Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Νιγηρία: Η Shell πλήρωνε το στρατό για να καταπνίγει τις αντιδράσεις


Πως καθρεφτίζεται το "ανθρώπινο" πρόσωπο του καπιταλισμού στη δράση της Shell 
 
Απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν την εμπλοκή της εταιρείας Μυστικά έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 αποκαλύπτουν ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell συνεργαζόταν συστηματικά με τον στρατό της Νιγηρίας για να καταπνίγει τις αντιδράσεις των πολιτών της χώρας, αλλά και ακτιβιστών ενάντια στις δραστηριότητες της εταιρίας.

Αν και η Shell ποτέ δεν αρνήθηκε ότι οι εργασίες άντλησης πετρελαίου στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα προκάλεσαν σημαντική περιβαλλοντική μόλυνση, μέχρι τώρα αρνούνταν πεισματικά ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Παρόλα αυτά, απόρρητα υπομνήματα, φαξ, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρία πλήρωνε τακτικά τον στρατό ώστε να σταματάει ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην μόλυνση, πραγματοποιώντας ακόμη και επιδρομές σε χωριά των οποίων οι κάτοικοι υπήρχαν υποψίες ότι αντιτίθενται στα σχέδια της Shell.Σύμφωνα με ακτιβιστές της φυλής Ογκόνι, η οποία ζει στο δέλτα του Νίγηρα, αρκετές χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας του κύματος τρομοκρατίας που επικράτησε.

Το 2009, κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, αυτά τα στοιχεία δεν βγήκαν στο φως. Η Shell είχε κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τη νιγηριανή κυβέρνηση στην εκτέλεση του συγγραφέα Κεν Σάρο - Σίουα, το 1995, και άλλων ηγετών της φυλής Ογκόνι. Αντιθέτως, η Shell πλήρωσε 15,5 εκατομμύρια δολάρια στις οκτώ πληγείσες οικογένειες στο πλαίσιο συμβιβασμού.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που βγήκαν στη δημοσιότητα ήταν και μια επιστολή του 1994 σύμφωνα με την οποία η Shell συμφωνούσε να πληρώσει μία μονάδα του νιγηριανού στρατού για να ανακτήσει ένα φορτηγό της εταιρίας, ενέργεια που κόστισε τη ζωή σε ένα μέλος της φυλής Ογκόνι και άφησε άλλα δύο τραυματισμένα.

Η Shell δήλωσε ότι έδωσε αυτά τα χρήματα «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και παροχής θετικού κινήτρου για μελλοντικές αναθέσεις αποστολών».

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=423176

Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  http://redflyplanet.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.