Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ: «τρεις λαλούν και δυό χορεύουν»

ΠΗΓΗ Αποικία Ορεινών Μανιταριών


ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ: «τρεις λαλούν και δυό χορεύουν»
ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ: «Τρεις λαλούν και δύο χορεύουν»

Των Αντώνη Ναξάκη και Παν. Μπούρδαλα*

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι οργανώσεις της εργατικής τάξης (της ζωντανής εργασίας) διέρχονται περίοδο βαθιάς διάλυσης, έκπτωσης αξιών, πολιτικής και ιδεολογικής χρεοκοπίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ όπου όλα τα παραπάνω εκφράστηκαν με τον πιο ακραίο τρόπο.



Οι 852 σύνεδροι δεν κατάφεραν καν να βρεθούν στην αίθουσα του συνεδρίου (μονίμως άδεια), δεν συζήτησαν κανένα θέμα των εργαζομένων που δήθεν εκπροσωπούσαν, αναλώθηκαν σε ενδοπαραταξιακές ίντριγκες (ατελείωτες ώρες) και συζητούσαν εκτός συνεδρίου οι περισσότεροι, τον τρόπο που θα διασώσουν τα ατομικά τους συμφέροντα. Οι ελάχιστοι που προσπάθησαν διαφορετικά δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα.
Βεβαίως οι ηγεμονεύουσες 30 χρόνια τώρα κομματικές δυνάμεις, είτε του κυβερνητικού, είτε του αριστερού δικομματισμού, βρίσκονται σε πιο βαθιά κρίση (έκπτωση αξιών και πολιτικο-ιδεολογική χρεοκοπία), από τις εργατικές οργανώσεις.
Όμως το ζήτημα σήμερα για τις δυνάμεις της ζωντανής εργασίας στην πάλη τους ενάντια στις εκμεταλλευτικές-εξουσιαστικές δυνάμεις είναι το ποιες θα ξεπεράσουν πρώτες τα προαναφερόμενα αίτια διάλυσής τους. Είναι ένα θέμα που απαιτεί προσωπικό ξεκαθάρισμα στρατοπέδου με παράλληλο συλλογικό ξεκαθάρισμα των οργανώσεων της εργατικής τάξης. Στην περίπτωση της ΑΔΕΔΥ μόνο η διάλυση της με παράλληλη μεταβίβαση της ευθύνης ανασυγκρότησης του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος στα α/βάθμια σωματεία (οργανωτικό συνέδριο) αποτελεί άμεση διέξοδο.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Δ.Σ της  ΟΛΜΕ, μικρό χρονικό διάστημα πριν το 15ο συνέδριο των εκπαιδευτικών της β/βαθμιας εκπαίδευσης.
Ενώ βρισκόμαστε μπροστά στο κλείσιμο 100άδων σχολικών μονάδων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, αυξήσεις ωρών, μετατάξεις, αύξηση μαθητών στο τμήμα κ.τ.λ.), στην μεταρρύθμιση του λυκείου και των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που θα στείλει την πλειοψηφία των μαθητών στα χέρια των ιδιωτών-εμπόρων καταρτίσεων του Καλλικράτη, στην δραματική μείωση μισθών και ενός μισθολογίου των 750 ευρώ για τον νεοδιόριστο, στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος με αιχμή την άρση της μονιμότητας και την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση Λυκείων-ΑΕΙ-ΤΕΙ (κατάργηση άρθρου 16), κ.τ.λ., τα μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ ψάχνουν πόλη για την διεξαγωγή εκπαιδευτικού συνεδρίου, όταν μάλιστα για το πρόσφατο εκπαιδευτικό συνέδριο των Χανίων δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα υλικά! Εκείνο που θα έπρεπε να κάνει το Δ.Σ της ΟΛΜΕ όλο αυτό τον καιρό είναι γνωστό σε όλους.
Έπρεπε λοιπόν:
- Να είναι ήδη εμφανείς οι προσπάθειες κτισίματος ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου με πανεκπαιδευτικά αιτήματα και σχέδιο κινητοποιήσεων.
- Να είναι ήδη εμφανείς οι προσπάθειες κτισίματος ενός ευρύτερου μετώπου με αιχμή τους εργαζόμενους στους χώρους των δημοσίων και δωρεάν αγαθών, παιδείας, υγείας, ΟΤΑ κ.τ.λ.
- Να είναι ήδη έτοιμο ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων μακράς πνοής με έναρξη τον Γενάρη που θα συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση να μην βρούμε άμεσα συμμάχους. Μ’ άλλα λόγια το πώς θα αντισταθούμε ακόμα και μόνοι μας.

Τα παραπάνω ακόμα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρξει άμεσα ο σωστός προσανατολισμός.

03-01-2011

* Οι Αντ. Ναξάκης, Παναγ. Μπούρδαλας ήταν σύνεδροι στο (πρόσφατο) 34ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.