Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ελλάδα-τραπεζίτες: Η επέλαση των βαρβάρων συνεχίζεται






Αυτό είναι το διάγραμμα για την απόδοση του ετήσιου ομολόγου της Ελλάδας, τουλάχιστον όπως είχε διαμορφωθεί πριν δύο εβδομάδες, και αμέσως από κάτω του είναι ένα γράφημα με την απόδοση των CDS της χώρας, που επίσης έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Βέβαια, τα νούμερα έχουν χάσει λιγάκι τη σημασία τους, διότι πλέον όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν κάπως καλύτερα την αλήθεια:

Ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι μια χρεωκοπημένη χώρα, που κρατιέται όμως τεχνητά εκτός χρεωκοπίας, ώστε οι τραπεζίτες να στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα, πριν την αφήσουν και επίσημα να χρεωκοπήσει.

Οι τραπεζίτες δε θέλουν το κούρεμα, εξ ου και διαφωνίες για το πώς αυτό θα γίνει, ή το πόσο μεγάλο θα είναι. Γιατί να το θέλουν άλλωστε το κούρεμα; Αφού θα χάσουν τους τόκους που υπολόγιζαν να εισπράξουν, και άρα οι "τρύπες" των ισολογισμών τους θα γίνουν ακόμα πιο μεγάλες απ' ότι ήδη είναι.

Το κούρεμα δεν είναι κάτι που το "θέλουν" οι τραπεζίτες. Είναι όμως κάτι που δε μπορούν να το αποφύγουν, μιας και η Ελλάδα δε μπορεί να πληρώσει όλα αυτά που ζητάνε, και έτσι απλά προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές τους, πχ μέσω "πακέτων σωτηρίας" που αρπάζουν από τα κρατικά ταμεία, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, ή με το να ξεφορτώνονται στην ΕΚΤ τα ομόλογα κρατών όπως η Ελλάδα (τάση που διαρκώς αυξάνεται) - αυτό ισχύει τόσο για τις διεθνείς, όσο και τις εγχώριες τράπεζες (μάλιστα οι εγχώριες τράπεζες έχουν συγκριτικά ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι κατέχουν πολύ μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας για το μέγεθος τους).

Οι τραπεζίτες δηλαδή, τουλάχιστον οι πιο "ξύπνιοι", ΞΕΡΟΥΝ εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη. Και άρα ξέρουν ότι θα γίνει κούρεμα, διαγραφή χρέους, κτλ. Απλά το καθυστερούν και το ρυθμίζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για αυτούς (φορτώνοντας τα βάρη σε εμάς). Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας, διότι αν συνεχίζουν να μας κατακλέβουν, τότε αργά ή γρήγορα θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ζημιές που (αναπόφευκτα) θα έχουν, και τότε απλά θα μας πουν "άντε γεια". Άλλωστε, ήδη θεωρούν την Ελλάδα χρεωκοπημένη, όπως πλέον μαρτυρούν και τα παραπάνω διαγράμματα. Απλά ακόμα θέλουν να πλιατσικολογήσουν, οπότε συνεχίζουν, και θα συνεχίζουν μέχρι να τα αρπάξουν όλα, αν δε σταματηθούν από εμάς με στάση πληρωμών.


Η ειρωνεία είναι πως ακόμα και μέλη της τραπεζικής ελίτ, ίσως και στα πλαίσια των μεταξύ τους ανταγωνισμών, λένε πλέον ξεκάθαρα την αλήθεια - πχ δείτε εδώ τις δηλώσεις του Mario Bleje, ενός Αργεντίνου συμβούλου της Τράπεζας της Αγγλίας, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε αναλάβει την προεδρία της Τράπεζας της Αργεντινής μετά τη στάση πληρωμών που είχε κηρύξει η χώρα το 2001.

Όπως λοιπόν σωστά παρατηρεί ο Blejer, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, καθώς αυτό που συμβαίνει είναι "γελοίο", μιας και ωθεί την οικονομία σε ύφεση, και μάλιστα με τελικό αποτέλεσμα...την αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Βέβαια, αυτό δεν είναι απλά "γελοίο", είναι μια συνειδητή προσπάθεια των τραπεζιτών να αρπάξουν ότι μπορούν για να σωθούν οι ίδιοι, αφήνοντας τους υπόλοιπους να προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα χαλάσματα:
“Greece should default, and default big,” Mr. Blejer, who was was an adviser to Bank of England Governor Mervyn King from 2003 to 2008, said in an interview in Buenos Aires. “You can’t jump over a chasm in two steps.”

