Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

«Εκσυγχρονισμός»...αγαπούλες



thumb
Του Δημήτρη Μυ
Έκπληξη για τα όσα... όμορφα συγκλονίζουν αυτές τις μέρες το ελληνικό ποδόσφαιρο νιώθουν μόνο οι αφελείς, οι παντελώς άσχετοι με το θέμα και οι οπαδικοί κάφροι που θεωρούν ότι η μπόχα την οποία αναπνέουν και ο βούρκος στον οποίο «πλατσουρίζουν» είναι φυσιολογική κατάσταση. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή αγαπούν τη μπάλα, παρά τη δυσοσμία που αποπνέει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι απλά καχύποπτοι και αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς αποτελεσματικότητας αλλά και χολιγουντιανής επικοινωνιακής υπερπαραγωγής με τίτλο «κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Και μια που μιλήσαμε για Χόλιγουντ μας ήρθαν στο νου σκηνές από ταινίες από τον αμερικανικό υπόκοσμο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, τότε που μαφιόζοι έστηναν παιχνίδια, έλεγχαν το τζόγο και πήγαιναν μέσα , όχι γιατί είχαν καθαρίσει πέντε- έξι αλλά για ...φοροδιαφυγή.
Στην Αμερική ο τζόγος εντάχθηκε στο σύστημα εδώ και χρόνια. Οι μαφιόζοι βρήκαν τον τρόπο να νομιμοποιήσουν τις δραστηριότητές τους και να ενταχθούν στο σύστημα. Εκτοτε, η νόμιμη μπίζνα του τζόγου διογκώνεται και διευρύνεται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως. Ποιοι άραγε είναι πίσω απ τους κολοσσούς των καζίνο, και των στοιχηματζίδικων παγκοσμίως; Ποιοι διεκδικούν κομμάτι ή όλη την πίτα από τους κρατικούς (ΟΠΑΠ, Λαχεία για παράδειγμα) τζόγους;
Δεδομένων τούτων, προκύπτει ένα βάσιμο ερώτημα: Για πόσο οι αυτοκράτορες του τζόγου μπορούν να ανεχθούν διάφορα περιφερειακά λαμόγια που έχουν στήσει μαγαζάκια τα οποία ροκανίζουν από το τζίρο τους; Στην προκειμένη (ελληνική) περίπτωση φαίνεται πως η ανοχή πήρε τέλος. Το ξήλωμα έχει αρχίσει εδώ και καιρό σε χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία....
Κάπως έτσι,τα παραμάγαζα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η «τάξη» αποκαθίσταται. Ο τζόγος εκσυγχρονίζεται, οι τρύπες για διαφυγόντα κέρδη κλείνουν και οι κολοσσοί παίρνουν (με το τσαμπουκά τους) κομμάτι ή ολόκληρη την πίτα των κρατικών τζόγων...
Όσο για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι - όπως άλογα και τα σκυλιά που τρέχουν στην αρένα - όσο θα είναι αντικείμενο στοιχήματος, πάντοτε θα πλανάται πάνω του η σκιά του στησίματος, ανεξάρτητα ποιος τελικά θα εισπράττει την γκανίοτα.
Υ.Γ. Πόσο άραγε είναι τυχαίο ότι το κακό σπυρί του ελληνικού ποδοσφαίρου έσπασε ακριβώς τη στιγμή που οι κάτοικοί της χώρας βρίσκονται στην μέγκενη των πιέσεων για τον βίαιο και εκ βάθρου «εκσυγχρονισμού» τους;








Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν, μετά από ειδική διάταξη της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών, τα πέντε ονόματα των ανδρών που αναζητούνται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Καβάλα, Μάκης Ψωμιάδης αλλά και ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας.

Στο νοσοκομείο με... αδιαθεσία ο Αχιλλέας Μπέος

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν την Πέμπτη οι δέκα συλληφθέντες της Τετάρτης.


Οι δέκα που έχουν συλληφθεί είναι οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος Ηλιούπολης), Νίκος Χάλκος (πρώην πρόεδρος Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Θανάσης Ντότσης (μάνατζερ ομάδας), Ανδρέας Δημόπουλος (μπουκ), Βασίλης Καρακούλιας (μπουκ) και Νίκος Ζαμάνης (επιχειρηματίας).

Οι πέντε που καταζητούνται είναι οι Μάκης Ψωμιάδης (ισχυρός άνδρας ΠΑΕ Καβάλας), Γιάννης Παπακώστας (προπονητής), Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος και Βασίλης Γεωρτσιάκος (άγνωστη ακόμη η ακριβής τους ιδιότητα).

Οι κατηγορίες τις οποίες απήγγειλε ο εισαγγελέας προϊστάμενος ποινικής δίωξης, Δημήτρης Πιέρος, είναι οι εξής:

- εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)

- διέθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)

- απάτη κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, με οφέλη και ζημίες άνω των 15.000 ευρώ (κακούργημα)

- εκβίαση με απειλή βλάβης και επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ΄εξάκολούθηση, κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα)

- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα, συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση (κακούργημα)

- δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα

- παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακολούθηση

- συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακλούθηση

- ηθική αυτουργία για δύο τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις

- παράνομη οπλοκατοχή

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 9ο τακτικό ανακριτή που θα αναλάβει την κύρια ανάκριση. Στο πλαίσιο αυτής αναμένεται να κληθούν ακόμη 70 άτομα που φέρονται ως ύποπτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για τα οποία όμως δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες περί συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση, οπότε δεν συντρέχουν προϋποθέσεις να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Οπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, η όλη έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011 ζητήθηκε η συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -όχι όμως της Αστυνομίας- όταν έφτασε στις αρχές από το Τμήμα Ασφαλείας του Παλαιού Φαλήρου, ανώνυμη καταγγελία που περιλάμβανε συγκεκριμένα ονόματα.http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.