Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι εχθροί του λιγνίτη και… φίλοι της πυρηνικής ενέργειας;



Γράφει ο Δευκαλίων
 
Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και τις άγνωστες μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα πολύ μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις του στο παγκόσμιο οικοσύστημα και την διεθνή οικονομία, θα ήταν χρήσιμο να δούμε μερικά συναφή θέματα εγχώριας προέλευσης και ενδιαφέροντος.
Στην Ιαπωνία, το πυρηνικό εργοστάσιο που παρουσιάζει το πρόβλημα ανήκει σε κάποια ιδιωτική εταιρεία. Μα θα μου πει κάποιος καλοπροαίρετος άνθρωπος και εδώ βρήκες αιτία και αφορμή να μιλήσεις εναντίον του νέο-φιλελευθερισμού; Στο κάτω κάτω και στο Τσερνομπίλ που έγινε επίσης πυρηνική καταστροφή το εργοστάσιο ήταν κρατικό, γι’ αυτό τι έχεις να πεις;
Απάντηση:
 Έχουμε σαν κοινό παρανομαστή δύο πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, ένα κρατικό και ένα ιδιωτικό, στα οποία παρουσιάζεται ατύχημα και καταστρέφουν μία πολύ μεγάλη περιοχή του πλανήτη. Και εμείς τι κάνουμε στην φτωχή αλλά έντιμη Ελλάδα;
Έχουμε μία ημι-κρατική εταιρεία (αφού είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και διαπραγματεύονται οι μετοχές της δεν είναι 100% κρατική) την ΔΕΗ, που παράγει ρεύμα από κάρβουνο (λιγνίτη) και νερό, και έχουμε βάλει σκοπό να την απαξιώσουμε και να την πουλήσουμε πάμφθηνα. Κάποιοι «κουλτουριάρηδες» έχουν ξεκινήσει λοιπόν εκστρατεία εναντίον των ρύπων που εκπέμπει η ΔΕΗ από τα λιγνικτικά της εργοστάσια
«Πληρώνουμε πρόστιμα για ρύπους γιατί ξεπερνάμε τα διεθνή όρια», «πρέπει να κλείσουν αυτά τα εργοστάσια», «πρέπει να αντικατασταθεί ο λιγνίτης με ήπιες μορφές ενέργειας»
 κλπ. Είναι μερικές από τις αρλούμπες που μας λένε ενίοτε αυτοί οι κουλτουριάρηδες. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους και το τι έχουν στο μυαλό τους όλοι αυτοί, ένα είναι σίγουρο, ότι καταφέρνουν πάντα να μειώνουν την αξία της ΔΕΗ. Πως το επιτυγχάνουν αυτό; Με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων, μειώνοντας την παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων και αυξάνοντας έτσι τις εισαγωγές ρεύματος από τις Βαλκανικές χώρες, δηλαδή από τα πεπαλαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος των Βαλκανίων.
Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Σήμερα οι αντί-ρυπαντικές τεχνολογίες έχουν προοδεύσει παρά πολύ.Άρα υπάρχουν τα κατάλληλα φίλτρα που θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Εξ’ άλλου η ΔΕΗ θα μπορούσε να αγοράσει δικαιώματα ρύπων από άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες πχ ΕΘΕΛ. Γιατί δεν φωνάζουν όλοι αυτοί οι κουλτουριάρηδες, μεταξύ των οποίων και η Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη, να επισκευαστούν και να συντηρηθούν σωστά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο και να περισσεύουν δικαιώματα ρύπων τα οποία θα χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ για να πάψει να πληρώνει πρόστιμα;
Πάμε τώρα στο περιβόητο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων και τις ήπιες μορφές ενέργειας
 . Απλή ερώτηση που επιδέχεται μία εξ’ ίσου απλή απάντηση. Πόσο στοιχίζει η κατασκευή 1 MW ήπιας μορφής ενέργειας; Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές;
Ακόμα και σήμερα που ακόμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που αγοράζει η ΔΕΗ από ιδιώτες παραγωγούς είναι εξαιρετικά υψηλές, δεν έχουν κατασκευαστεί ισοδύναμοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με πχ το λιγνιτικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Προσέξτε μιλάμε για MW και όχι KW που είναι η συνηθισμένη κλίμακα ισχύος των σταθμών παραγωγής ήπιας μορφής ηλεκτρικής ενέργειας (1 MW=1000 KW). Κανείς ιδιώτης δεν τολμά να μιλήσει και να προχωρήσει σε κατασκευή μονάδας ήπιας μορφής ενέργειας έστω και 1 MW (δηλαδή 1000 KW). Και οι ίδιοι παραδέχονται «Μόνο η ΔΕΗ μπορεί να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τόσο μεγάλη μονάδα».
Και αυτήν την επιχείρηση πρότυπο, με τα πολύ φθηνά καύσιμα και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και η σημερινή κάνουν ότι μπορούν να την απαξιώσουν.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2008 ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Σουφλιάς δήλωνε «ο στόχος είναι η πράσινη ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει σε αυτή την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια». Ας του στείλουν σήμερα από την Νέα Δημοκρατία μερικές φωτογραφίες από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Ιαπωνίας. Θα έστελνε εκεί τα παιδιά του να μείνουν και να εργασθούν;
Ενώ η Υπουργός κ. Τ. Μπιρμπίλη όπου σταθεί και όπου βρεθεί με τον άνθρακα τα βάζει. Λες και διαθέτει άλλο εναλλακτικό τρόπο για να παρασκευάσει ενέργεια. Μιλάει συνεχώς εναντίον του άνθρακα και απαξιώνει έτσι την ΔΕΗ, αλλά εναλλακτική και βιώσιμη οικονομικά πρόταση. ΟΧΙ. Μόνο λόγια.
Τελικά, μετά από όλα τα παραπάνω κατάλαβα γιατί αυτοί οι «ηλίθιοι» οι Γερμανοί θέλουν να αγοράσουν την ΔΕΗ. Αυτός ο «κουτός», αυτός ο «παν-ηλίθιος» λαός που κυβερνά την Ευρώπη, την χρειάζεται την ΔΕΗ έτσι όπως είναι σήμερα. Με το κάρβουνο και το νεράκι της.
Εμείς οι έξυπνοι, με αρχηγούς τον Σουφλιά και την Μπιρμπίλη, δεν την θέλουμε και φροντίζουμε να την απαξιώσουμε ψάχνοντας για πυρηνικά που προκαλούν ολοκαυτώματα και για φωτοβολταϊκά που δεν υπάρχουν, αφού δεν είναι δυνατόν να βρεθούν τα κολοσσιαία κονδύλια που απαιτούνται για να κατασκευαστούν.
  Τι τα θέλετε… πάλι στους χούλιγκαν του νέο-φιλελευθερισμού φτάσαμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.