Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Στο Ντιγιάρμπακιρ όπου και αν σκάψεις βρίσκεις Κούρδους δολοφονημένους από το Τουρκικό κράτος



Νέος ομαδικός τάφος - Εντοπίστηκε κοντά σε πρώην κτίριο της στρατιωτικής αστυνομίας
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οστά 23 ατόμων εντόπισαν οι τουρκικές αρχές σε ομαδικό τάφο που βρισκόταν κοντά σε ένα πρώην κτίριο της στρατιωτικής αστυνομίας στο Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Τα πρώτα οστά είχαν βρεθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών που γίνονται στο Ιτς Καλέ, στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, κοντά στα ερείπια παλατιού του 13ου αιώνα. Εκεί αναμένεται μετά τις ανασκαφές και τις εργασίες αποκατάστασης των ευρημάτων να ανεγερθούν ένα μουσείο και ένα πολιτιστικό κέντρο.

Στην τοποθεσία αυτή βρισκόταν η τοπική έδρα της στρατιωτικής αστυνομίας ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οστά αυτά ανήκουν σε Κούρδους πολίτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. «Εδώ βρέθηκαν κρανία και άλλα ανθρώπινα οστά. Βάσει αυτού που διαπιστώθηκε, αυτά είχαν στοιβαχτεί σε ένα μικρό μέρος. Όπως φαίνεται πετάχτηκαν σε αυτό το μέρος, χωρίς να γίνει θρησκευτική τελετή» δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Η πτέρυγα στο Ντιγιάρμπακιρ της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) και 36 οικογένειες, οι συγγενείς των οποίων εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, κατέθεσαν σήμερα αγωγή κατά των αρχών εκείνης της εποχής και ζήτησαν να γίνουν τεστ DNA για την αναγνώριση των νεκρών. Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη δεκαετία του 1980 στη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 190 σοροί σε 29 ομαδικούς τάφους σε περισσότερες από 10 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με την IHD.Η ένωση πιστεύει ότι συνολικά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί σε 224 ομαδικούς τάφους σε ολόκληρη την περιοχή.

Να επισημάνουμε ότι παρά τις καταγγελίες των μαζικών φορέων, οργανώσεων και αριστερών εντύπων, το κράτος της Τουρκίας επέμενε ότι η Τουρκία είναι μία «δημοκρατική χώρα» και όλα λειτουργούν με δημοκρατικές διαδικασίες. Την ώρα που γίνονταν τέτοιου είδους ανακοινώσεις, οι δολοφονίες συνεχίζονταν. Οι περισσότεροι στην ουσία δεν ήταν αγνοούμενοι. Υπήρχαν αποδείξεις ότι είχαν οδηγηθεί στην αστυνομία ή οδηγήθηκαν με τη βία σε διάφορες υπηρεσίες των κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ύστερα από την καταγγελία των μαζικών φορέων ή των οικογενειών γίνανε εκσκαφές στην πόλη Ντιάρμπεκιρ και Σιλόπη. Βρέθηκαν δεκάδες ανθρώπινα κρανία και οστά. Και οι δυο εκσκαφές έγιναν σε στρατιωτικές περιοχές στις οποίες απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στους πολίτες.

Επίσης στις εκσκαφές που έγιναν στις 21/1/2012 στην περιοχή Γιουτσλούκονακ βρέθηκαν 3 σωροί οι οποίες ήταν θαμμένες μαζί με τα ρούχα. Ο χώρος είναι στρατιωτική περιοχή επίσης. Οι οικογένειες των τριών ατόμων αναγνώρισαν τα θύματα από τα ρούχα τους. Επιπλέον υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι στο ίδιο στρατόπεδο έχουν θαφτεί άλλα 2 άτομα τα οποία είναι γνωστά σε Κούρδους πολίτες. Όμως οι στρατιωτικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για εκσκαφές στην ευρύτερη περιοχή υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνα μέρη και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εκσκαφέων.

Φυσικά αυτό το επιχείρημα είναι για γέλια και δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους της Τουρκίας και το μέγεθος της κρατικής τρομοκρατίας.  Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιοχές που βρέθηκαν τα οστά ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες του στρατού αλλά και στις υπηρεσίες των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων.

Όλες αυτές οι υποθέσεις κινδυνεύουν να παραγραφούν. Το κράτος προσπαθεί να το κάνει αυτό. Γιατί τότε, με το επιχείρημα της διαγραφής των υποθέσεων δεν θα γίνουν και εκσκαφές.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.