Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Για την Συρία


Το παρακάτω ανήκει στον συγγραφέα και αρθρογράφο της Evrensel Αϊντίν Τσουμπουκσού

…………
Φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να ρίξουν τον Εσάτ με την εσωτερική αντιπολίτευση. Αλλά είναι και δύσκολη μία εξωτερική επέμβαση όπως στη Λιβύη απ’ την Αμερική και τους συνεργάτες της. Η στρατιωτική επέμβαση βρίσκεται στο τραπέζι και φαίνεται πως περιμένουν την ωρίμανση της κατάστασης στις ισορροπίες. Η στάση της Ρωσίας, Ιράν και Κίνας κάνουν πιο δύσκολη μία ενδεχόμενη επέμβαση. Γι’ αυτό η Αμερική και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες περιμένουν να κερδίσουν χρόνο.

Στη συνάντηση του Ομπάμα και Ερντογάν στη Σεούλ φαίνεται πως έχει βγει μία κοινή απόφαση, η δυνάμωση της ένοπλης αντιπολίτευσης σε κάθε επίπεδο.

Η συνάντηση του Ομπάμα και Ερντογάν κράτησε δυόμιση ώρες. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν ενάντια στην αντίσταση του Εσάτ. Είναι φανερό πια ότι η εσωτερική αντιπολίτευση δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό. Απ’ την άλλη μεριά ο κύριος όγκος του Συριακού λαού δεν παίρνει θέση, τουλάχιστον προς το παρόν, ενάντια στον Εσάτ. Ο Εσάτ έχει εξασφαλίσει την ισορροπία μέσα στον κόσμο. Όμως είναι και μία πραγματικότητα πως δυσκολεύεται αρκετά να εμποδίσει τις διασπάσεις και την ένταξη των δυνάμεων στην αντιπολίτευση. Όμως η ίδια κατάσταση ισχύει και για την αντιπολίτευση.

Και στις διεθνείς σχέσεις ο Εσάτ φαίνεται πως προς τον παρόν πατάει γερά. Μέσα στον αραβικό κόσμο έχει δημιουργήσει αντιφάσεις και έχει εμποδίσει να υπάρξουν πιο έντονες στάσεις εναντίον του. Μεταξύ της Ρωσίας, Ιράν και Κίνας δεν υπάρχει προς το παρόν διαφορετική άποψη για τη Συρία.

Οι δυνάμεις που ονομάζονται φίλοι της Συρίας φαίνεται πως χωρίς εξωτερική βοήθεια δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν τίποτα. Περιμένουν ιμπεριαλιστική βοήθεια και δεν έχουν μεγάλη επιρροή.

Ποιοι υπάρχουν μέσα στην αντιπολίτευση

Το Εθνικό Συμβούλιο Συρίας αποτελείται απ’ τους ισλαμιστές και φιλελεύθερους που υιοθετούν την πλήρη πολιτική της Αμερικής στην περιοχή. Το κέντρο τους είναι στο Παρίσι και στην Κων/πολη έχουν γραφείο. Το κοινό όνομα των Ενόπλων Δυνάμεων που λέγεται Στρατός Ελεύθερης Συρίας υποστηρίζεται απ’ το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας. Αυτή η δύναμη υποστηρίζει φανατικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Η άλλη δύναμη είναι το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού. Είναι η δεύτερη δύναμη του Εθνικού Συμβουλίου Συρίας. Αυτοί δεν δέχονται μία εξωτερική επέμβαση και ζητάνε την εσωτερική λύση, και δεν έχουν καμία επαφή με το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας.

Η Αμερική προσπαθεί συνεχώς να μαζέψει την αντιπολίτευση κάτω απ’ την ομπρέλα του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας. Και σ’ αυτή την προσπάθεια ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Αμερικής είναι η Τουρκία. Και φυσικά η Τουρκία κάνει το δικό της λογαριασμό για την περιοχή.

Στην επίσκεψη του αρχηγού της CIA στην Άγκυρα, ένα ζήτημα που συζητήθηκε χωρίς αμφιβολία είναι πως θα καταφέρουν την ένωση και το συντονισμό της συριακής αντιπολίτευσης. Ένας απ’ τους κύριους παράγοντες της αλλαγής του καθεστώτος φαίνεται πως είναι αυτό. Δεν κρύβεται πια ότι οι πράκτορες της Αμερικής και της Τουρκίας πραγματοποιούν επιχειρήσεις προς σ’ αυτή την κατεύθυνση και προσφέρουν κάθε βοήθεια στην αντιπολίτευση.

Τις επόμενες μέρες, στην Κων/πολη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των «φίλων της Συρίας». Στη συνάντηση θα παραβρεθούν η Χίλαρι Κλίντον και ο Ερντογάν που μόλις έχει γυρίσει απ’ το Ιράν. Ιδια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στην Τυνησία όμως δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε η Αμερική και η Τουρκία. Στη συνάντηση της Κων/πολης θα συζητήσουν την ενότητα και το συντονισμό της αντιπολίτευσης αλλά και τις υποδομές επεμβάσεων προς τη Συρία.

Όμως σ’ αυτή τη συνάντηση το σημαντικό είναι με τι πακέτο θα γυρίσει ο Ερντογάν απ’ τη Συρία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ύστερα απ’ τη συνάντηση με τον Ομπάμα ο Ερντογάν τόνισε πως το Ιράν έχει δικαίωμα πυρηνικής ενέργειας. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα διαπραγματευτεί με το Ιράν, με αντάλλαγμα μία επέμβαση στη Συρία.

Όμως δεν φαίνεται να πείθουν το Ιράν.

Οι λαοί της περιοχής πρέπει να αντιστέκονται και να αγωνίζονται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, πολέμους και επεμβάσεις. Μοναδική δύναμη που θα σταματήσει τους ιμπεριαλιστές είναι οι λαοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.