Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αισιοδοξία για το PSI;- Άλλα λένε οι αγορές



 Αγριος τζόγος με διακύβευμα τη ζωή μας
Γιωργος Σαρρης
Βαρεθήκαμε να ακούμε τις 2-3 τελευταίες μέρες πόσο αισιόδοξο είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την έκβαση του PSI. Ειναι όμως δυνατόν μετά από όσα έχουν ειπωθεί και συμβεί να πιστέψει κανείς τον κ. Βενιζέλο; Η απάντηση είναι προφανής...
Για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε λοιπόν το τί συμβαίνει ρίξαμε μια ματιά στις αγορές που μπορεί να είναι ό,τι είναι αλλά ψέματα δεν μπορούν να πουν. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη μετα από πάνω από 15 χρόνια που παρακολουθώ τις αγορές.
Το ενδιαφέρον εκεί επικεντρώνεται σε 2 σημεία. Το ένα είναι τα συμβόλαια ομολόγων και το 2ο τα συμβόλαια CDS's. Την ίδια στιγμή βέβαια οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν επηρρεάζοντας αγορές και πωλήσεις.
Απ' ότι λενε οι γνωρίζοντες τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες μέρες πωλούνται σε μια τιμή γύρω στα 25c στο ευρώ δηλ. στο 25% περίπου της τιμης έκδοσης. Κάτι τέτοιο ειναι περίεργο βεβαια αν δεχτούμε την υπεραισιοδοξία Βενιζέλου. Δεν βγάζει νόημα να μην υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον σε αυτη την τιμή από τη στιγμη που θα μπορεί κάποιος αμέσως να τα ανταλλάξει τα ομόλογα αυτά σε καλύτερη τιμη του 57% με το PSI. Mε δεδομένο μάλιστα οτι θα υπάρχουν και άλλοι που λογικά ενδιαφέρονται να αγοράσουν όχι για να  συμμετέχουν στην ανταλλαγή αλλά για να επωφεληθούν από τα CDS's αν ενεργοποιηθούν τοτε το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν  πωλητές ακόμη και τόσο χαμηλά. Αρα τα πράγματα δεν είναι όσο αισιόδοξα λέγεται.
Στα CDS's τωρα. Χθες είχαμε πραγματική αναστάτωση στην αγορά ελληνικών CDS's με τις τιμές να πηγαίνουν από τις 17000 πάνω από τις 20000μ.β. και πάλι πίσω για να κλείσουν τελικά πάνω από τις 21000 μονάδες βάσης! Μην ξεχνάμε την απόφαση της Πέμπτης της ISDA(μεγαλοκάτοχοι παραγώγων) που έλεγε πως δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην ανταλλαγή Ελλ.ομολόγων και ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS's.
Απ ότι φαίνεται κανεις δεν τους πίστεψε! Αν λαμβανόταν υπ' όψη η απόφαση αυτή(που πολλοί την περίμεναν με αγωνία) θα έπρεπε η τιμη των CDS's(ασφαλίστρων σε περίπτωση χρεοκοπίας) να γκρεμιστει κυριολεκτικά αφου ουσιαστικά έλεγε ότι αυτοί που αγόρασαν υπερακριβά τελευταίοι δεν έχουν λόγο να τα έχουν στην κατοχή τους γιατί δεν θα πληρωθούν. Αντι γι αυτό όμως είχαμε τη χθεσινή έκρηξη όπου κάποιοι τοποθετώντας χρήματα "δήλωναν" έμπρακτα την πίστη τους οτι θα πληρωθούν, οτι δηλαδη θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDS's!
Δεν ξερω -και δεν ξερω αν υπάρχουν κάποιοι που να μπορούν να ξέρουν- τι θα συμβεί. Στο χυδαίο κόσμο των αγορών ισχύει αυτό που λένε "κάνε με προφητη να σε κάνω πλούσιο" ενω είναι σίγουρο ότι αυτό που εξελίσσεται και πάλι είναι ένας άγριος τζόγος με διακύβευμα τη ζωή μας.
Παντως η αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ κοντράρει άσχημα με τη λογική. Σημερα το πρωί μάλιστα κάποια οικονομικά site μιλάνε ήδη για παραταση στην προθεσμία για την συμμετοχή στην ανταλλαγή για μερικές μέρες ακόμη μέχρι την επόμενη Τεταρτη. Οσο για το κόστος που θα εχει η ενεργοποίηση των CDS's είναι επίσης άγνωστο. Κάποιοι που προσπάθησαν να κάνουν μια ανάλογη εκτίμηση στην περίπτωση Lehman -και μιλάμε για το Αμερικάνικο υπουργείο οικονομικών το 2008, απέτυχαν παταγωδώς με τα γνωστα επακόλουθα.
Κυριακή κοντη γιορτή λέει ο λαός. Σε λίγες μέρες θα μαθουμε άλλη μια αλήθεια που πάντως δεν είναι αυτή που μας λένε τα "αισιόδοξα" ΜΜΕ και ο ΥΠΟΙΚ κ.Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.