Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το τρύπιο σωσίβιο της Μέρκελ...
Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου 

Δεν μπορεί η κυβέρνηση του Βερολίνου να νίπτει τας χείρας της. Όπως έχει καταγγείλει επισήμως και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, η Γερμανία πρέπει να αντιληφθεί ότι, όπως υπήρξε μέρος του προβλήματος, έτσι πρέπει να γίνει μέρος και της επίλυσής του. Αλλά, όπως έχει επισημανθεί στη γαλλική Le Monde, «η Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να παρακολουθεί από τη στεριά κάποιον που πνίγεται, προφανώς την Ελλάδα». «Αν έχετε ένα σωσίβιο», λέει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Αθήνα, «μπορούμε να σας το ρίξουμε». 


«Διαμορφώνει την πολιτική της μέρα με τη μέρα», λέει ο Γιόζεφ Γιόφε, εκδότης και διευθυντής της Die Zeit. «Και αυτή είναι πάντα αντίδραση, ποτέ δράση. Δεν υπάρχει ηγεσία από την πλευρά της Μέρκελ, και αυτή είναι η ουσία του προβλήματος».

Ύστερα από τη θύελλα που προκάλεσαν οι απόψεις Ρέσλερ, η κ. Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θέλει να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου - Βραδεμβούργου RBB, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο. 

Η καγκελάριος πήρε δήθεν σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε ταχθεί υπέρ της «συντεταγμένης πτώχευσης» της Ελλάδας ζητώντας να μην υπάρχει «απαγόρευση σκέψεων». 

Ο καθείς «πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του», είπε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι «εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι η αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη». Δηλαδή λέει στην Αθήνα «χρεοκοπήστε... αλλά συντεταγμένα!» 

Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες, τόνισε. 

«Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη διαδικασία εντός της Ευρωζώνης. Εργαζόμαστε με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να μη συμβεί αυτό, διότι δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα και διότι ο κίνδυνος να μας πλήξει όλους, ή τουλάχιστον πολλές χώρες, είναι πολύ υψηλός» δήλωσε η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, όπως συζητείται με επιμονή στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Διατύπωσα ξεκάθαρα την άποψή μου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση της πολιτικής συνοχής της Ευρωζώνης», επανέλαβε. 

Με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), υπενθύμισε ότι «εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε οικονομικά». «Και η γερμανική οικονομία θα επλήττετο από κρίση όχι μόνον στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα» προειδοποίησε. 

«Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ορισμένα από τα απαραίτητα» είπε η κ. Μέρκελ. Απομένει, λοιπόν, να παραιτηθεί ο κ. Βενιζέλος... Η στήλη προτείνει και το αξίωμα αυτό να το αναλάβει ο κ. Μόσιαλος για να γκρεμίσει σε χρόνο dt ό,τι έχει απομείνει, αφού «έχουμε λεφτά μέχρι τον Οκτώβριο». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε άραγε ποιον; Αλλά προλαβαίνουμε, είπε. Η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο και «ό,τι έχουμε να κάνουμε από πλευράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα το κάνουμε» τόνισε. 

«Με τις πολιτικές που παίρνουμε, έχουμε ξεφύγει από τη χρεοκοπία» είπε. «Εφόσον καλυφθεί ο στόχος των 54 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αλλά θα πρέπει να συνδράμουν ο δημόσιος τομέας, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι πρυτάνεις θα πρέπει να ξεπεράσουν την ιδιοκτησιακή τους νοοτροπία» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «φέτος θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ και του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα». Μόνον αυτοί; 

«Μεγαλώναμε το κράτος με δανεικά κατά 15,7%, κόπηκαν οι λειτουργικές δαπάνες το πρώτο έτος, μπορούν να κοπούν και παραπάνω» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε πως θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία για πολλά χρόνια στη χώρα για να ξεπεραστεί η κρίση. 

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας θα κλείσουν το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για το κλείσιμο της ΕΤ-1, το οποίο θα επιφέρει όφελος 60 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.