Rescue programs backed by the International Monetary Fund and European Central Bank are “recession creating” efforts that will leave Greece saddled with more debt relative to the size of its economy in coming years and stifle growth, Mr. Blejer said. A Greek default would push Portugal to do the same and would put Ireland “under tremendous pressure to at least symbolically default” on some of its debt, he added.
[...]
“It’s totally ridiculous what is going on,” Mr. Blejer said. “If you assume that these countries do everything that is in the program, they do all these adjustments and privatizations, at the end of 2012 debt-to-GDP will be bigger than this year.”

Την ίδια ώρα, ο κόσμος είναι πλέον τρομαγμένος, και δεν είναι και περίεργο, καθώς όντως οι τράπεζες είναι "ζωντανές-νεκρές", γι' αυτό και αποκαλούνται "ζόμπι", "βρικόλακες", κτλ: Οι τράπεζες ρουφάνε όσο "αίμα" μπορούν, μπας και επιβιώσουν, και επειδή χρειάζονται αμύθητες ποσότητες "αίματος" ("ρευστότητας"), όχι μόνο στραγγίζουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβιώσουν.

Γι' αυτό και ο κόσμος, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια των τραπεζών,αποσύρει τις καταθέσεις του από αυτές - ενισχύοντας έτσι την κατάσταση χρεωκοπίας τους. Οι πλούσιοι τα μεταφέρουν έξω, άλλοι πάνε και αγοράζουν χρυσό, μερικοί τα φυλάνε κάτω από το στρώμα, και βέβαια πολλοί τα χρησιμοποιούν για να ζήσουν, μιας και δεν έχουν άλλους πόρους (είναι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, κτλ).


Άλλωστε, οι άρχοντες του χρήματος ετοιμάζονται για νέους απανωτούς γύρους επιθέσεων εναντίον της εργασίας - πχ δείτε αυτό: Νέα μέτρα 25 δισ. προαναγγέλλει το ΔΝΤΑυτή η είδηση, πέρα από τους "ψυχρούς αριθμούς", κρύβει από πίσω της μια μαζική δολοφονία ανθρώπων. Αν στερήσεις 25 δισεκατομμύρια από τις κατώτερες τάξεις, πολλοί θα πεθάνουν, και ακόμα περισσότεροι θα εξαθλιωθούν. Και παρότι η ολιγαρχία αυτή συνειδητά δολοφονεί εμάς, ή μα εξαθλιώνει και τρομοκρατεί, αν τυχόν κάποιοι από εμάς τολμήσουν να προτείνουν να κάνουμε εμείς κάτι αντίστοιχο σε αυτούς, τότε θα μας πουν "απολίτιστους τρομοκράτες", αν και στην πραγματικότητα αποτελούμε την εργαζόμενη πλειοψηφία της κοινωνίας, και απλά θέλουμε να την απαλλάξουμε από αυτούς που την περιορίζουν, ρημάζοντας την για να να εξακολουθήσει μια μικρή μειοψηφία να ζει σε χρυσά κουτάλια.


Την ίδια ώρα, και για να μην ξεχνιόμαστε, τα νέα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι παρά τα τεράστια ποσά που έχουν ρουφήξει, θέλουν κι άλλα.

Οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, διότι στη Δύση έδιναν επί χρόνια δάνεια για να καλύψουν την φυγή των βιομηχάνων προς την Ασία. Και ομολογουμένως οι καπιταλιστές τα κατάφεραν μια χαρά: Οι βιομήχανοι κατακλέβουν τους Ασιάτες εργάτες των μισθών πείνας και των συνθηκών Νταχάου, αποκομίζοντας τρελά κέρδη, ενώ οι τραπεζίτες που τώρα αδυνατούν να εισπράξουν όλα τα δάνεια που έχουν δώσει από τους πάμφτωχους λαούς, έχουν την πολιτική επιρροή να αρπάζουν ότι χρειάζονται για να μένουν ζωντανές.

Βέβαια, δεν είναι όλες οι τράπεζες ίδιες, και κάποιες είναι μεγαλύτερες, κάποιες μικρότερες, κτλ. Γι' αυτό και μερικές κλείνουν, ή συγχωνεύονται. Οι μεγαλύτερες όμως τράπεζες, που έτσι ισχυροποιούνται και δημιουργούν ακόμα χειρότερα ολιγοπώλια, φροντίζουν ώστε οι τυχόν συγχωνεύσεις, απορροφήσεις τραπεζών να γίνουν με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για αυτές - και χειρότερους για τους εργάτες.

