Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Της ευρωζώνης το...κάγκελο!



Βαθυστόχαστη η εκτίμηση της σκληρής δεξιάς γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ, αλλά και της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας. «Η Γαλλία διατηρεί την κορυφαία αξιολόγησή της - Η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία δεν πρέπει να υπολογίζει σε (δανειοληπτική) υποβάθμισή της κατά τη διάρκεια του έτους», έγραφε με έκδηλη ανακούφιση ένα 24ωρο νωρίτερα. Ένα εικοσιτετράωρο και κάτι άντεξαν αυτές οι μπούρδες. Την Παρασκευή το βράδυ («Παναΐτσα μου!» που έλεγε και ο Καζαντζίδης) ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας χωρών Στάνταρντ εντ Πουρς άρχισε να υποβαθμίζει κράτη της ευρωζώνης με ρυθμό πολυβόλου.

«Εκτέλεσε» πρώτα πρώτα τη Γαλλία, αφαιρώντας της την ανώτατη αξιολόγηση AAA, παρά τις προβλέψεις της Βελτ και βάλλοντας έτσι ευθέως εναντίον του πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Καθαίρεσε» στη συνέχεια από τη βαθμίδα AAA και την Αυστρία, στενότατο σύμμαχο της Γερμανίας. Ακόμη πιο σκληρή ήταν η Στάνταρντ εντ Πουρς απέναντι στην τρίτη και στην τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, την Ιταλία και την Ισπανία. Τις υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, μαζί με την Πορτογαλία και την Κύπρο. Υποβάθμιση έφαγαν και οι αδιάφορες Μάλτα, Σλοβενία (η οποία λειτουργεί ως «παράρτημα» της Αυστρίας) και Σλοβακία, η οποία έγινε πανευρωπαϊκά διάσημη επειδή ήταν ανυποχώρητα σκληρή κατά της Ελλάδας που δεν τηρούσε αρκούντως αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία κατά την άποψη των σλοβάκων πολιτικών ηγετών!

Όσο για το Βέλγιο και την Ιρλανδία που τη γλίτωσαν προχτές, δεν πρέπει να χαίρονται γιατί οι δικές τους υποβαθμίσεις έχουν ήδη ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον οίκο Φιτς. Η δική τους «πιστοληπτική εκτέλεση» θα λάβει χώρα εντός δέκα ημερών, μέχρι το τέλος Γενάρη!
Είναι φανερό ότι το αμερικανικό σχέδιο ενίσχυσης των φυγόκεντρων δυνάμεων μέσα στην ευρωζώνη προκειμένου να υπονομευθεί η χρησιμοποίηση του ευρώ ως καταλυτικού όπλου ραγδαίας ενίσχυσης και εδραίωσης της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, προωθείται μεθοδικά και αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί κατά κόρον και τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι υπερασπίζονται παράλληλα τα συμφέροντα του αμερικανικού (και του αγγλικού) χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι πολύ αποκαλυπτικό πάντως η εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση των οίκων αυτών από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των κρατών της EE. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις αξιολογήσεις των τριών αμερικανικών οίκων περίπου ως θέσφατα που προκαλούν οικονομικο-πολιτικούς σεισμούς.

Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Αμερική. Στις 5 Αυγούστου 2011 ήταν ακριβώς η Στάνταρντ εντ Πουρς που τόλμησε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από ΑΑ σε ΑΑ+ μετά από 70 ολόκληρα χρόνια. Δεν πέρασαν 15 μέρες και ανακοινώθηκε η «καρατόμηση» του προέδρου του οίκου αυτού, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκε η διεξαγωγή έρευνας από το αμερικανικό υπουργείο Δικαι-οσύνης εναντίον της Στάνταρντ εντ Πουρς για «ύποπτες» αξιολογήσεις εταιρειών που οδηγούν σε «συνε-νοχή» του οίκου στην πρόκληση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης! Ο πρόεδρος του οίκου θυσιάστηκε αμέσως για να εξευμενιστεί η Ουάσινγκτον...

Στην Ευρώπη, αντιθέτως, η υποβάθμιση της Γαλλίας από τους Αμερικανούς προκαλεί τεράστια πίεση στο ευρώ, όπως και οι υποβαθμίσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ανεβαίνει κατακόρυφα το κόστος δανεισμού των κρατών και των επιχειρήσεων Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες οικονομίες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς υστερούν της γερμανικής να καταδικάζονται σε μόνιμη πλέον, διαρκή διεύρυνση της καθυστέρησής τους σε σχέση με το Βερολίνο. Με άλλα λόγια, το κόστος παραμονής τους στο ευρώ αυξάνεται σε βαθμό που οι αστικές τους τάξεις είναι υποχρεωμένες να επανεξετάσουν κατά πόσο τις συμφέρει αφενός η ασκούμενη πολιτική και αφετέρου ακόμη και η ίδια η παραμονή στο ευρώ, σε συνάρτηση με τις τεράστιες κοινωνικές εντάσεις που προκαλεί η σημερινή πολπική της Γερμανίας στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Για να μη δημιουργούνται αυταπάτες, η απάντηση είναι ότι βεβαίως και συμφέρει τους αστούς η πολπική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα από τη Γερμανία, παρά το αυξανόμενο κόστος και τις εν- δοϊμπεριαλιστικές εντάσεις που προκαλεί.
Μέσα σε αυτό το ταραγμένο πλαίσιο, οι ξένοι τοκογλύφοι διέκοψαν προσωρινά και τις διαπραγματεύ-σεις με την κυβέρνηση Παπαδήμου για τις λεπτομέρειες του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Εκβιάζουν ελπίζοντας βάσιμα ότι έτσι θα κατορθώσουν να αποσπάσουν υψηλότερο επιτόκιο από τον τραπεζίτη Παπαδήμο, ο οποίος φυσικά δεν έχει καμιά αντίρρηση να τους το δώσει, αλλά αντιστέκονται οι ...«αριστεριστές» του ΔΝΤ που απαιτούν χαμηλό επιτόκιο! Τα ύστερα του κόσμου! Όσο για τον Παπαδήμο, αυτός ως γνήσιος «οικονομικός δολοφόνος» με συγκεκριμένη αποστολή, έχει λυσσάξει εναντίον των μισθών και των συντάξεων και πασχίζει μέρα-νύχτα πώς θα λεηλατήσει τους εργαζόμενους, τους νέους και τους απόμαχους της δουλειάς. Η άμεση απομάκρυνσή του από την εξουσία είναι το πρωταρχικό καθήκον του ελληνικού λαού. Να τον διώξουμε πριν προλάβει να εκτελέσει την αποστολή που του ανέθεσαν!

Πηγή: Γ. Δελαστίκ - ¨Πριν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.