Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ»




«Η διακοπή παροχής ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαναγκασμός του φορολογούμενου να συμμορφωθεί προς την υποχρέωση καταβολής του τέλους ακινήτων, είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Πρόκειται για μια μορφή ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας όταν απευθύνεται σε πρόσωπα...
εξαθλιωμένα», αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος για άλλη μια φορά παρεμβαίνει με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας αυτή τη φορά το τέλος ακινήτων. Και αυτό το φοροεισπρακτικό μέτρο αναμένεται να πάρει το δρόμο της Ολομέλειας του ΣτΕ και να εκδικαστεί με τη διαδικασία εξπρές της πρότυπης δίκης, όπως ορίστηκε να γίνει και για την επιβολή του κεφαλικού φόρου (ειδική έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) και του τέλους επιτηδεύματος. Επικαλούμενος το καθήκον του να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών σε ζητήματα εθνικού ή κοινωνικού συμφέροντος, ο ΔΣΑ εξηγεί στην πολυσέλιδη προσφυγή του τους λόγους για τους οποίους το μέτρο πρέπει να «πέσει» ως αντισυνταγματικό. «Μέσω του μηχανισμού της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν την επαχθέστατη φορολογική επιβάρυνση, προσβάλλεται ευθέως η αξία του ανθρώπου, καθώς τίθεται προ του κινδύνου να στερηθεί ένα ζωτικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωσή του. Ετσι όμως υποβιβάζεται το επίπεδό του κάτω των ορίων του στοιχειωδώς ανεκτού και τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η υγεία, αλλά και η ίδια η επιβίωσή του. Ουδείς λόγος για διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπορεί να γίνει στην περίπτωση αυτή». Εκτός από το επιχείρημα ότι το τέλος επιβάλλεται αδιακρίτως σε όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως της αληθινής φοροδοτικής τους ικανότητας, ο ΔΣΑ τονίζει ότι αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας μέσα στο 2011, αφού όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον ΦΑΠ. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι εκχωρείται στη ΔΕΗ, κατά παράβαση του Συντάγματος, άσκηση δημόσιας εξουσίας και κρατικής κυριαρχίας, όπως είναι η βεβαίωση και η είσπραξη φόρου, ενώ προσβάλλεται και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ, καθώς ο φορολογούμενος εξαναγκάζεται να εκποιήσει την περιουσία του ώστε να αντεπεξέλθει στην καταβολή των φόρων.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV 25-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.