Τελευταίο παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα η "συγχώνευση" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τη χρεωκοπημένη Ασπίς


Σε εκκαθάριση η «κακή» ΤBank - Το ΤΕΚΕ θα καλύψει τις ζημιές
Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων, οι συμβάσεις εργασίας και τα στοιχεία ενεργητικού (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της TBank, η οποία τίθεται σε εκκαθάριση.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος το Σάββατο, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες της ΤBank (πρώην Aspis Bank) να αντιμετωπίσει επαρκώς τις κεφαλαιακές της αδυναμίες. 

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι καταθέτες και οι εργαζόμενοι στην τράπεζα. Τα «κακά» στοιχεία του ενεργητικού της TBank, όπως δάνεια σε οριστική καθυστέρηση και απαιτήσεις από την Commercial Value που έχει χρεοκοπήσει, θα καλυφθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) στο πλαίσιο του νόμου 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον πρόσφατο νόμο 4021/2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές που θα καλυφθούν από το ΤΕΚΕ διαμορφώνονται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος των απωλειών θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συμμετείχε στην ΤBank με 33%, μετά από κάλυψη αύξησης κεφαλαίου στις αρχές του 2010, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης που είχε εκπονηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των εταιρειών του ομίλου Ασπίς, βασικός μέτοχος του οποίου ήταν ο Παύλος Ψωμιάδης, κατέστησαν τότε απαραίτητη την είσοδο του ΤΤ στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Ας δούμε τώρα και ένα παλιότερο (από τον Ιούνιο του 2011) άρθρο για το θέμα:

Αντιδράσεις εργαζομένων στη συγχώνευση ΤΤ - TBank
Παράνομη και παράτυπη χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Tbank, όπου αποφασίστηκε η συγχώνευσή τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ.

Την ώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει την απορρόφηση της TBank από το Τ.Τ. παράλληλα προωθεί να «βγάλει στο σφυρί» την κερδοφόρο τράπεζα στην οποία εργαζόμαστε. Η αντιφατική αυτή στάση, γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς για τους στόχους που υπάρχουν γύρω από την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται περίτρανα πωςκρατικοποιούνται οι ζημιές των ιδιωτών και ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη του ΤΤ,επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στο ΤΤ και ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.
Με απλά λόγια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί τον μονόφθαλμο στον οποίο θα τους φορτώσουν τον τυφλό, ώστε τάχα και οι δυο μαζί να 'σωθούν'. Το Ταχ. Ταμιευτήριο είναι σε μια σχετικά καλύτερη θέση (σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες), οπότε το χρησιμοποιούν για συγχωνεύσεις, ώστε να του φορτώσουν τα χρέη των υπολοίπων.



Οι "περιπέτειες" όμως των τραπεζών δεν σταματούν εδώ - δείτε μία ακόμα είδηση σε σχέση με το "σκανδαλάκι" της Proton Bank, που περνάει, όπως όλα αυτά τα ζητήματα, "στα ψιλά":

81,4 εκατ. ευρώ από την Proton στην Πειραιώς
Ολους αυτούς τους συνδέουν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ αλλά και κοινά συμφέροντα σε επενδυτικές εταιρείες που άντλησαν κεφάλαια από την Proton Bank με διαδικασίες εξπρές, χωρίς τα αναγκαία δικαιολογητικά και τις εξασφαλίσεις, με μανδύα μια πλειάδα υπεράκτιων εταιρειών πίσω από τις οποίες κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, ακόμα και όταν ρωτά η Τράπεζα της Ελλάδος

Επειδή «λεφτά υπάρχουν» για τις τράπεζες, τους φίλους και τους συνεταίρους και όχι για τους κοινούς θνητούς και τις επιχειρήσεις που γονατίζουν, η μικρή Proton, σπάζοντας κάθε κανονισμό και φραγμό, τον Ιανουάριο του 2011 έσπευσε να χρηματοδοτήσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς (ήταν συνολικού ύψους 807 εκατ. ευρώ). 

Το σοκαριστικό είναι ότι σ' αυτή τη χρηματοδότηση εμπλέκονται 19 offshore εταιρείες από τα νησιά Καϊμάν ώς τον Παναμά και την Κύπρο εξ αυτών 3-4 έχουν ταυτότητα.Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2010 συνεστήθησαν τρεις εταιρείες με έδρα στα Cayman Islands και από τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λειτουργούν ως mutual funds κατέχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους αποκλειστικά μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (το 8,54%).

