρηχός, επιφανειακός και δημαγωγικός αντιμνημονιακός ή και αντινεοφιλελεύθερος λόγος δεν είναι καθόλου ικανός να αμφισβητήσει το μνημόνιο και το νεοφιλελευθερισμό και πολύ περισσότερο να ανοίξει νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους στη χώρα.
Η Αριστερά, -η οποία δύο και πάνω χρόνια έχει εναποθέσει την πολιτική της προοπτική σε κάθε λογής «πλατιά» αντιμνημονιακά μέτωπα, τα οποία, σε πείσμα της πραγματικότητας, ξεκινούν από ένα ανακόλουθο και χωρίς αντίκρυσμα ετερογενές άθροισμα δυνάμεων, που αρχίζει από τηνεξωκοινοβουλευτική Αριστερά και το ΚΚΕ, περνάει μέσα από τη ΔΗΜΑΡ και φτάνει μέχρι τους λεγόμενους «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ- διατρέχει κινδύνους από μια αναδιάταξη του σκηνικού στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Κεντροδεξιάς , με την εμφάνιση «αντιμνημονιακών» σχημάτων.
Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Έστω και τώρα, η Αριστερά στο σύνολό της οφείλει να ανασυνταχθεί ταχύτατα, να ανοίξει δρόμους συνεργασίας και συμπαράταξης και κυρίως να προτάξει ως θεμελιώδεις κρίκους κεντρικά μεγάλα αφετηριακά αιτήματα που θα ακυρώνουν τρόικα και μνημόνια, θα απαντούν στην αστική κινδυνολογία και θα ανοίγουν νέους προοδευτικούς ορίζοντες.
Και αυτά τα εναλλακτικά αιτήματα η Iskra τα αναδεικνύει εξαρχής, ενώ η αξία και η επικαιρότητά τους επιβεβαιώνονται διαρκώς.
Αυτά είναι η στάση πληρωμών επί του χρέους και η έξοδος από την ευρωζώνη, στο πλαίσιο γενικής σύγκρουσης με την Ε.Ε.
Χωρίς την πρόταξη αυτών των στόχων δεν μπορεί να ακυρωθούν τρόικα και μνημόνια και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενός νέου προοδευτικού και σοσιαλιστικού προγράμματος.
Αντίθετα, με την παρασιώπησή τους αφήνεται ανοικτό το πεδίο, όπως γίνεται τώρα, για μια αδίστακτη τρομοκράτηση του λαού από τις κυρίαρχες δυνάμεις, με προμετωπίδες την "άτακτη" χρεοκοπία και την επιστροφή στη "δραχμή".
Ήρθε η ώρα για μεγάλες ανατοποθετήσεις στην Αριστερά! Δεν είμαστε στο και πέντε. Πέφτουμε ήδη στον γκρεμό και κατρακυλάμε στην άβυσσο!
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.