Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Η 18η ΜπρυμαίρΗ 18η Μπρυμαίρ
Του Νίκου Μπογιόπουλου
Μπρυμαίρ (σ.σ.: «ομιχλώδης») ήταν ο δεύτερος μήνας του ημερολογίου που είχε καθιερώσει η Γαλλική Επανάσταση το 1789. Αντιστοιχούσε, περίπου, στο διάστημα από 22 Οκτώβρη μέχρι 21 Νοέμβρη του Γρηγοριανού ημερολογίου.
Η 18η Μπρυμαίρ του 1799 ήταν η ημέρα που οΝαπολέων Βοναπάρτης προχώρησε στοπραξικόπημα και ανακηρύχτηκε πρώτος ύπατος της Γαλλίας.

Η ημερομηνία έγινε πασίγνωστη πολλά χρόνια αργότερα από το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», όπου αναλύει το ταξικό υπόβαθρο που επέτρεψε στον ανιψιό του Ναπολέοντα, τον «μέτριο και γελοίο» Λουδοβίκο Βοναπάρτη, να προβεί στο δικό του πραξικόπημα το 1851.
Ενα έργο που επιβεβαιώνει τα λόγια του Ενγκελς ότι
«ο Μαρξ είναι εκείνος που πρώτος είχε ανακαλύψει το μεγάλο νόμο κίνησης της Ιστορίας, το νόμο που σύμφωνα με αυτόν όλοι οι ιστορικοί αγώνες, αδιάφορο αν γίνονται στον πολιτικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό ή σε οποιονδήποτε άλλο ιδεολογικό τομέα, δεν είναι πραγματικά παρά ή περισσότερο ή λιγότερο καθαρή έκφραση των αγώνων ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις (…)».
Είναι στη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» όπου ο Μαρξ, πέραν της περίφημης αναφοράς του στην Ιστορία
- που όπως σημειώνει γράφεται ως τραγωδία και επαναλαμβάνεται ως φάρσα -
εξηγεί με ταξικούς όρους τις πολιτικές εξελίξεις και τονίζει ότι ήταν ακριβώς
«…η πάλη των τάξεων στη Γαλλία (που) δημιούργησε τέτοιες συνθήκες και τέτοια κατάσταση, που έδωσαν τη δυνατότητα σ’ ένα μέτριο και γελοίο πρόσωπο να παίξει το ρόλο του ήρωα (…)».
Παρεμπιπτόντως:
Η 18η Μπρυμαίρ, που τόσο έχει ταυτιστεί με τις πολιτικές καντρίλιες της τάξης των εκμεταλλευτών,αντιστοιχούσε στην 9η Νοέμβρη του δικού μας ημερολογίου.
Σήμερα έχουμε 9 Νοέμβρη…
Από: rizospastis.gr

1 σχόλιο:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.