Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κατακόρυφη η αύξηση των περιστατικών με καρδιακά ενοχλήματα.



Γραφει ο  Ανδρέας Γιαννουλόπουλος

Η κατάθλιψη και το γενικευμένο άγχος έχουν πάρει μορφή επιδημίας στο γενικό πληθυσμό περισσότερο όμως απειλούνται οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πλειονότητα των ασθενών που προσέρχονται τον τελευταίο καιρό για επείγουσα ή τακτική καρδιολογική εξέταση συνήθως βασανίζονται από:
-         Προκάρδια στηθαγχοειδή άλγη και δυσφορία, δυσεξήγητη δύσπνοια με αίσθημα πνιγμονής, σκοτοδίνη και ζάλη, τάση για λιποθυμία με αστάθεια ή γενικευμένη κόπωση.
-         Από αίσθημα επικείμενου θανάτου και κρίσεις πανικού, ταχυκαρδίες και αίσθημα παλμών, ακαθόριστα κοιλιακά άλγη και ενοχλήματα και από συχνές υπερτασικές κρίσεις και κεφαλαλγίες.
Τα συμπεράσματα των ιατρών από την εξέταση χιλιάδων τέτοιων ασθενών είναι ότι τα ενοχλήματα αυτά έχουν συγκεκριμένες γενεσιουργές αιτίες και σχετίζονται άμεσα και προκαλούνται από:
-         Την οικονομική κατάρρευση που έχουν υποστεί οι οικογένειες
-         Την ανεργία που έχει ήδη πλήξει το 25-50% του ενεργού πληθυσμού, που εκτός από την οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει τους νέους σε κοινωνικό αποκλεισμό, που είναι η χειρότερη μορφή βίας.
-    Τις ενδοοικογενειακές έριδες και προστριβές που φουντώνουν καθημερινά.

-         Τις απελπισμένες σκέψεις της μετανάστευσης για εύρεση οποιαδήποτε    εργασίας για την επιβίωση, που θα κάνει κομμάτια την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνική συνοχή.
-          Την ανασφάλεια και το φόβο της αρρώστιας που δεν θα μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που επιτείνει ακόμα περισσότερο τα αδιέξοδα και την απόγνωση.
-         Την πλήρη απόρριψη της υπάρχουσας πολιτικής ηγεσίας που τους πρόδωσε με το χειρότερο τρόπο, που τους τρομοκρατεί καθημερινά λέγοντας ότι είμαστε σε πόλεμο με τα πιστόλια πάνω στο τραπέζι να σημαδεύουν όλες τις τίμιες οικογένειες, τις ληστεύει αδίστακτα, τις φτωχαίνει, τις εξευτελίζει και τις οδηγεί σε Σισύφεια καταδίκη.
-         Τις ωμές και κυνικές απειλές που τα ΜΜΕ εκτοξεύουν καθημερινά, ότι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, να υποδουλωθούν στους ξένους δανειστές να δεχτούν τη φτώχεια και τη μιζέρια αλλιώς θα ρθει η συντέλεια του κόσμου.
-         Το αίσθημα της εθνικής ταπείνωσης που έχει επιβληθεί λόγω της επαίσχυντης συκοφαντίας που έντεχνα καλλιεργήθηκε μέσα και έξω από την χώρα για να μειωθούν οι εσωτερικές αντιστάσεις και δεχτούν την υποτέλεια.
Όλοι αυτοί οι αιτιολογικοί παράγοντες που αθροιζόμενοι συγκροτούν ένα επικίνδυνο και βλαβερό φορτίο, μια ηφαιστειακή λάβα που πυροδοτεί καθημερινά πολλαπλά ψυχοσωματικά ενοχλήματα και συμπτώματα στους συμπολίτες μας και προσέρχονται έντρομοι για βοήθεια στα ιατρεία μας και η αντιμετώπισή τους με φαρμακευτικά μέσα και ψυχοθεραπεία είναι πολύ δύσκολη και προβληματική.
Είναι αναποτελεσματική ή όποια φαρμακευτική θεραπεία που προτείνουν οι γιατροί διότι ή γενεσιουργός αιτία παραμένει άσβεστη ενεργή προκαλεί και παράγει συνεχώς νέα ενοχλήματα και νέες κρίσεις.
Οι ασθενείς απογοητεύονται και φοβούνται διότι νομίζουν ότι η πάθησή τους είναι οργανική.
Οι γιατροί αναγκάζονται και προβαίνουν σε εργαστηριακές αναλύσεις και εξετάσεις που πολλές φορές είναι δαπανηρές για τους ασφαλισμένους και τα ταμεία τους, ζημιώνοντας τα οικονομικά της χώρας. Δυσχεραίνεται η ροή και η εξέταση των ασθενών που έχουν επείγουσα ανάγκη για περίθαλψη, δημιουργείται ατμόσφαιρα έντασης και διενέξεων.
Ζώντας καθημερινά μια τέτοια ζοφερή πραγματικότητα και για την ριζική και ουσιαστική αντιμετώπιση του νέου αυτού είδους των ασθενειών, είμαστε υποχρεωμένοι από τη σκοπιά της ιατρικής, ηθικής και δεοντολογίας, να δηλώσουμε απερίφραστα ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους τοκογλύφους να υποβάλλουν το λαό σ’ ένα πείραμα μαζικής φτώχειας ότι έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ο αριθμός των ανθρώπων με ψυχοσωματικά ενοχλήματα αυξήθηκε κατακόρυφα και μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Επίσης οι έχοντες ιστορικό καρδιοπάθειας και σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εμφράγματα αγγειακά εγκεφαλικά και αιφνίδιο θάνατο όταν πλήττονται από τέτοιο stress και κατάθλιψη.
Οι γιατροί λοιπόν σήμερα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν την μεγάλη ευθύνη που έχει η κυβέρνηση ν’ αλλάξει άμεσα την οικονομική και όχι μόνο πολιτική της.
Να εισακουστούν οι συστάσεις και οι οδηγίες των ιατρών που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή και το θάνατο φροντίζοντας τους απελπισμένους συμπολίτες μας.
Να σταματήσει τώρα τον κατήφορο της καταστροφικής της πολιτικής που προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα και προβλήματα ψυχοσωματικής και οργανικής υγείας στον ελληνικό πληθυσμό. Ήδη ο αριθμός των αυτοκτονιών τριπλασιάστηκε το α’ εξάμηνο του 2011 και έχουμε σε εξέλιξη την καταμέτρηση εμφραγμάτων ΑΕΕ κλπ που έχουν σαν κύρια αιτία και αφορμή την οικονομική κρίση.
Στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης είναι εν εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό πολυπληθής έρευνα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, 27 της ΕΕ  και επί πληθυσμού 514 εκατομμυρίων επικεφαλής της σημαντικής αυτής μελέτης καθηγητής Βίτκεν διευθυντής κλινικής ψυχολογίας έδωσε τα πρώτα συμπεράσματα στο ευρωπαϊκό κολέγιο νευροψυχοφαρμακολογίας.
Το ποσοστό των πολιτών που έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ή και περισσότερα και ζήτησε ιατρική βοήθεια ανέρχεται σε 38-40%.