Και οι τρεις αρνήθηκαν στο κλιμάκιο της ΤτΕ να αποκαλύψουν τα φυσικά πρόσωπα που κατείχουν τις μετοχές αυτών των funds. Τι και αν το ζήτησε και εγγράφως η ΤτΕ. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι η επενδυτική σύμβουλος των τριών υπεράκτιων εταιρειών που χτύπησαν την μπάνκα (Proton) είναι η Hellenic Alternative Management, fund που διαχειρίζεται η Sciens Capital Management (63,3% Ι. Ρήγας) και administrator η Sciens Institutional Services. Η γαλαντομία της Proton στις τρεις off shore είναι καταφανής, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι α) χρηματοδότησε με 69 εκατ. ευρώ το κόστος αγοράς των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, β) χρηματοδότησε με 9,6 εκατ. ευρώ τους τόκους για δύο χρόνια και γ) κατέβαλε και 2,54 εκατ. ευρώ που κατέληξαν ως «management fees» στην Boukoleon Holdings, εκ μέρους της οποίας υπογράφει ο κ. Ι. Ρήγας, δίχως όμως η «βουκολική» εταιρεία να γνωστοποιεί την ταυτότητα των πραγματικών δικαιούχων στην ΤτΕ και στον αρμόδιο διευθυντή της Proton!

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τρεις πιστούχοι της Proton, λίγο πριν λάβουν τα 81,4 εκατ. ευρώ με τα οποία απέκτησαν 68.983.569 νέες μετοχές της Πειραιώς, διέλυσαν και ενσωμάτωσαν τις παλιές μετοχές (28.743.154) που κατείχαν 12 άλλες off shore θυγατρικές τους.

Ούτε εκεί όμως σταματάμε, καθώς η νέα μόδα το τελευταίο διάστημα είναι οι "αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου", όπου μια τράπεζα τυπώνει κι άλλες μετοχές της, ρίχνοντας την αξία των παλιότερων, ρημάζοντας έτσι τους παλιούς κατόχους αυτών των μετοχών, προκειμένου να βρει νέους αγοραστές για τις νέες, και να ενισχύσει έτσι τη "ρευστότητα" της και να αποφύγει το λουκέτο:

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ
Σε περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού της προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ 

Για το τέλος, αφήσαμε το πιο κωμικοτραγικό απ' όλα:

Έχουμε δει σε πρόσφατα άρθρα την προσπάθεια της Γερμανίας να αναγκάσει το ΔΝΤ να πληρώσει αυτό για τα "πακέτα διάσωσης" των χρεωκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών αντί για την ΕΚΤ. Προκειμένου να το κάνει αυτό, το ΔΝΤ προφανώς θα ζητήσει νέα κονδύλια από τα μέλη του - ειδικά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που είναι τα δύο μεγαλύτερα μέλη. Έτσι, η Γερμανία στέλνει ουσιαστικά το λογαριασμό στις ΗΠΑ, αντί να πληρώσει αυτή με εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος μέσω της ΕΚΤ.

Μόνο που μέλη του ΔΝΤ είναι πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η ίδια η Γερμανία, αλλά και χώρες όπως...η Ελλάδα, η Ισπανία, κτλ. Έτσι, φτάνουμε στο εξωφρενικό σημείο το ΔΝΤ να ζητά λεφτά από την Ελλάδα, προκειμένου να κάνει μια "αύξηση μετοχικού κεφαλαίου", και να τη χρησιμοποιήσει ώστε...να δανείσει λεφτά στην Ελλάδα! 

''ΛΗΣΤΕΙΑ''! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ (+€1 ΔΙΣ) ΣΤΟ ΔΝΤ!
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισε να δανείσει € 1 δις στην τρόικα, και ειδικότερα στο ΔΝΤ, την ώρα που ο ελληνικός λαός λεηλατείται από τα συνεχή χαράτσια και τις κάθε λογής περικοπές!

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ η Ελλάδα διαπλασιάζει το μερίδιο της συμμετοχής της στο ΔΝΤ από τα € 950 εκατ. στο €1,9 δις!!! Το ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 1,101 δις Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) και 2,42 δις SDR, αντιστοίχως.

Μάλιστα, από τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία έχουν στεγνώσει από ρευστό ελέω... μνημονίου, η χρηματοδότηση του ΔΝΤ θα γίνει μέσω άτοκου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδας!

Η εξέλιξη που περιγράφουμε παραπάνω συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην καταρρέουσα ευρωζώνη και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ΔΝΤ να βρει δανεικά για να χρηματοδοτήσει χρεοκοπημένους κολοσσούς όπως η Ιταλία.
 Βαθύ Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.