Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Καιροσκοπισμοί...



thumb
Η κατάρρευση της οικονομίας της χώρας φαίνε­ται ότι έχει προεξοφληθεί. Δυστυχώς, όχι μό­νο από τις αγορές, αλλά και από την εγχώρια κυρίαρχη πολιτική τάξη. Δεν εξηγούνται δια­φορετικά οι κινήσεις και οι υπολογισμοί των κομμάτων εξουσίας και όσων μικρών ευελπι­στούν να «συγκυβερνήσουν».
Οι πολιτικοί υπολογισμοί τους, οι οποίοι διαμορ­φώνουν τις επιλογές τους, δείχνουν ότι το βα­σικό - αν όχι μοναδικό - ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν δεν είναι πώς μπορεί να διασωθεί η χώρα. Το κεντρικό ερώ­τημα των υπολογισμών τους έχει να κάνει με τις πιθανότητες και τους τρόπους διάσωσής τους μετά την πιθανότατη πια κατάρρευση.
Τα εκλογικά σενάρια που εξετάζονται αντιμετω­πίζουν ως δεδομένη την κατάρρευση της οι­κονομίας. Με αυτό ως δεδομένο, λοιπόν, τα ερωτήματα που τίθενται έχουν να κάνουν με το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα βολεύει η εκλογική αναμέτρηση, αν αυτή πρέπει να γίνει πριν ή μετά το πιστωτικό γεγονός, αν ο σχηματισμός οικουμενικής συμφέρει τη ση­μερινή κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Και ενώ το πολιτικό προσωπικό προσπαθεί να μετρήσει τις πιθανότητες διάσωσής του και να εφαρμόσει κάποια τακτική κινήσεων, οι παράγοντες της οικονομίας της χώρας, κα­θώς και οι επόπτες δανειστές και τοκογλύ­φοι, υποδεικνύουν με σαφήνεια τον δρόμο: κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι ο ασφαλέ­στερος, αν όχι ο μοναδικός, τρόπος χειρα­γώγησης - για κάποιο ακόμη διάστημα - της λαϊκής οργής.
Παρά τους σχεδιασμούς, ωστόσο, εγχώριων και... off shore κέντρων, όλοι αναγνωρίζουν πια ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου οι ασκήσεις επί χάρτου μικρή σημασία έχουν. Δεν είναι πια μυστικό, το παραδέχονται και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες: ένα πιστωτικό γεγονός (χρε­οκοπία) μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Μπροστά σε ένα τέτοιο, πιθανότατο πια, ενδε­χόμενο ελάχιστη σημασία έχουν οι μικρο­κομματικοί υπολογισμοί των κομμάτων εξου­σίας, καθώς η επικύρωση της οικονομικής κατάρρευσης θα οδηγήσει πολύ κοντά στον πολιτικό θάνατο τους υπευθύνους της κατα­στροφής...http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.