Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

PSI: Οι «μπλόφες» και το παρασκήνιο




Από το Euro2day

Τη χρυσή τομή στον επιμερισμό της... ζημιάς από τη βαθύτερη του προβλεπομένου ύφεση και το υψηλότερο έλλειμμα στην Ελλάδα καλούνται να βρουν Ευρώπη, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τραπεζίτες καθώς αύριο ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το PSI. Με δεδομένο ότι το σχήμα της οικειοθελούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, οι δύο πλευρές καλούνται μέσα σε μερικές ημέρες να τα βρουν στο «καυτό» θέμα των επιτοκίων.

Όλοι γνωρίζουν ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους είναι δύσκολο να αλλάξει. Τόσο για πολιτικούς λόγους, μια και η Ευρώπη θα φανεί, για άλλη μια φορά, αναξιόπιστη, όσο και για πρακτικούς, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία. Επομένως η πραγματική «ταμπακέρα» ήταν και παραμένουν τα επιτόκια των νέων ομολόγων.


Το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με διαρροές, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την πλευρά των ομολογιούχων, υπήρξε σύγκλιση σε ένα εύρος επιτοκίων 4% με 5%. Είχε, δηλαδή, συμφωνηθεί κλιμακούμενο, επιτόκιο, σε συνάρτηση με τη διάρκεια των ομολόγων, η οποία θα κυμαίνεται από 20ετία σε 30ετία.


Περιθώρια για περαιτέρω σημαντική μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τραπεζίτες, δεν υπάρχουν. Σε όλες τις δηλώσεις του κ. Dallara ήταν εμφανής η «κόκκινη γραμμή» ότι χαμηλά επιτόκια σηματοδοτούν στην πράξη απώλεια του εθελοντικού χαρακτήρα του σχήματος.

Οι εγχώριοι τραπεζίτες το λένε απλούστερα. Αν το επιτόκιο των ομολόγων πέσει στο 3%, όπως αναφέρουν πληροφορίες ότι ζητά η Γερμανία, τότε η ζημιά σε καθαρά παρούσα αξία ξεπερνά το 75% και ισοδυναμεί με ζημιά χρεοκοπίας.

Σε αυτή τη περίπτωση, επισημαίνουν, δύσκολα θα βρεθεί... εθελοντής καθώς απουσιάζει το... τυρί. Οι τραπεζίτες ξέρουν ότι είναι σημαντικό για Ελλάδα, Ευρώπη και ΔΝΤ η συμφωνία να είναι εθελοντική και κυρίως εφαρμόσιμη. Δηλαδή, να υπάρξει οικειοθελής συμμετοχή από ομολογιούχους που κατέχουν σημαντικό μέρος του χρέους.

Και αυτό διότι αν δεν συγκεντρωθεί κρίσιμο ποσοστό – κάποιοι κάνουν λόγο για 51% άλλοι για 75% – δεν έχει νόημα να ενεργοποιηθεί ρήτρα συλλογικής δράσης, τα περίφημα Collective Action Clauses, που προτίθεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για να υποχρεώσει και τα hedge funds να μπουν στην συμφωνία, απομειώνοντας τις απαιτήσεις τους.

Το τελευταίο διάστημα, τα hedge funds αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 19% - 45% (λήξη Μαρτίου) της ονομαστικής αξίας, λαμβάνοντας μηδαμινό ρίσκο καθώς, ακόμη και αν η Ελλάδα προχωρούσε σε υποχρεωτικό κούρεμα, το ύψος του δεν θα ξεπερνούσε το 80% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Ταυτόχρονα, τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν θέση σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Είναι επομένως ασφαλισμένα έναντι πιστωτικού κινδύνου (credit event) που συνεπάγεται τακτική χρεοκοπία η οποία θα επέλθει με υποχρεωτικό κούρεμα ή άτακτη αν υπάρξει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με έρευνα της JP Morgan, ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ανεξάρτητους επενδυτές, όπως hedge funds, ιδιώτες και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign funds).

Για τους παραπάνω λόγους, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης, υπάρχουν περιθώρια για να κλείσει συμφωνία και για τα επιτόκια σε ένα εύρος της τάξης του 4% με 4,5%, λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τα επίπεδα που υπήρχε συμφωνία μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αν οι ιδιώτες δεχθούν λίγο χαμηλότερα επιτόκια, τότε με τη σειρά τους ο επίσημος τομέας (Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα πρέπει με τη σειρά του να αποδεχθεί ότι θα καλύψει τυχόν πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό, με αύξηση του ποσού της νέας δανειακής σύμβασης ή με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο PSI μέσω ανταλλαγής των ομολόγων που κατέχει στην τιμή κτήσης και επιμήκυνσή τους στην 20ετία ή 30ετία.


Το παρασκήνιο της ενημέρωσης του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες το IIF πίεσε την προηγούμενη εβδομάδα να κλείσει η συμφωνία, φοβούμενο αυτό που ακριβώς συνέβη. Την άσκηση πίεσης δηλαδή από ΔΝΤ και Γερμανία για χαμηλότερα επιτόκια, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από την νέα απόκλιση σε έλλειμμα και την βαθύτερη ύφεση.

Κυβερνητικοί παράγοντες διευκρινίζουν, πάντως, ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν προηγηθεί ενημέρωση του ΔΝΤ, ως προς τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό αναφέρουν, με νόημα, ήταν εις γνώση του IIF, που την προηγούμενη εβδομάδα καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας για άμεση συμφωνία.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ενημέρωση του ΔΝΤ θα γίνει την Τετάρτη με το ταξίδι «αστραπή» στην Ν. Υόρκη των κ.κ. Ζανιά και Χριστοδούλου, οι οποίοι χειρίζονται τη διαπραγμάτευση με την Επιτροπή Ομολογιούχων. Η ενημέρωση αφορά τόσο την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και την ύφεση που επηρεάζει τα μεγέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.