Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Συχνές Ερωτήσεις


ΑΠΟ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ ΠΑΤΡΑΣ

Είναι το ΕΠΑΜ κόμμα;

Όχι δεν είναι. Η ίδρυση κόμματος απαιτεί ιδεολογική ταυτότητα. Το ΕΠΑΜ δεν μπορεί να έχει μια τέτοια ενιαία ιδεολογική ταυτότητα και ούτε η ενότητά του μπορεί να βασίζεται σε αυτήν. Και αυτό, γιατί φιλοδοξεί να εκφράσει ως Μέτωπο διαφορετικές ιδεολογικές ταυτότητες, διαφορετικές κομματικές καταγωγές και εντάξεις στη βάση των πολύ συγκεκριμένων στόχων πάλης που έχει θέσει ως βάση της ενότητάς του. Δεν αρνείται σε κανέναν την κομματική ή ιδεολογική του ταυτότητα, απλά τον καλεί να παλέψει οργανωμένα για τους  κοινούς στόχους.

Τι σηματοδοτεί το κάλεσμα για ΕΠΑΜ;

Είναι ένα προσκλητήριο αγωνιστικής συνεύρεσης στη βάση ορισμένων άμεσων κοινών στόχων. Όποιος λοιπόν περιμένει «ειδική πρόσκληση» για να συμμετάσχει, ή περιμένει να δει ταγούς για να προσχωρήσει, ατύχησε.  Όποιος θέλει να προσχωρήσει ως στρατηγός του κινήματος, περιμένει μάταια την «ειδική πρόσκληση». Το ΕΠΑΜ δεν ψάχνει για οπαδούς μιας δράκας αυτόκλητων σωτήρων, ή επωνύμων. Αντίθετα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια οριζόντια οργάνωση απλών αγωνιστών χωρίς διαχωρισμούς ιεραρχίας, χωρίς ηγέτες και ηγετίσκους, χωρίς επώνυμους παράγοντες, ή ιδρυτές και πεφωτισμένους καθοδηγητές.

Γιατί ΜΕΤΩΠΟ;

Μέτωπο σημαίνει συμμαχία δυνάμεων. Όμως όχι μια οποιαδήποτε συμμαχία, ή συσπείρωση, αλλά μια συμμαχία σε παράταξη μάχης. Όπως ακριβώς ήταν στην αρχαιότητα οι ενιαίες γραμμές οπλιτών, όπου η μια ασπίδα, κάλυπτε την διπλανή της, χωρίς διακριτικά και ιεραρχία. Το ΕΠΑΜ είναι μια μάχιμη συμμαχία με επίκεντρο την άμεση απελευθέρωση, εθνική και κοινωνική, του λαού αυτής της χώρας. Πρόκειται για ένα καθήκον που υπερβαίνει κατά πολύ την όποια προετοιμασία για εκλογές.

Γιατί ΕΝΙΑΙΟ;

Η συγκρότηση του ΕΠΑΜ είναι ενιαία γιατί δεν αναγνωρίζει στις γραμμές του οργανωμένες συνιστώσες.Η συγκρότηση του ΕΠΑΜ είναι ενιαία γιατί καταπολεμά τις διαιρέσεις μέσα στους κόλπους του λαού και των εργαζομένων που εμφυτεύει η ολιγαρχία, η εξουσία και η προπαγάνδα της. Η οργάνωση του ΕΠΑΜ δεν μπορεί παρά να είναι ενιαία, δηλαδή να εξασφαλίζει ισοτιμία σε όλα τα μέλη της ανεξάρτητα ιδεολογίας ή κομματικής ταυτότητας και να θέτει ενιαία καθήκοντα στη βάση των κοινών στόχων που συνιστούν την κεντρική πολιτική συμφωνία.

Γιατί ΠΑΛΛΑΪΚΟ;

Παλλαϊκό, είναι το κίνημα που το υποστηρίζει η συμπάθεια της τεράστιας πλειοψηφίας του πληθυσμού. Παλλαϊκό, είναι το κίνημα που διεκδικεί την κατάκτηση της δημοκρατίας με τρόπο τέτοιο που επιτρέπει και εγγυάται την ελεύθερη έκφραση του ίδιου του λαού χωρίς διαμεσολαβητές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Παλλαϊκό, είναι το κίνημα που διεκδικεί την εθνική κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία, όχι με όρους νομότυπους και αμφίβολους, αλλά στο έδαφος της κυριαρχίας του ίδιου του λαού, δηλαδή του αυτοκράτορος λαού, όπως έλεγε ο Ρήγας.

