Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΕΣ «Σηκώνουν» μισθούς και συντάξεις


Κλέβουν αυθαίρετα τους λογαριασμούς για να συμψηφίσουν οφειλές από δάνεια
Την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις άγριες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους και βουλιάζουν όλο και περισσότερο στη φτώχεια, το τραπεζικό κεφάλαιο κλιμακώνει θρασύτατα την αυθαιρεσία και τη ληστρική του δράση βάζοντας χέρι στους λογαριασμούς των μισθών πείνας.
Τουλάχιστον για τρεις τράπεζες διαπιστώθηκε ότι αυθαίρετα «σήκωσαν» από μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς πελατών διάφορα ποσά με πρόσχημα να... «συμψηφίσουν» οφειλές των κατόχων των συγκεκριμένων λογαριασμών από δάνεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες τράπεζες ακολουθούν την ίδια ληστρική πρακτική.

Χτες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ στη Eurobank (100.000), στην Πειραιώς (100.000) και στην Αγροτική Τράπεζα (60.000) γιατί εφάρμοζαν αυτή την τακτική, για παραβίαση της νομοθεσίας που προστατεύει ως ακατάσχετο μέχρι ένα μισθό ή σύνταξη που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με τη συγκατάθεση του κατόχου του λογαριασμού. Από το νόμο εξαιρούνται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «μόνο για στεγαστικά δάνεια και μέσα σε ορισμένα πλαίσια».
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εξακολουθούν, μέσα στη σωρεία ληστρικών χαρατσιών που επιβάλλουν αυθαίρετα, να διατηρούν το καθεστώς των «εξόδων καθυστέρησης», της επιβάρυνσης, δηλαδή των δανειοληπτών επιπλέον των τόκων υπερημερίας. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή «ελέγχει» ως καταχρηστικές αυτές τις χρεώσεις, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας έχει διατυπώσει τη γνώμη ότι πρόκειται κατ' αρχάς για παραβίαση της Πράξης του Διοικητική της ΤτΕ για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερημερίας και «προέχει η εξέταση της εφαρμογής των προβλεπόμενων κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ».

http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.