Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Σε 6 τομείς θα εστιάζει το νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Τρόικα τον Ιανουάριο





ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, κλείσιμο φορέων Δημοσίου αλλά και μεγάλες περικοπές δαπανών στον χώρο της Υγείας και των ασφαλιστικών Ταμείων θα προβλέπει η συμφωνία για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. 
Πρόκειται για μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο με την Τρόικα των δανειστών. Τους τομείς στους οποίους θα αφορούν οι παρεμβάσεις του νέου Μνημονίου αποκάλυψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικότερα οι τομείς αυτοί είναι: 

* Δημόσια διοίκηση. Προωθείται το κλείσιμο φορέων και οργανισμών που κρίνεται ότι δεν παρέχουν το έργο για το οποίο είχαν δημιουργηθεί, ώστε να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες.Θα ακολουθήσει η απομάκρυνση των υπαλλήλων που απασχολούνται στους εν λόγω φορείς, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα ή τους φορείς που θα απομείνουν, είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας είτε ακόμα και με απολύσεις. Το τελευταίο αποτελεί πλέον επιτακτικό αίτημα της τρόικας. Στο τόχαστρο έχουν μπει περίπου 350.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δεδομένου ότι των μέτρων εξαιρούνται για την ώρα οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί.

* Αγορά Εργασίας. Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο θέμα της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και την αναστολή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να ευλογεί τις νέεςεπεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που κατά τα λεγόμενα της Τρόικας θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα ελάχιστα πηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.

* Κοινωνική ασφάλιση – Ταμεία. Κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης παραμένει η περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων που θα μειώσει σημαντικά τις ανάγκες επιχορήγησης αυτών των οργανισμών.Η "μαύρη τρύπα" των Ταμείων για το 2011 εκτιμάται ότι θα φθάσει το1,1 δις. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Στην κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί ότι θα εντοπίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης δυσανάλογο με τις καταβαλλόμενεςεισφορές των ασφαλισμένων τους. Και ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογες προσαρμογές. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Τρόικα θέτει εκ νέου θέμα για την ευθυγράμμιση του καθεστώτος συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος με αυτό του ΙΚΑ.

* Υγεία. Μεγαλύτερες περικοπές δαπανών στον χώρο της Υγείας τα επόμενα χρόνια θα προβλέπει το νέο Μνημόνιο.Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει δαπάνες 700 – 750 εκατ. ευρώ το 2012 .Στόχος είναι να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες των νοσοκομείων που μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία συνιστούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη χρηματοδότησης για τον προϋπολογισμό. Ένα ποσό 300 με 350 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την μείωση της δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και από το νέο καθεστώς τιμολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών.

* Δικαιοσύνη. Κεντρική θέση στο νέο Μνημόνιο θα έχει η εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Έως το τέλος του 2012 θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί το 80% αυτών των υποθέσεων. 

* Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει» εξαιτίας της απόκλισης μεταξύ νομοθέτησης και υλοποίησης. Τούτο αποτελεί διαπίτωση της Τρόικας η οποία πιέζει για περισσότερο έργο σε αυτό τον τομέα. Άλλωστε σύμφωνα με το ΔΝΤ δύο από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα: Μόλις 10 επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν προχωρήσει, ενώ η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2012. 

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.