Από τους Financial Times (via Euro2day)
Του Lex
Αδιαμφισβήτητα, ο Nicolas Sarkozy θα χοροπηδάει από τα νεύρα του. Όμως, η κίνηση της Standard and Poor's, να αφαιρέσει την αξιολόγηση του τριπλού Α από τη Γαλλία – όπως και από 8 ακόμη χώρες της ευρωζώνης – ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από την είδηση. Ούτε και το ομόλογο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ τους τελευταίους μήνες η τιμή του έχει καταγράψει ράλι 6%, καθώς ανέκαμπτε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρώπη.
Βεβαίως, είναι μεγάλη είδηση όταν μία τρανή οικονομία χάνει το status του απολύτως φερέγγυου. Φυσικά, δεν αυξήθηκε σε μία ημέρα ο πραγματικός κίνδυνος να μην ανταποκριθεί η Γαλλία στις υποχρεώσεις της. Οι επενδυτές, όμως, παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά, κυρίως γιατί η χώρα εγγυάται κατά το ένα πέμπτο τα πολεμοφόδια των 780 δισ. δολ. του EFSF. Τώρα, μόνο η Γερμανία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν αξιολόγηση τριπλού Α.
Κατά συνέπεια, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα διατηρήσει το EFSF την αξιολόγηση του τριπλού Α. Η Standard and Poor's έχει ήδη θέσει αρνητικό outlook στο EFSF και δηλώνει ότι θα το υποβαθμίσει ανάλογα με τις αξιολογήσεις των κρατών που το χρηματοδοτούν. Η απάντηση λοιπόν είναι πιθανότατα... όχι.
Πιο σημαντικό ερώτημα, όμως, είναι εάν οι επενδυτές θα εξακολουθούν να αγοράζουν το EFSF ακόμη κι εάν χάσει την αξιολόγηση του τριπλού Α.
Σε αυτό το σημείο υπάρχουν επιχειρήματα για να είμαστε αισιόδοξοι. Η κρίση δίδαξε στους επενδυτές ότι η επιγραφή του τριπλού Α είναι λίγο - πολύ ανούσια. Στο ζενίθ της πιστωτικής φούσκας, σχεδόν το ήμισυ των τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος χαρακτηριζόταν «ελεύθερο κινδύνου», ενώ οι κρατικοί τίτλοι με τριπλό Α αντιστοιχούσαν στο 15% όλων των εκδόσεων το 2006.
Παράλληλα, το ομόλογο του EFSF, που έχει τη στήριξη 17 χωρών, εκ των οποίων οχτώ με αξιολόγηση τουλάχιστον διπλού Α, εξακολουθεί αυτές τις ημέρες να είναι η πιο ασφαλής διαθέσιμη επιλογή για τους επενδυτές.
Τι θα μπορούσαν να αγοράσουν εναλλακτικά οι μεγάλοι οργανισμοί ή τα κρατικά ταμεία; Ακόμη περισσότερους τίτλους που δεν έχουν τριπλό Α ή τίτλους της εξίσου υπερχρεωμένης αμερικανικής οικονομίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.