Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μειώνεται η πρόσβαση των Ελλήνων στις υπηρεσίες περίθαλψης




Από το TVXS

Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας, έχει η κρίση χρέους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι Έλληνες χάνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αυτοκτονίες και ο κίνδυνος μολύνσεων από HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Η κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της χώρας, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία και ραγδαία αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, ανακοίνωσαν σήμερα Βρετανοί ερευνητές. 


Οι συντάκτες της μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πηγές και καταγράφουν μία ανησυχητική επιδείνωση των στοιχείων για την υγεία. Η ερευνητική ομάδα διαπιστώνει ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% από το 2007 έως το 2009. 


Επικαλούνται, μάλιστα, και ανεπίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το υπουργείο Υγείας, βάσει των οποίων οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 25% το 2010 σε σχέση με το 2009 και κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. 

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν επίσης μία σημαντική αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και δηλώνουν ότι από τα δεδομένα προκύπτει πως τα κρούσματα του ιού που προκαλεί το AIDS θα αυξηθούν κατά 52% αυτή τη χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη. 

Επιπλέον τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 20% το 2009 και ταυτόχρονα οι μειώσεις στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην περικοπή κατά ένα τρίτο των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV. 

Σύμφωνα με τη μελέτη τα σκληρά οικονομικά μέτρα και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούν περισσότερους πολίτες στηνκατάθλιψη και στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότιλιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν άλλη ιατρική βοήθεια. 

«Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική» λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. 

«Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις: διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θα έπρεπε» επισημαίνει.

Ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Στάκλερ για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Lancet, συμβουλεύει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να λάβουν υπόψη το πόρισμά της. 

«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που συνεργάστηκε με τον Στάκλερ. 

Η μελέτη αναφέρεται σε ζητήματα που «γνωρίζουμε ότι έχουν άμεση σχέση με την κρίση» δηλώνει ο ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρος Κεντικελένης του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που επίσης υπογράφει την έρευνα. 

Προηγούμενη έρευνα των Στάκλερ και Μακί διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά κατά τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι το 2009, καθώς βάθαινε η οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα εισοδήματα και να αυξάνεται η ανεργία. Περισσότερο επλήγησαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.