Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΤΑ €107 ΔΙΣ;


Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ «ΑΠΟΚΡΥΨΕΙΣ» ΤΩΝ ΜΜΕ!
PSI+: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!
H συμφωνία του Eurogroup, έγινε δεκτή με διθυραμβικά σχόλια από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία υπερπροβάλλουν ως μια δήθεν μεγάλη ελάφρυνση, το «κούρεμα» του χρέους προς τους ιδιώτες, κατά €107 δις(53,5%).
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Υπάρχει όντως, ουσιαστική ελάφρυνση για τη χώρα και ζημία για τους ιδιώτες πιστωτές;
Καταρχήν, ως γνωστόν, το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους προσεγγίζει τα €350 δις, περίπου, επομένως ένα ονομαστικό «κούρεμα» της τάξης των €107 δις, δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα.

Πόσω μάλλον, όταν επίσημος στόχος του PSI, είναι το δημόσιο χρέος να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020, όσο ήταν, δηλαδή, το 2009! Και πάλι όμως και αυτό ακόμα ο στόχος θα αποδειχθεί, στην πράξη, όνειρο θερινής νυκτός, μιας και βασίζεται σε εξωπραγματικές παραδοχές, τόσο για την πορεία τηςμνημονιακής ύφεσης όσο και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών (πρωτογενή πλεονάσματα κλπ).
Δηλαδή δεν μας έσωσαν;
Όμως, ακόμα και αυτό το μέγεθος των €107 δις, είναι πλασματικό καθώς, θα αντισταθμιστεί σχεδόν κατά το ήμισυ (€50 δις),, από το τροϊκανό δάνειο, που θα πάει για την ανακεφαλαιοποίηση τωνελληνικών τραπεζών, μετά και ως συνέπεια του PSI.
Τραγική «ειρωνεία», το γεγονός πως οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των €40 δις, με το εν λόγω ποσό να αυξάνεται ακριβώς λόγω του μεγαλύτερου «κουρέματος» τόσο σεονομαστικούς όρους (53,5%) όσο και ως καθαρή παρούσα αξία (70+%).
Επιπροσθέτως, στο συνολικό «ισοζύγιο» του PSI, θα πρέπει να μετρήσουμε και τις απώλειες που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ως συνέπεια του κουρέματος. Οι απώλειες αυτές υπολογίζονται στα €12 δις, και θα μεταφραστούν, τους επόμενους μήνες, και σε απώλειες συντάξιμων αποδοχών!
Επομένως, για τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τους ασφαλισμένους, η καθαρή ελάφρυνση από το χρέος θα φτάσει μόλις τα €45 δις ή αλλιώς το 13% του συνόλου του χρέους!
Μάλιστα, η εφαρμογή του νέου μνημονιακού προγράμματος, που πάει πακέτο με το PSI, θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω μείωσης μισθών αλλά και αύξησης της ανεργίας!!!
Τελικά χάνουν οι πιστωτές;
Πέρα από την υπερπροβολή των όποιων "χρεοελαφρύνσεων", τα ΜΜΕ στέκονται ιδιαίτερα και στις απώλειες που θα έχουν οι τράπεζες μετά το PSI.
Όμως, αυτό, που επίσης αποκρύπτεται είναι πως βάσει των νέων ευρωπαϊκών κανόνων τραπεζικής εποπτείας, οι τράπεζες έτσι και αλλιώς θα πρέπει να αποτιμούν στους ισολογισμούς τους, τα κρατικά ομόλογα στην αγοραία και όχι στην ονομαστική τους αξία!
Επομένως, και χωρίς το κούρεμα πάλι θα είχαν απώλειες, ενώ δεν θα έπαιρναν και ποτέ τα λεφτά τους στη λήξη των ομολόγων!!!
 
Αντιθέτως, με το PSI, οι τράπεζες, θα πάρουν στα χέρια τους
Α) ομόλογα διάρκειας έως 30 ετών τα οποία θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, και όχι από την ελληνική έννομη τάξη (σε ποσοστό 31,5%)
Β) χρεώγραφα εγγυημένα από το EFSF με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ (σε ποσοστό 15%)
Κοινώς την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαν να έχουν!!!
«Υποσημείωση»...
Τέλος, κανείς δεν ξέρει κατά πόσον και αν ναι με ποιους όρους και επιπλοκές θα υλοποιηθεί η ίδια η συμφωνία για το PSI.
Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα θεσμοθετήσει και πιθανότατα θα ενεργοποιήσει, τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's), λόγω της μικρής, σχετικά, συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.
Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία), επιβαρυνόμενημε όλα τα κόστη της επιλογής αυτής χωρίς κανένα από τα οφέλη, που θα είχε μια στάση πληρωμών με πρωτοβουλία μιας πραγματικά φιλολαϊκής κυβέρνησης με σκοπό τη διαγραφή τουσυνόλου του χρέους...
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.