Το να μιλήσουμε για το πόση βρώμα και δυσωδία εκπέμπουν τα ελληνικά ΜΜΕ νομίζω είναι σαν να κηρύττεις το λόγο του θεού σε ευσεβείς κουακέρους. Για να είστε εδώ κι όχι στην οθόνη του μεγάλου καναλιού σημαίνει πως τις έχετε τις υποψίες σας.
Είναι και αυτό το καταραμένο wikileaks που εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος και την ανεξαρτησία των σοβαρότερων δημοσιογράφων και μέσων και μας χαλάει τη σούπα. Δεν ξέρω τι να πω. Ίσως αν επιστρέψουν στην καθαρεύουσα, το πεσμένο κύρος τους να ανασκουμπωθεί λιγάκι. Παρόλαυτά είναι χρήσιμο να μαζεύουμε σε μια γωνίτσα διάφορα σκατά τους σε περίπτωση που θέλουμε να βουλώσουμε κανέναν “καλόπιστο”. Και το καλόπιστος το βάζω σε εισαγωγικά, διότι μόνο η έντονη εθελοτυφλία μπορεί να σε κάνει καλόπιστο απέναντι σε αυτό τον οχετό από κουραμπιέδες.
Δελτίο Προόδου (από τον τροϊκανό TechieChan)
Ξεκινώντας θα ήθελα να ρίξουμε μια ματιά στην πορεία προόδου των ελληνικών μέσων και στο θαύμα της επιβίωσής τους. Στην καρτέλα προόδου έχουμε κρατήσει τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, τα οποία και θα συμπληρώσουμε με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αυτής της χρονιάς. Γι’ αυτούς που δεν θυμούνται, τα 5 ανεξάρτητα κρατίδια τα είχαν πάει πολύ άσχημα το 2010 και η πορεία των οικονομιών τους είναι σαφέστατα μη διατηρήσιμη. Τα ελλείμματα κινούνταν γύρω στο 20-25% του “ΑΕΠ” τους και τα συσσωρευμένα χρέη τους ξεπερνούσαν το 100% του ΑΕΠ. Ξαναβάζω τον πίνακα για να θυμούνται οι παλιοί και να χαίρονται οι νεότεροι.
Πώς τα πήγαν τα εκδοτικά κρατίδια στο πρώτο εξάμηνο του 2011? Για αρχή να πούμε πως τα πήγαν σκατά, αφού δεν ακολούθησαν τις συμβουλές που τους είχαμε δώσει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των αποτελεσμάτων τους. Ας δούμε όμως και τον πίνακα του πρώτου εξαμήνου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Για αρχή να πούμε πως ο τίτλος καθαρά κέρδη είναι ευφημισμός, καθώς μόνο η ναυτεμπορική έχει από αυτό το μαγικό φρούτο που λέγεται κέρδη. Από τους υπόλοιπους το ακρωτήρι Τεγοπούλου χτυπάει τιλτ με χασούρα 63,5% του ΑΕΠ του. Ακολουθεί ο ΔΟΛ ο τηλέτυπος και ο πήγασσος που επιδεικνύουν μια αξιοζήλευτη σταθερότητα στο να τα πηγαίνουν σκατά, καθώς κράτησαν το έλλειμμά τους στο 20% του ΑΕΠ τους και φέτος. Οι ΗΠΚ με μόλις 17% δείχνουν πως αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα χρηστής διοίκησης. Σε απόλυτους αριθμούς ο ΔΟΛ μπαίνει μέσα 18εκ ευρώ, ο Τεγόπουλος 14,5εκ, ο Πήγασσος μόλις 13εκ , ο Τηλέτυπος 12εκ και η Καθημερινή μόλις 6εκ. Συνολο ζημιάς για το εξάμηνο 64εκ ευρώ. Κι όλα αυτά αφορούν το πρώτο μόλις εξάμηνο.
Ποιος λύκος ρε παιδιά?
