Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Καμικάζι της Ουάσιγκτον



thumb
Του Δημήτρη Μυ
Αν η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε έναν ευρύτερο νομισματικό πόλεμο όπως δήλωσε την περασμένη  Δευτέρα από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε  μάλλον μοιάζει με καμικάζι που είναι έτοιμη να θυσιαστεί για τα συμφέροντα των…ΗΠΑ.
Καθώς, λοιπόν, η κυβέρνηση μιλά πια  ανοιχτά για πόλεμο και ζητά θυσίες μήπως πρέπει να κάνει και κάποιες στοιχειώδεις αποσαφηνίσεις; Ποια είναι τα αντίπαλα στρατόπεδα αυτού του πολέμου; Εμείς, ως χώρα, με ποιους είμαστε; Για ποιους τελικά πολεμάμε;
Για τους  αναγνώστες του έντυπου «Π» και του site η γεωπολιτική παράμετρος της οικονομικής κρίσης (την οποία ο Ευ. Βενιζέλος  ονομάζει νομισματικό πόλεμο) δεν είναι κάτι άγνωστο. Η οικονομία, μπορεί να μην έχει πια σύνορα σε ότι αφορά την κίνηση και τις υπέρ αποδώσεις του κεφαλαίου, ωστόσο η μάχη για τον έλεγχο του  «αόρατου χεριού της αγοράς» ουδέποτε σταμάτησε. Αντίθετα, στην περίοδο της βαθειάς κρίσης που βιώνουμε η  μάχη αυτή κλιμακώνεται σε άγρια πολεμική- νομισματική προς το παρόν- αναμέτρηση.

Η Ευρώπη υπήρξε το πεδίο της μάχης δυο παγκόσμιων πολέμων. Αποτέλεσμα αυτών των πολέμων υπήρξε η ήττα της Γερμανίας και η μετατροπή της υπόλοιπης Ευρώπης –ειδικά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης - σε αμερικανικό (δες τη Διπλωματία του Κίσιγκερ και τη Μεγάλη Σκακιέρα του Μπρεζίνσκι) προτεκτοράτο.
Η ιστορία, ωστόσο, δε τελειώνει όπως υπεροπτικά θέλησαν να πιστέψουν οι Αμερικανοί τη στιγμή της μονοκρατορίας τους. Η νέο –συντηρητική κλίκα γύρω από τον Μπους τον νεότερο έδωσε  μια καταστροφική απάντηση στο πολιτικό ερώτημα που απασχόλησε την αμερικανική πολιτική σκηνή μετά την κατάρρευση της Σ.Ενωσης: Επέλεξαν να επιδιώξουν την ηγεμονία του κόσμου έναντι της ηγεσίας μεταξύ των συμμάχων και φίλων τους για τον έλεγχο του κόσμου.
Για τις ΗΠΑ η Γερμανία αποτελεί ηττημένο κατακτημένο (δεκάδες χιλιάδες Αμερικανικοί στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο Γερμανικό έδαφος) φόρου υποτελές  κράτος. Για τη Γερμανία, οι ΗΠΑ  αποτελούν  «δυνάστη» από τον οποίο θεωρούν ότι ήρθε η ώρα και έχουν τη δύναμη να απαλλαγούν.
Η στρατηγική σχέση Γερμανίας- Ρωσίας και η απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα, αποτελεί τη θρυαλλίδα που μετατρέπει τις τριβές μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας σε σύγκρουση. Οι ΗΠΑ με το μηχανισμό του ΝΑΤΟ και όσο κρατούσε ο ψυχρός πόλεμος μπορούσαν να κρατούν τη Γερμανία κάτω, τη Ρωσία έξω και τον εαυτό  τους μέσα στην Ευρώπη. Γερμανοί (και Ρώσοι) θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αμφισβητήσουν το αμερικανικό μεταπολεμικό σύστημα ισχύος...
Κάπως έτσι ξεκινούν οι (νομισματικοί σε πρώτη φάση πόλεμοι). Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι πόλοι και οι συνασπισμοί συμφερόντων που ετοιμάζονται για τη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ, ας μη το ξεχνούμε πάντοτε διέθεταν πρόθυμους στην γερμανική αυλή: Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Βαλτικές χώρες. Ελλάδα!
Σε ότι μας αφορά, όσο περνά ο χρόνος γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έσπευσε άρον – άρον να διαλέξει στρατόπεδο σ αυτή τη σύγκρουση. Μάλιστα, ανέλαβε και την  αποστολή να μπάσει τον αμερικανικό οικονομικό μηχανισμό ελέγχου (ΔΝΤ) στο Γερμανικό «μαγαζί», την ευρωζώνη.
Οι πόλεμοι ανεξάρτητα από την έκβασή τους έχουν απώλειες. Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει (και θα πληρώσει)  το βαρύ τίμημα της επιλογής της κυβέρνησής του να οδηγήσει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της αμερικανο-γερμανικής αντιπαράθεσης.
Τα σενάρια περί της ελληνικής αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, δεν είναι παρά η αποτίμηση των απωλειών που συνεπάγεται για τη χώρα η προθυμία της κυβέρνησης Παπανδρέου να παίξει ανοιχτά και απροκάλυπτα τα αμερικανικό χαρτί σε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι που μόλις ξεκίνησε.
Κατά μια πιο παραστατική περιγραφή η κυβέρνηση Παπανδρέου μετέτρεψε τη χώρα σε καμικάζι με αποστολή να τιναχτεί στον αέρα εντός της ευρωζώνης…
Καθώς φαίνεται, η αποστολή –κατά το πρώτο της σκέλος—στέφεται με επιτυχία: Η χώρα έχει τιναχτεί στον αέρα. Μένει τώρα να δούμε αν η θυσία θα επιφέρει και το επιδιωκόμενο καίριο πλήγμα στην ευρωζώνη…http://www.topontiki.gr/

