Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τι σημαίνει και ποιους αφορά το κούρεμα του χρέους;


Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει πλέον φτάσει προ των πυλών, και οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από μερικούς μήνες το απέρριπταν ως το χειρότερο σενάριο, ετοιμάζονται να το παρουσιάσουν ως μεγάλη διπλωματική τους νίκη.
Η μόνη εκκρεμότητα που μένει, είναι το ύψος του κουρέματος. Κάποιοι εκτιμούν πως ένα ποσοστό μεταξύ 50%-60% είναι αρκετό, άλλοι θεωρούν πως το 60% είναι λίγο, κάποιοι λένε μέχρι και για 80%. Χάριν παραδείγματος, ας πούμε πως το κούρεμα θα είναι της τάξης του 50%.
Αυτό που πολλές φορές -άλλες εσκεμμένα και άλλες ακούσια- δεν εξηγείται, είναι το πεδίο εφαρμογής του κουρέματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακούγοντας τη φράση “50% κούρεμα του ελληνικού χρέους”, εύλογα σκέφτονται πως το ποσοστό αφορά στο σύνολο του χρέους της χώρας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 366 δισεκατομμύρια ευρώ -άρα μείωσή του κατά 183 δις. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.


Ποιους δεν αφορά

Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, από το κούρεμα εξαιρούνται:
  • τα Ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 60 δις)
  • τα δάνεια της Τρόικας (65 δις)
  • κάποια άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο (περίπου 20 δις)
  • τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (15 δις)
  • τα Ομόλογα λήξης μετά το 2020 (άλλα 40 – 45 δις)
  • άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου (π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες)
  • όσοι δανειστές μας δε συμμετείχαν εξ αρχής ούτε στο “κούρεμα” του 21% στο PSI του Ιουλίου
Τι μένει λοιπόν; Χοντρικά (και χωρίς να υπολογίζω τις δύο τελευταίες κατηγορίες εξαιρεθέντων, για τις οποίες δεν έχω στοιχεία), περίπου 150 δις ευρώ, το κούρεμα των οποίων κατά 50% θα μειώσει το συνολικό χρέος κατά 75 δις, δηλαδή 20,5% επί του συνολικού ποσού.

Ποιους αφορά

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, «όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα». Με απλά λόγια, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να χρωστάει στο ακέραιο το ίδιο ποσόν προς τους μεγάλους δανειστές του στο εξωτερικό, και θα “κουρέψει” στο μισό τις δανειακές υποχρεώσεις του προς τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από αυτούς τους δύο “άτυχους” της υπόθεσης, το κράτος έχει ήδη δεσμευτεί πως θα επανακεφαλαιοποιήσει, δηλαδή θα καλύψει, τη χασούρα των ιδιωτικών τραπεζών (και για να το κάνει, θα χρειαστεί να πάρει νέα δάνεια ύψους αρκετών δις).
Έτσι, από τους δεκάδες κατόχους του υπέρογκου ελληνικού χρέους, τελικά το κούρεμα αφορά δύο, τον εξής έναν: τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή την ασφάλιση, τις συντάξεις και τα εφάπαξ των εργαζομένων.
Πέρα από το προφανές κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει, δημιουργείται και μια εύλογη απορία καθαρά οικονομικής φύσης: αν ένα χρέος 366 δις θεωρείται μη βιώσιμο, πόσο βιώσιμο θεωρείται ένα χρέος 291 δις, όταν μάλιστα πρόκειται να αυξηθεί άμεσα για τις ανάγκες της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;
Πηγή:  Κανάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.