Και τώρα ας παίξουμε ένα παιχνιδάκι. Ας δούμε τη στήλη που δείχνει το έλλειμμα πρώτου εξαμήνου του 2010 κι ας τη συγκρίνουμε με το έλλειμμα ολόκληρου του 2010 όπως υπάρχει στον πρώτο πίνακα. Τι βλέπουμε? Πως μερικά κακά παιδάκια είχαν υποτιμήσει τις ζημιές τους στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Πχ ενώ ο τηλέτυπος εμφανίζει έλλειμμα μόλις 3,5% στο πρώτο εξάμηνο 2010, κλείνει μαγικά τη χρονιά με 24,5%. Δηλαδή ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 κατάφερε να χάσει μόλις 2,5εκ ευρώ, έκλεισε τη χρονιά με χασούρα 27,5εκ ευρώ. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στον πήγασσο. Ενώ το Α’ εξάμηνο του 2010 εμφανίζει χασούρα μόλις 4εκ ευρώ ή έλλειμμα 4% του ΑΕΠ του, κλείνει τη χρονιά με μια εκπληκτική χασούρα 31εκ ευρώ. Μήπως (λέω μήπως) κάποιος φτιασιδώνει τους ισολογισμούς του? Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, τι μπορούμε να φανταστούμε για το τέλος του 2011?
Φυσικά αυτές οι δραματικές αλλαγές στα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται σε άσχετους παράγοντες και οι εκδοτικές μας επιχειρήσεις να μην είχαν κάποια κακή πρόθεση. Προσωπικά όμως δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ την ειλικρίνεια και την καλή πίστη αυτών των επιχειρήσεων δεδομένου πάντα του παρελθόντος τους.
Χρεοκοπημένοι πέρα από κάθε σωτηρία
Και δεν μιλάω μόνο για το ελληνικό κράτος. Ας παίξουμε ένα ακόμα παιχνιδάκι. Ας είμαστε ευγενικοί κι ας υποθέσουμε πως τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου θα είναι παρόμοια με του πρώτου (κι όχι χειρότερα). Πώς διαμορφώνεται το χρέος των εκδοτικών επιχειρήσεων? Από τους 5 εκδότες που έχουμε στοιχεία, μόνο η Καθημερινή θα έχει καλύτερη σχέση χρέους/ΑΕΠ από το ελληνικό κράτος στα χέρια του ΓρΑΠ (127% του ΑΕΠ της). Ο ΔΟΛ και ο Πήγασσος θα έχουν φτάσει κοντά στο 180%, ο Τηλέτυπος στο 210% και ο Τεγόπουλος στο στρατοσφαιρικό 225% του ΑΕΠ του. Και είναι αυτοί οι τύποι που μας δίνουν συμβουλές για το πώς θα διαχειριστούμε το χρέος μας και μας λένε πως απλώσαμε τα πόδια μας πέρα από το πάπλωμα?
Κι ακόμα περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα έστω και μία από αυτές τις επιχειρήσεις με τα τόσο άθλια οικονομικά στοιχεία να ήταν ανοιχτή αν δεν ήταν βουτηγμένες στη βρωμιά και τη διαπλοκή?
Στα καλά νέα πάντως, τα χρέη των 5 που περιγράφουμε για το τέλος του 2011 δεν θα ξεπερνούν το 1δις ευρώ, δηλαδή μόλις 23 φορές μικρότερα από το ζεστό χρήμα που έχουμε μαρκάρει για τις τράπεζες. Άρα δεν καταλαβαίνω προς τι η φασαρία. Ας εκδώσουμε προνομιούχες μετοχές και για τους εκδότες, να τους δώσουμε 2δις να τελειώνουμε με το ζήτημα που ο κάθε βρωμερός κινέζος μας μπλέκει με ψευτοδιλήμματα. Οι δυνάμεις της προόδου δεν πρέπει να κουράζονται με κάτι τόσο ταπεινά ζητήματα όπως η ζωή μέσα στον καπιταλισμό.
ΥΓ εδώ πρέπει να μπει ένα infographic του SalataTV (κλεμμένο από τον γαλαξιάρχη που κι αυτός δεν γνωρίζει ποιανού είναι) με την ιδιοκτησιακή διαπλοκή των ΜΜΕ, αλλά το αδιάλειπτο ξεσκάτισμα τον εμπόδισε να το τελειώσει, οπότε κάντε ένα κόπο να ξαναπεράσετε σε δυο τρεις μέρες που θα το έχει έτοιμο. Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο στενές είναι οι σχέσεις των ελληνικών ΜΜΕ. Σχεδόν μια διευρυμένη οικογένεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.