ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις - εξαθλιώνει τους νέους
Το τέλος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων με μισθούς που συμπιέζονται στο ύψος των νέων κατώτερων μειωμένων επιπέδων μετά την εγκληματική παρέμβαση της κυβέρνησης, αναδεικνύεται μέσα από τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο για τα εργασιακά, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.
Εφιαλτική γίνεται η κατάσταση για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών, των οποίων ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ (μεικτά) και μάλιστα όχι μόνο γι' αυτούς που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και γι' αυτούς που μέχρι τώρα αμείβονταν με τις κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις.Η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου κάνει καθαρό ότι:
Μετά την πάροδο και του τριμήνου της λεγόμενης μετενέργειας για μια σύμβαση που έχει λήξει ή καταγγελθεί, και στο βαθμό που δεν υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή ατομικών συμβάσεων με μοναδικό περιορισμό τους κατώτερους μισθούς και μεροκάματα που προβλέπει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως αυτή έχει πλέον διαμορφωθεί. Δηλαδή, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους από ατομικές, με συντριπτική μείωση του επιπέδου των μισθών ως τα όρια της ΕΓΣΣΕ.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Σε έναν κλάδο ένας εργαζόμενος παίρνει 1.200 - 1.300 ευρώ το μήνα με βάση τη σύμβαση στον κλάδο και εργάζεται 7 ή 8 χρόνια. Λήγει η σύμβαση και για ένα τρίμηνο αμείβεται με το βασικό μισθό συν τα 4 επιδόματα, που προβλέπεται από τη μετενέργεια. Σ' αυτό το στάδιο η αντιμετώπιση από τον εργοδότη είναι συλλογική για όλους τους εργαζομένους. Με το που θα λήξει η μετενέργεια, ο εργοδότης φεύγει από τη διαπραγμάτευση με βάση την κλαδική σύμβαση και πάει σε έναν ατομικό εκβιασμό προς τον εργάτη. Το μόνο που τον δεσμεύει πλέον είναι τα 586 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ. Μπορεί λοιπόν, ανεξάρτητα από τα πόσα χρήματα έπαιρνε ο εργαζόμενος και πόσα χρόνια εργάζεται, να του δίνει τα ψίχουλα των 586 ευρώ...
Εδώ προκύπτει και το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης, που πριν από μερικές εβδομάδες έλεγε ότι μετά το χρόνο της μετενέργειας, η διαπραγμάτευση θα ξεκινά από τον κατώτατο μισθό της κλαδικής σύμβασης.
Ειδικότερα, τα νέα κατώτερα ημερομίσθια από τις 22 Φλεβάρη, μειώνονται στα 26,18 ευρώ μεικτά, από 33,57 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών και στα 22,83 ευρώ μεικτά για όλους τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Αντίστοιχα ο κατώτερος μισθός ρίχνεται στα 586,08 ευρώ μεικτά για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ μεικτά για τους κάτω των 25 ετών, από τα 751,39 ευρώ μεικτά που ίσχυαν πριν για όλους τους εργαζόμενους που αμείβονταν με βάση την ΕΓΣΣΕ. Και βέβαια οι καθαρές αποδοχές είναι ακόμα χαμηλότερες (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).
Μεγαλύτερο «μαχαίρι» στους νέους
Διπλό χτύπημα δίνεται στους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών των οποίων μειώνεται όχι μόνο ο κατώτερος μισθός κατά 32% στα 511 ευρώ μεικτά, αλλά σε αυτό το ποσό πέφτουν όλοι οι μισθοί αυτών των ηλικιών ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα. Ετσι, νέοι που εργάζονται και αμείβονται με βάση κλαδικές συμβάσεις, η απώλεια των μισθών τους θα φτάσει στο 50% και 60%!Η επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις παίρνει γενικό χαρακτήρα και επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων. Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του κλάδου ή της ειδικότητας οι εργαζόμενοι μένουν επί της ουσίας απροστάτευτοι στις επιβουλές του εργοδότη.
Οι όροι της σύμβασης διατηρούνται μόνο κατά τη διάρκεια της μετενέργειας (του τριμήνου), όπως (βασικός μισθός ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) μετά από αυτή τη χρονική στιγμή, μπορούν να αμφισβητηθούν από τον εργοδότη. Εχουν δηλαδή παροδική ισχύ, μόνο για ένα τρίμηνο.
Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εγκύκλιο, αυτοί μπορούν να αντικατασταθούν από ατομική σύμβαση εργασίας η οποία θα περιλαμβάνει «...αμοιβές τουλάχιστον στο ύψος των μισθών και των ημερομισθίων της παρ. 1α του άρθρου 1 της παρούσας εγκυκλίου» δηλαδή στο ύψος των νέων κατώτερων μισθών που ορίστηκαν με την πράξη υπουργικού συμβουλίου που έχει την ισχύ πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Με τον τρόπο αυτό ρητά η κυβέρνηση ορίζει ότι μετά το τρίμηνο, σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, οι εργοδότες μπορούν να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με μισθούς στο ύψος της ΕΓΣΣΕ.
Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι για τις συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει ή καταγγελθεί και μέχρι τις 14/2/2012 είχε παρέλθει και το εξάμηνο παράτασης της ισχύος τους - όπως προβλέπονταν με το αρ. 9 του νόμου 1876 - η νέα παράταση του τριμήνου δίνεται μόνο για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων και δεν ισχύει αυτό το διάστημα η μετενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.