Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σφαγή στις ΔΕΚΟ για να πουληθούν




Νέα μέτρα 6 δισ. ευρώ συμφώνησαν τρόικα - Βενιζέλος 

Από τη SofokleousIn

«Στύψιμο» μέχρις εσχάτων συμφώνησε η κυβέρνηση με τρόικα προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Βενιζέλος και τρόικα κατέληξαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-14. 

Η τρόικα αιτήθηκε την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 20%, αλλά και την επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο. 


Τα νέα μέτρα εστιάζουν στις ΔΕΚΟ οι οποίες θα βγουν προς πώληση με την πρώτη ευκαιρία και αφού ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τις καθιστούν ευέλικτες τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη εργαζομένων όσο και τους νεοπροσλαμβανομένους. Το θέμα των ΔΕΚΟ είχε ανοίξει ο Θ. Πάγκαλος με δηλώσεις του όταν αποκάλυψε ότι 70,000 απολύσεις. 

Η τελευταία τρίωρη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, εστιάστηκε στην αναπροσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014. Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο «όλα δείχνουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία». 

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης. 

Το μακρύ χέρι της τρόικας ακουμπά πλέον και τις ΔΕΚΟ στις οποίες θα επεκταθεί πάση θυσία το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου περιορίζοντας ουσιαστικά και δραστικά τις αμοιβές και τις παροχές των υπαλλήλων. 

Η «επίθεση» στις ΔΕΚΟ γίνεται τώρα και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων ώστε να επωμιστεί η κυβέρνηση το κόστος της αλλαγής των δεδομένων και της αφαίρεσης κεκτημένων δικαιωμάτων και μην περάσει στους νέους ιδιοκτήτες. 

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ, αλλά και τράπεζες, όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 

Παράλληλα η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από τη δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.