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευρώπη των Τραπεζών πληρώνει το τίμημα της φανατικής θρησκευτικής πίστης στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού. Ναι είμαστε στην μέση ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Πολέμου, αλλά αυτός γίνεται για το ποιό λαμόγιο θα αρπάξει πρώτο τον πλούτο ποιών κοινωνιών. Σε αυτόν τα χρεωκοπημένα κράτη και οι πυραμίδες Ponzi τους, όπως οι ΗΠΑ, πολεμούν με τα κράτη που θα χρεοκοπήσουν σύντομα, όπως η Γερμανία και η δική της πυραμίδα Ponzi, για το ποιός θα είναι το αφεντικό του σύμπαντος. Που θα είναι η Κίνα τελικά, αν δεν χρεωκοπήσει πρώτα και αυτή, όταν καταρρεύσει και η δική της πυραμίδα Ponzi. Η παγκόσμια οικονομία-καζίνο στο όλο της το μεγαλείο, τζογάρει πάνω στην ίδια της την καταστροφή. Λέτε να την έχει δεδομένη;

    Όποιο κράτος άρχισε να παίζει το παιχνίδι του ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου, υποτιμώντας το νόμισμά του για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα του, αλλά και όποιο κράτος ποντάρισε πάνω σε φούσκες των ακινήτων, για να βελτιώσει την οικονομία του, είναι καταδικασμένο να χάσει την βιομηχανική του βάση, άρα και το κεφάλαιό του και να βυθίσει τον λαό του στην εξαθλίωση. Μια κατάσταση που οδηγεί μια, χαμένη στο διάστημα, κοσμοπολίτικη χρηματοοικονομική ελίτ να νομίζει πως την συμφέρει και πως τώρα μπορεί να δημιουργήσει ένα νεοφεουδαρχικό σύστημα με τα μέλη της να αποτελούν την νέα φεουδαρχία. Φυσικά, το αποτέλεσμα αυτής της φαντασίωσης θα είναι όπως και κάθε άλλη φορά, κρεμάλες και γκιλοτίνες.

    Η πρώτη μας υποχρέωση δεν είναι να πληρώνουμε τα πανωτόκια στα διεθνή τραπεζικά λαμόγια που με συνομωσία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις δανειστήκαμε 25 φορές πάνω από όσο χρειαζόταν, με ένα σύστημα από δάνεια και swaps, που εξυπηρετούσαν μόνο τους τόκους των παλαιότερων δανείων. Από την εποχή της κολωνακιώτικης ποντικομαμής που είχαμε για πρωθυπουργό, που μας πρωτόβαλε σε αυτή την καταστροφή, έως σήμερα 12 χρόνια μετά, το 80% των 400 δις ευρώ που χρωστάμε σήμερα, δηλαδή 320 δις, είναι ΠΑΝΟΤΟΚΙΑ! Για ποιό χρέος μιλάμε λοιπόν και για ποιά υποχρέωσή μας να καταστραφεί η ελληνική κοινωνία για να πληρωθούν οι τράπεζες; Για να ανταμείψουμε την απληστία των τραπεζιτών που θεωρούν πως είναι πάνω από τις κοινωνίες;

    Όλοι μας πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε σαν υπνωτισμένοι τα μαγικά σόου με καθρέπτες και καπνούς στην TV, που σκοπό έχουν να μας αποβλακώσουν, μέχρι να μας αρπάξουν όλο τον πλούτο και να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το τσουνάμι που έρχεται.

    Πρέπει να φυτέψουμε λαχανόκηπους και να δημιουργήσουμε αυτάρκεις οικονομικές μονάδες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να στηρίξουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα των καιρών μας, κυρίες και κύριοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.