Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΘΗΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)!



Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ DELEK ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Όλα δείχνουν ότι οι επιλογές της Κύπρου στο όνομα της «ασφαλούς» εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, την θέτουν όλο και πιο στενά κάτω από την Ισραηλινή «προστασία», η οποία περισσότερο μοιάζει με θηλιά στο λαιμό της Κύπρου.
Τρεις προϋποθέσεις θέτει στη Λευκωσία η ισραηλινή εταιρεία φυσικού αερίου Delek, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη (την περασμένη Δευτέρα 22/8) υψηλότατων στελεχών της στην Κύπρο, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της αλλά και επαναβεβαίωσε τη βούλησή της για στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα του φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, η Delek θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις-όρους:
1. Πρώτον, να έχει ρόλο και μερίδιο στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, το επονομαζόμενο "Αφροδίτη". Τα δικαιώματα αυτού του οικοπέδου τα έχει εξασφαλίσει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει από κοινού με την ισραηλινή Delek τα δικαιώματα στα πλούσια οικόπεδα του Ισραήλ "Λεβιάθαν", "Tamar" και "Dalit". Η πρόταση αυτή προωθείται και από πλευράς Noble, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον τελικό λόγο, μιας και το συμβόλαιο έγινε αρχικά με την αμερικανική εταιρεία.
2. Δεύτερη αξίωση της Delek είναι όπως εφοδιάζει την Κύπρο με φυσικό αέριο μέχρις ότου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το δικό της φυσικό αέριο για την εσωτερική της αγορά (κυρίως δηλαδή για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΑΗΚ). Η ισραηλινή εταιρεία βεβαιώνει τις κυπριακές αρχές ότι είναι σε θέση να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Κύπρο γύρω στο 2013 και μάλιστα σε πολύ ευνοϊκή τιμή (πολύ χαμηλότερη απ' ό,τι ήταν η προσφορά της Shell .
3. Τρίτος όρος της ισραηλινής εταιρείας είναι η σύσταση κοινοπραξίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για κατασκευή τερματικού στην Κύπρο όπου θα γίνεται επεξεργασία του φυσικού αερίου καθώς και υγροποίησή του με στόχο την εξαγωγή του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.
Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» της Κύπρου, δυτικός διπλωμάτης στη Λευκωσία παρατήρησε πως θα ήταν τραγελαφικό η Κυπριακή Δημοκρατία να μην αποδεχτεί μετά χαράς και τους τρεις όρους της ισραηλινής εταιρείας. «Μην ξεχνάτε», πρόσθεσε, «ότι η αρχική πρόθεση του
Τελ Αβίβ ήταν η συνεργασία με την Αθήνα και όχι με τη Λευκωσία. Στην Ελλάδα οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή την εξέλιξη, η οποία παρέπεμψε το Τελ Αβίβ στο νησί. Ουσιαστικά, η Αθήνα σάς έκανε ένα δώρο δισεκατομμυρίων».
Είναι περίπου αυτονόητο ότι η αποδοχή από την πλευρά της Κυπριακής κυβέρνησης των όρων συνεργασίας της Delek στο όνομα της «ασφάλειας» εξόρυξης και διακίνησης του Φυσικού αερίου, θα έθετε την Κύπρο υπό την απόλυτη ομηρία του Ισραήλ και το πιθανότερο θα περιέπλεκε , αν δεν οδηγούσε και σε νέες περιπέτειες, το Κυπριακό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.