Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΚΟΥΡΕΨΕ» ΜΑΖΙΚΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


Η ΜΗ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΟΜΕΣ - "ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ", ΟΠΩΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΙΣΛΑΝΔΙΚΟ ΛΑΟ!
ΘΕΤΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ!
Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, αναφέρει δημοσίευμα τουBloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Icelandic Financial Services Association).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως "φυσική συνέχεια" της συνολικής προσέγγισης που έχουν ακολουθήσει οιισλανδικές κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραπεζικής κρίσης που έπληξε τη χώρα το 2008. Τον Οκτώβριο του 2008, έγινε σαφές ότι το, μέχρι τότε διεθνοποιημένο, τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας ήταν χρεοκοπημένο, ακριβώς λόγω της έκθεσής του σε διεθνείς κινδύνους. Τότε η κυβέρνηση παρενέβη εθνικοποιώντας τις τράπεζες, θωρακίζοντας τις εγχώριες καταθέσεις και προβαίνοντας σε αθέτηση πληρωμών προς τους διεθνείς επενδυτές.
Όλα αυτά κάτω και από τις μεγάλειώδεις κινητοποιήσεις του ισλανδικού λαού, οι οποίοι σε δύο δημοψηφίσματα αποφάσισαν την μη αποπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων των εθνικοποιημένων ισλανδικών τραπεζών.
Όλη αυτή η διαδικασία, οδήγησε σε υποτίμηση της ισλανδικής κορώνας, η οποία συγκρατήθηκε εντός λογικών πλαισίων, με την εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Ειδικές πτυχές της απόφασης για ελάφρυνση των νοικοκυριών
Οι τράπεζες της νησιωτικής χώρας, ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και βάσει αυτής της συμφωνίας, διαγράφεται το ποσό εκείνο των στεγαστικών δανείων η αξία των οποίων ξεπερνά το 110%της αξίας της υποκείμενης κατοικίας. Επιπλέον, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θεώρησε παράνομα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις απώλειες από την υποτίμηση της ισλανδικής κορώνας.
Χωρίς τη διαγραφή του χρέους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λύγιζαν από το βάρος των δανείων τους μετά την εκτόξευση του χρέους στο 240% των εισοδημάτων το 2008.
Διδάγματα για την Ελλάδα κόντρα στα παπαγαλάκια των εγχώριων ΜΜΕ
Ουσιαστικά αυτό που συνέβη στην Ισλανδία ήταν μια αθέτηση υποχρεώσεων ή αλλιώς μια στάση πληρωμών με πρωτοβουλία του οφειλέτη, στα εθνικοποιημένα τραπεζικά χρέη.
Από την ενέργεια αυτή δεν προήλθε καμία οικονομική καταστροφή, σε αντίθεση με όσα προπαγανδίζουν τα εγχώρια παπαγαλάκια, σχετικά με τις υποτιθέμενες καταστροφικές επιπτώσεις μιαστάσης πληρωμών επί του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Εν συνεχεία ευεργετικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, όπως, η εθνικοποίηση των τραπεζών, ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων και η υποτίμηση της κορώνας, έγιναν εφικτά ακριβώς λόγω της μη-συμμετοχής της Ισλανδίας σε υπερεθνικές δομές όπως η ευρωζώνη αλλά και η ίδια η ΕΕ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, η Ισλανδία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (2,9% το 2011 και πρόβλεψη για 2,4% φέτος και το 2013), τη στιγμή που η Ελλάδα διανύει τον πέμπτο συνεχή χρόνοβαθιάς οικονομικής ύφεσης!!!
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ, βυθίζονται στην ύφεση και τη στασιμότητα...
Κάτω από αυτό το πλαίσιο, οι Ισλανδοί δεν βλέπουν με καθόλο θετικό μάτι την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις...
Τί λένε οι αγορές για την Ισλανδία
«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε», δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγοςαναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε  το αξιόχρεο της Ισλανδίας κατά μια βαθμίδα σε BBB- με σταθερή προοπτική και δήλωσε ότι «ήταν επιτυχημένη η ανορθόδοξη πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης». Εν τω μεταξύ τα ισλανδικά CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσης) βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Βελγίου...
iskra

1 σχόλιο:

  1. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Ισλανδία. Αν κύριοι νομίζετε ότι κουρεύοντας το δημόσιο χρέος-έστω και κατά 100%- καταδικάζοντας τον λαό σε εξαθλίωση σώσατε την χώρα, πλανάστε πλάνην οικτρά. Με μηδενικά έσοδα σύντομα θα δημιουργήσετε ένα νέο κολοσιαίο, το οποίο θα σας εψαλείψει τότε από προσώπου γης. Δηλαδή θα υποστείτε τότε την θεραπεία που θα σας επιβάλουν οι νόμοι της φύσης. Την βιολογική σας εξαφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.