Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Η ελληνική οικονομία σε τριτοκοσμικό επίπεδοΑπό την Deutsche Welle

Η επικίνδυνη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, oι επιπτώσεις σε ευρωζώνη, Ελλάδα και επενδυτές, αλλά και τα ανησυχητικά ελλείμματα στην Ισπανία σχολιάζονται από τις γερμανικές εφημερίδες.

«Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ελληνική οικονομία» γράφουν οι Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo την τρέχουσα χρονιά ακόμα και χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ ξεπερνούν την Ελλάδα σε οικονομική απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί φέτος στο 2%.


«Σε περίπτωση που σημειωθεί δραματική συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 8% τότε ενδέχεται να ξεπεράσουν την Ελλάδα ακόμα και το Μπαγκλαντές και η Χιλή» υποστηρίζει ο Στέφεν Έλστνερ, ερευνητής του ινστιτούτου Ifo, ενός από τα μεγαλύτερα ιδρύματα οικονομικής έρευνας της Γερμανίας.

Με βάση την αγοραστική δύναμη το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πέφτει για πρώτη φορά κάτω από εκείνο ορισμένων υπό ανάπτυξη χωρών ή αναδυόμενων οικονομιών. Ας σημειωθεί ότι το 2009 η Ελλάδα καταλάμβανε την 35η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2010 την προσπέρασαν Ελβετία, Αυστρία και Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 η Ελλάδα έπεσε στην 40ή θέση, πίσω από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.

Χωρίς ιστορικό προηγούμενο κρίνεται η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης χρέους. Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος ακόμα και το 8%, μετά από συρρίκνωση γύρω στο 6,5% το 2011. «Πρόκειται για την μεταπολεμικά μεγαλύτερη ύφεση σε χώρα της Δύσης» εκτιμά ο οικονομικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Berkeley Μπάρι Άιχενγκριν στους Financial Times Deutschland.


Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση μεταπολεμικά

Στις οικονομικές σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει και απαντά 11 ερωτήσεις για τις επιπτώσεις του PSI στην ευρωζώνη, την Ελλάδα και τους επενδυτές. Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν:

«Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια μεγάλες δυσκολίες και ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια...».

Στο ερώτημα αν η ευρωπαϊκή περιφέρεια απειλείται με ντόμινο, η FAZ παρατηρεί: «Διεθνείς οικονομικοί κύκλοι επικεντρώνουν εδώ και μήνες την προσοχή τους στην Πορτογαλία, στην οποία τα επιτόκια των ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ανοιχτό παραμένει αν η Λισσαβώνα είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση του χρέους. Τη Δευτέρα το επιτόκιο για δεκαετή ομόλογα του πορτογαλικού δημοσίου έφθασε το 13,4%».


Λιτότητα ή όχι;

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο δημοσιονομικό σύμφωνο οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την πρώτη δοκιμασία, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Η Ισπανία, μια από τις σημαντικότερες οικονομίες της ευρωζώνης, καταγράφει μεγαλύτερο έλλειμμα από ότι έχει συμφωνηθεί. Και το σημαντικότερο, δεν είναι διατεθειμένη να το μειώσει με νέα μέτρα λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καθησύχασε ωστόσο τους ομολόγους του στην τελευταία Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε. λέγοντας ότι το 2013 η Ισπανία θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 ο νέος δανεισμός της Ισπανίας άγγιξε το 8,5% του ΑΕΠ και το 2012 αναμένεται να φθάσει το 6%. Πολλοί ωστόσο αμφισβητούν ότι η Μαδρίτη θα είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2013.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.