Τι σημαίνει για εμάς πατριώτης Έλληνας;

Ο λαός για εμάς είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ιστορικό κοινωνικό μόρφωμα που διακρίνεται από τις εσωτερικές ταξικές σχέσεις που τον διέπουν, αλλά και από τους πανεθνικούς δεσμούς που χαρακτηρίζουν την συνοχή του.  Η Ελλάδα ανήκει σε όλους εκείνους που την θεωρούν πατρίδα τους όχι για λόγους φολκλόρ, ή γιατί έχουν περιουσιακές διεκδικήσεις από αυτήν, αλλά γιατί έχουν συνδέσει άρρηκτα την επιβίωση τη δική τους και της οικογένειά τους μ’ αυτόν τον τόπο. Να γιατί Έλληνας σήμερα δεν είναι εκείνος που με προσποιητή υπερηφάνεια διαλαλεί την καταγωγή του, αλλά αυτός που αγωνίζεται γι’ αυτόν τον τόπο. Να γιατί πατριώτης δεν είναι όποιος μιλά για πατρίδα, αλλά μόνο εκείνος που την διεκδικεί από τον ζυγό και την τυραννία.

Γιατί αυτοί οι στόχοι;

Οι στόχοι δεν επιλέχτηκαν με βάση το τι νομίζουμε εμείς ως πρωτεύον ή κύριο, αλλά τι συνιστά αντικειμενικά άμεση και ζωτική ανάγκη για τη χώρα και το λαό της.  Μπορεί σήμερα κανείς να μιλήσει για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, να απαιτήσει τη λύση οποιουδήποτε άλλου κρίσιμου ζητήματος, αν πρώτα δεν ξεμπερδέψει με το χρέος και το ευρώ; Ποια είναι σήμερα τα βασικά εργαλεία με τα οποία διαλύεται η κοινωνία και οδηγείται στην ανέχεια, τσακίζεται η εργασία και γενικά εκποιείται η χώρα; Είναι ή δεν είναι το χρέος και το ευρώ;

Μήπως τα αιτήματα είναι πολύ “οικονομίστικα”;

Συνήθως για “οικονομίστικα αιτήματα” μιλάνε όσοι θεωρούν την οικονομία σαν μια παρακατιανή δραστηριότητα όπου ο πολίτης αναγκάζεται να κατέβει από τα νεφέλη του μεταφυσικού διαλογισμού και να ασχοληθεί με τα τερπνά της υλικής του επιβίωσης. Σε όσους σκέφτονται έτσι λέμε απλά ότι δεν χρειάζεται να κατέβουν στη γη, ας μείνουν να διαλογίζονται στην Νεφελοκοκκυγία όπου κατοικοεδρεύουν. Κι όταν με το καλό ανακαλύψουν την θεία αποκάλυψη ας έρθουν να την ανακοινώσουν στην ανθρωπότητα. Μέχρι τότε εμείς ας φροντίσουμε να μην πεινάσει ο κόσμος και να μην καταστραφεί ολοσχερώς αυτή η χώρα, ώστε να έχουμε κατόπιν την πολυτέλεια να διαλογιζόμαστε για το ιδανικό.

Μπορούμε να υπερβούμε την “κατάρα” των ιδεολογικών διαφορών;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και μόνο το ΕΠΑΜ το θέτει. Αν δεν μάθουμε να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας προκειμένου να πετύχουμε τους κοινούς στόχους, ούτε μέτωπο στήνεται, ούτε σωτηρία μπορεί να υπάρξει. Αν δεν μάθουμε ότι κανενός είδους κόντρα για ευρύτερα ιδεολογικά και πολιτικά ζήτημα δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην κοινή δράση για τους κοινούς στόχους, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας που οι επικυρίαρχοι έχουν προετοιμάσει για όλους μας.

Υπάρχει κριτήριο επιτυχίας στην συγκρότηση των τοπικών πυρήνων του ΕΠΑΜ;

Κριτήριο για εμάς της επιτυχίας του μετώπου είναι το πόσο χρήσιμο θα αποδειχθεί στην πράξη για τον λαό και τα προβλήματά του. Ένα μέτωπο που δεν μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση του λαού, στην άμεση αντιμετώπιση των πιο ζωτικών προβλημάτων του, τότε δεν αξίζει να υπάρχει. Οφείλει να διαλυθεί.

Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που επιβάλλεται να ακολουθήσουν οι τοπικοί πυρήνες του ΕΠΑΜ;

 1. Η δημιουργία ενός παλλαϊκού κινήματος «δεν πληρώνω» την έκτακτη εισφορά της φορολογίας και γενικά τα χαράτσια υπέρ των δανειστών της χώρας.
 2. Η αποτροπή της εκποίησης της χώρας μέσα από μαζικές δράσεις τέτοιες που να επιτρέψουν όχι μόνο την αφύπνιση της κοινωνίας για την καταστροφή που συντελείται, αλλά και για να γίνει προσωπική υπόθεση του κάθε Έλληνα πολίτη το ξεπούλημα της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας αυτής της χώρας.
 3. Η δημιουργία ενός πλατύτατου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης με βασική επιδίωξη την αντιμετώπιση των πιο ακραίων εκδοχών ανέχειας και εξαθλίωσης.http://epam-patras.net/

3 σχόλια:

 1. Με βάση τα παραπάνω, πέστε μου αν είναι θεμιτό από μια ομάδα που αριθμεί βία εξήντα άτομα, να καλούν μέλη ν' αποχωρήσουν όταν απλά αυτά διαφωνούν με τις επιλογές κάποιων εκλεγμένων στελεχών. Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι νόμιμο κάτι τέτοιο. Κι όμως συμβαίνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μέσα από το δημοψήφισμα θα δινόταν σημαντική ευκαιρία να ξεκαθαριστεί κατ΄αρχήν αν είναι δυνατό να υπάρξει διάσωση της χώρας ,ακόμα και στα πλαίσια του καπιταλισμού,με μη ελεγχόμενο από την χώρα και το λαό μας νόμισμα,με επιβαλλόμενη από τους διεθνείς χρηματιστές οικονομική και γενικότερη πολιτική και χωρίς άρνηση συνέχισης πληρωμής τουλάχιστον του τοκογλυφικού μέρους του χρέους,που είναι το μεγαλύτερο μέρος του.Ο Γιωργάκης,πανικόβλητος από τη λαϊκή οργή,μα και προσπαθώντας ν΄αποφύγει τις εκλογές,προσπάθησε,νομίζοντας ότι θα υπερισχύσει ο καλλιεργούμενος πανταχόθεν σχεδόν φόβος "καταστροφής μας εκτός ευρωζώνης,πιθανά και εκτός ΕΕ", να εκβιάσει το λαό με το δημοψήφισμα.Γιατί άραγε τώρα,σύσσωμες όλες οι πολιτικές δυνάμεις που μας έβαλαν στο μαντρί της ΕΕ,που υποστήριξαν μετά στο Μάαστριχτ την εκχώρηση εθν.κυριαρχίας,την υποταγή στο ευρώ των τραπεζοχρηματιστών,ορκίζονται στην πίστη τους προς την ευρωζώνη και ό,τι επιθυμεί η ΕΕ;... Σωτηρία θα φέρουν αυτοί οι κατοχικοί θεσμοί και όσοι μας τους φόρτωσαν στο σβέρκο; Ο ραγιαδισμός φέρνει χειρότερες συμφορές.Μονόδρομος ελπίδας είναι αυτός της Εθνικής Ανεξαρτησίας,Αυθεντικής Λαϊκής Κυριαρχίας."Δύσκολος" μα μοναδικός...
  Κώστας Ντουντουλάκης, ΕΠΑΜ Χανίων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. -ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ΕΠΑΜ, μα και ο καθένας μας, πρέπει ταυτόχρονα να εξηγούμε σε όλο τον κόσμο, με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο, ότι από μόνη της η έξοδος από την ευρωζώνη δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα.Δεν αρκεί καθόλου ένα κατ΄όνομα μόνο εθνικό νόμισμα. Να το συνδυάζουμε με την όλη πρόταση των 5 προϋποθέσεων-ταυτόχρονων άμεσων στόχων που θέτει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Αλλιώς,μια οριζόμενη από ΕΕ/ΗΠΑ/ΔΝΤ ή υποχείρια "ελληνικά" κόμματά τους επιστροφή σε κατ΄όνομα εθνικό νόμισμα ή "ευρώ 2ης ταχύτητας", θα είναι μια ύπουλη παγίδα των διεθνών και εγχώριων κερδοσκόπων σε βάρος του λαού μας.Που στόχο θα έχει εκτός της παραπέρα εθνικής και κοινωνικής εξαθλίωσης-αποδόμησης, και το να παρακαλά η πανικοβλημένη έτσι μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, για άνευ όρων παράδοση στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) δικτατορία πολυεθνικών και τοκογλύφων.
  Κώστας Ντουντουλάκης, ΕΠΑΜ Χανίων

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.