Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σε αδιέξοδο οδηγεί το Μνημόνιο






του Γ. Δελαστίκ
Ακόμη βαθύτερα στον κάδο των «σκουπιδιών» έριξε την Ελλάδα ένας από τους οίκους αξιολόγησης των απατεώνων κερδοσκόπων. Αδικα διαμαρτύρεται ο πρωθυπουργός ότι «δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πρόοδο που έχει γίνει» και προσπαθεί να εκδικηθεί υπενθυμίζοντας ότι οι οίκοι αυτοί «είναι οι ίδιοι που αξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες που είναι τοξικές και υπεύθυνες για την παγκόσμια οικονομική κρίση». Οργανα της διεθνούς κερδοσκοπίας είναι οι οίκοι αυτοί, δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον πλανήτη που να θεωρεί ότι οι ενέργειες των οίκων αυτών καθορίζονται από αυστηρή επιστημονική ανάλυση και κίνητρα.
Αλλού είναι το πρόβλημα της υποβάθμισης για την κυβέρνηση, όχι στην επιστημονικότητα της ανάλυσης που κάνουν για την ελληνική οικονομία: η υποβάθμιση αυτή υποδηλώνει με σαφήνεια την απόφαση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος να μη δανείσει την κυβέρνηση Παπανδρέου με λογικά επιτόκια στο ορατό μέλλον. Τινάζει στον αέρα δηλαδή τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι δήθεν η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει και να δανειστεί από τις αγορές από τις αρχές του 2012 (αρχικά έλεγαν από το 2011, αλλά το απέσυραν μόλις είδαν την κατάσταση).
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως η κυβέρνηση Παπανδρέου θα προσφύγει οπωσδήποτε στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ για να δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ίσως και 40 δισεκατομμύρια, μέσα στο 2012. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς που σίγουρα θα ακούσουμε, το νέο αυτό δάνειο θα συνοδευτεί με ακόμη σκληρότερους όρους λεηλασίας των εισοδημάτων των Ελλήνων εργαζομένων, με μαζική ανεργία ανάλογη εκείνης της δεκαετίας του 1950 και του 1960 και με ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού (υποβάθμιση παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, συνθηκών εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.λπ.).
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παρέλαβε τη χώρα με δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ. Ισχυρίστηκε ότι αυτό το χρέος μας οδηγεί στη χρεοκοπία. Μας έβαλε λοιπόν στο Μνημόνιο, υποτίθεται για να μας σώσει, αλλά το 2013, όταν θα λήξει η θητεία του, θα έχει εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος μέσω Μνημονίου στο... 160% του ΑΕΠ τουλάχιστον!
Μα αν οι αγορές δεν δάνειζαν την κυβέρνηση Παπανδρέου επειδή παρέλαβε δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ, ποιος θα δανείσει την επόμενη κυβέρνηση, που θα παραλάβει από τον Γ. Παπανδρέου δημόσιο χρέος άνω του 160% του ΑΕΠ; Προφανώς, κανένας.
Ακούγεται έτσι εντελώς κούφιος και άσχετος με την πραγματικότητα ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου προχθές στη σύνοδο των ευρωβουλευτών της σοσιαλιστικής ομάδας, που έγινε στην Αθήνα, ότι δήθεν «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να μπει στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ μετά το 2013».
Το εντελώς αντίθετο θα συμβεί. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου στο πλαίσιο που της υπαγορεύει το Μνημόνιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα μας κατευθείαν στον μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ - δηλαδή σε καθεστώς Μνημονίου για πάντα!
Ενδεχόμενη υπαγωγή της χώρας από το καλοκαίρι του 2013 και μετά στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ σημαίνει ένταξή της σε έναν μηχανισμό ο οποίος εμπεριέχει ήδη τις πρώτες ρυθμίσεις γενικού ακόμη χαρακτήρα για τη «συντεταγμένη χρεοκοπία κρατών».
Εχοντας προφανώς αυτά κατά νου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος άρχισε να προετοιμάζει το κλίμα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. «Πρέπει να βγούμε μπροστά, αφού πούμε ολόκληρη την αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας στον κόσμο. Πρέπει να ειπωθεί ολόκληρη και επιτόπου και τώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές» δήλωσε στο Ράδιο 9.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ενδέχεται να μας πουν οι δανειστές μας ότι αποτύχαμε στη μείωση του ελλείμματος και έτσι έχουμε δύο επιλογές: επιστροφή στη δραχμή ή «απολύσεις, περικοπές του δημόσιου τομέα τέτοιες ώστε οι δαπάνες να είναι αντίστοιχες με τα έσοδα».
Εκποιήσεις
Αντέχει το ΠΑΣΟΚ τέτοια πολιτική;

Η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ από σοσιαλιστικό σε ακραία νεοφιλελεύθερο κόμμα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που κύλησε από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Το γεγονός δε ότι αυτή η ριζική πολιτική και ιδεολογική αναδιαμόρφωση συνετελέσθη χωρίς καθόλου κραδασμούς εκ μέρους των βουλευτών και στελεχών του, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα αντιμετωπίσει καμιά ουσιαστική εσωκομματική αντίσταση, όσο αντιλαϊκά μέτρα και αν πάρει, όσες δημόσιες υπηρεσίες και αν ιδιωτικοποιήσει. Υπάρχει πάντως μια μικρή απορία ακόμη, αν η εκχώρηση του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, των συγκοινωνιών κ.λπ. σε ιδιώτες θα αφυπνίσει κάποια αντανακλαστικά του παρελθόντος στο κυβερνών κόμμα.ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ You Pay Your Crisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.