Τα συνήθη ενοχλήματα που αναδεικνύονται στην έρευνα του καθηγητή είναι: ακαθόριστο άγχος, κατάθλιψη, αϋπνίες, επιδείνωση διαπροσωπικών σχέσεων, ανικανότητα για εργασία, ασυνήθιστη κόπωση, προκάρδια άλγη, υπερτασικές κρίσεις και κρίσεις πανικού κλπ
Οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να παράξουν νέου τύπου φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενών. Το κόστος της περίθαλψης αναμένεται να’ ναι δυσβάσταχτο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εθνικές οικονομίες.
Η κατάσταση λοιπόν στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται να’ ναι σοβαρή αλλά και πανομοιότυπη. Η επιλογή της θεραπείας με φαρμακευτικά μέσα νομίζουμε ότι δεν είναι απολύτως η ενδεδειγμένη. Επειδή η νόσος έχει σαν κύριες αιτίες την κοινωνικοοικονομική κρίση είναι δηλαδή κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική νόσος, πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που παράγουν την νοσηρότητα.
Γι’ αυτό πρέπει να αναλύουμε προσεχτικά τις πρωταρχικές αιτίες της κρίσης σε επανειλημμένες συναντήσεις με τους ασθενείς. Να ενημερώνουμε όλη την οικογένεια με τον ίδιο τρόπο και η λήψη φαρμάκων πρέπει να γίνεται με φειδώ και μόνο για λίγο χρονικό διάστημα για μια υποβοήθηση έως ότου εμπεδωθούν πλήρως όλες οι γενεσιουργές αιτίες έτσι ώστε ν’ αντιδράσει ο ίδιος ο ασθενής μέσω δηλαδή τηςγνωσιοθεραπείας. Ο τόπος αυτός αντιμετώπισης έχει ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εκπληκτικά. Γι’ αυτό θα ενημερώσουμε την ομάδα του καθηγητού Βίτκεν στη Δρέσδη να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Άλλωστε η Ιπποκρατική και Αριστοτελική λογική της μελέτης κάθε φαινομένου παραμένει αξεπέραστη και δεν πρέπει να ξεχνάμε ''τότε οιόμεθα γιγνώσκειν εκάστη αρχήν, όταν τα αίτια τα πρώτα γνωρίσομεν και τας αρχάς τας πρώτας και μέχρις στοιχείων".      




Καρδιολόγος - Πνευμονολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.