Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΧΙ στην παράδοση της Γυάρου στους επιχειρηματίες
Καταγγελίες για την απόφαση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει από τόπο ιστορικής μνήμης το μεγαλύτερο μέρος του νησιού
Γυάρος, το φρικτό μαρτύριο της Συκιάς. Επιχειρηματίες και κυβέρνηση ετοιμάζουν επέλαση στον τόπο που μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές
Τη απόφαση της κυβέρνηση να παραδώσει τη Γυάρο - όπου μαρτύρησαν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, κομμουνιστές αντιστασιακοί και άλλοι δημοκράτες - στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καταγγέλλουν ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική μνήμη» και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών - ΣΦΕΑ 1967-1974.Με ανακοινώσεις - καταγγελίες τους, αναδεικνύουν προηγούμενες αποφάσεις, με τις οποίες ανακηρύχτηκε το νησί ως Ιστορικός Τόπος Μνήμης, και διατηρητέα από το 2001 τα κτίρια και οι άλλες εγκαταστάσεις - κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε όρμων του νησιού. Μεταξύ άλλων, ο ΣΦΕΑ 1967-1974 σημειώνει στην ανακοίνωσή του:
«Δυστυχώς, από τότε μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήλθε η σημερινή κυβέρνηση (η ίδια που κάποτε, για λόγους επικοινωνιακούς και εντυπωσιασμού, όπως φαίνεται, κήρυξε ολόκληρο το νησί της Γυάρου Ιστορικό Τόπο) και αναιρεί την προηγούμενη απόφασή της. Αποχαρακτηρίζει, ουσιαστικά, τη Γυάρο, οριοθετεί τον ιστορικό τόπο και περιορίζει τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου μόνο στους πέντε όρμους του νησιού, με όσα περιλαμβάνουν (στρατόπεδο, εγκαταστάσεις, κτίρια κ.λπ.), δηλαδή ό,τι χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το τότε Υπουργείο Αιγαίου το Σεπτέμβρη του 2001».

«Με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν εξασφαλίζεται η ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού μας (18.000 την περίοδο 1947-1962 και 7.500 την περίοδο 1967-1974). Απεναντίας, εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και μεθοδεύεται η άμβλυνση και ο εξοστρακισμός της ιστορικής μνήμης» καταλήγει ο ΣΦΕΑ 1967-1974.
Μεταξύ άλλων, «καλεί τα μέλη του συνδέσμου, τους αγωνιστές που πέρασαν από τη Γυάρο, τους συγγενείς τους, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιταχθούν στην προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης. Η Γυάρος πρέπει να παραμείνει στη μνήμη μας ως ο τόπος φυλάκισης, βασανισμού και εξόντωσης χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας, ως τόπος μνήμης γι' αυτούς που αλυσοδέθηκαν εκεί από το Κράτος και τη βία και όχι ως "πάρκο αιολικής ενέργειας"».
Από την πλευρά του, ο Συλλογος «Γυάρος - Ιστορική μνημη», τονίζει ότι «θα προβεί σε κάθε ενέργεια και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που θα απαιτηθεί για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού, ως τόπου μαρτυρίου και συμβόλου για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εξακολουθούμε να απαιτούμε από την Πολιτεία την υλοποίηση των ήδη εγκεκριμένων μελετών του Ε.Μ.Π. για την ανάδειξη της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, για τις οποίες έχουν ήδη δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, να σταματήσει η αυθαίρετη βόσκηση και καταπάτηση της Γυάρου, που αποτελούν βεβήλωση του μαρτυρικού νησιού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.