Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μια θλιβερή εικόνα της Αμερικής


zazzle.fr
Είναι φανερό πως η Βόρεια Αμερική έχει ένα πρόβλημα με το σεξ, το οποίο προέρχεται από την προτεσταντική κληρονομιά της, όμως θέλει επιπλέον να δώσει μαθήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αρκεί να τη χαρακτηρίσει κανείς πουριτανική, διότι πρόκειται για έναν πανούργο πουριτανισμό, ο οποίος μιλάει τη γλώσσα της ερωτικής ελευθερίας και συνυπάρχει με μια ανθούσα πορνογραφική βιομηχανία.
Πρόκειται για έναν φιλήδονο πουριτανισμό: σε τι χρησίμευσαν οι υποθέσεις Μπιλ Κλίντον ή Ντομινίκ Στρος-Καν; Στο να καταδικαστεί ο ερωτισμός ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτόν, να γλείφουμε τα χείλη μας επί μήνες με πικάντικες λεπτομέρειες, να μιλάμε για πεολειχία, σπέρμα, γεννητικά όργανα με μια δήθεν εξοργισμένη λαιμαργία. Η πρόστυχη αγαλλίαση με την οποία ο Κένεθ Τόμσον αναφέρθηκε στο «παραβιασθέν» αιδοίο της πελάτισσάς του Ναφισατού Ντιαλό είναι αποκαλυπτική στο επίπεδο αυτό.
Θα πουν πως στην περίπτωση του Μπιλ Κλίντον τιμωρήθηκε το ψέμα μάλλον παρά το καπρίτσιο με την ασκούμενη του Λευκού Οίκου; Είναι προφανώς ψέμα αφού ο Τζορτζ Μπους είπε ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μια πολύ σοβαρότερη απάτη, και ουδείς τον ενόχλησε γι’ αυτό. Αν είχε κοιμηθεί με τη βοηθό του θα τον είχαν αμέσως καταδικάσει σε καταναγκαστικά έργα, στον τροχό, σε μαστίγωση.
Φαίνεται πως το κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ, τόσο έτοιμο να καταδικάσει τη Γαλλία μέσω ενός εκ των εκπροσώπων της, έχει ήδη ξεχάσει τα βασανιστήρια του Αμπού Γράιμπ: τα τσαμπιά από γυμνούς άνδρες σωριασμένους ο ένας πάνω στον άλλο ή υποχρεωμένους να αυνανίζονται υπό τις εντολές κυρίως της Λίντι Ινγκλαντ, που κρατούσε μερικούς από το λουρί.
Να τιμωρηθεί η Γαλλία για το Ιράκ, για τον Ρομάν Πολάνσκι, για τους νόμους για την μπούρκα και το νικάμπ, να ευθυγραμμιστεί αυτό το πεισματάρικο έθνος που επιμένει στα χαλαρά ήθη του, αυτό ήταν το τελικό νόημα της υπόθεσης DSK, τη στιγμή που η Αμερική τρώει χώμα και ζητάει βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους για την παρακμή της.
Στις ΗΠΑ υπήρξε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που δεν άγγιξε την Ευρώπη: η συμμαχία του φεμινισμού και της ρεπουμπλικανικής, υπερσυντηρητικής Δεξιάς. Αυτές οι δύο δυνάμεις είναι ενωμένες, στο όνομα διαφορετικών συμφερόντων, για να κλείσουν το καπάκι που άνοιξαν οι δεκαετίες του 1960 και του 1970. Αυτό εξηγεί την ατμόσφαιρα ηθικού μακαρθισμού που αγγίζει εκεί τα πράγματα του έρωτα και για την οποία εδώ και καιρό εκφράζουν την ανησυχία τους οι πιο νηφάλιοι Αμερικανοί.
Για την Αμερική, η σάρκα διαφθείρει, η επιθυμία είναι επικίνδυνη. Ο DSK μπορεί να αθωώθηκε, όμως θα παραμείνει ένοχος: η ενοχή του συνάγεται από το στάτους του. Ανδρας λευκός, πλούσιος και Ευρωπαίος, δηλαδή παρακμιακός, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά καταναγκαστικός επιτιθέμενος. Οποιοσδήποτε Αμερικανός μπορεί να πέσει σε κάποια στιγμή στην αρπάγη αυτής της δημοκρατικής Ιεράς Εξέτασης. Στην επιεική αποδοκιμασία της μοιχείας στη Γαλλία απαντά η καταδίκη της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού: είναι κάτι περισσότερο από ένα σφάλμα, είναι ένα σφάλμα που αξίζει δικαστικής τιμωρίας και ψυχιατρικής αναμόρφωσης. Ενώ στις ΗΠΑ η συνύπαρξη ανδρών και γυναικών μοιάζει πάντα να βρίσκεται στο χείλος του πολέμου, υπό το άγρυπνο βλέμμα δικηγόρων έτοιμων να ψάξουν τις τσέπες των εν διαστάσει συζύγων, η λατινική Ευρώπη μοιάζει καλύτερα προστατευμένη από τη μάστιγα αυτή χάρη σε μια αρχαία κουλτούρα της συζήτησης και μια ανεκτικότητα για τις ανθρώπινες αδυναμίες.
Στις ΗΠΑ, η σεξουαλικότητα είναι το μέσο με το οποίο κάθε πολίτης γίνεται εν δυνάμει ιδιοκτησία των άλλων. Η ιδιωτική ζωή εξαφανίζεται, η επιταγή της διαφάνειας οδηγεί στον θρίαμβο της υποκρισίας και στην παρακολούθηση όλων από όλους.
Η καταστροφική συνέπεια της υπόθεσης Στρος-Καν, αν επιβεβαιωθεί πως η μηνύτρια δεν είπε την αλήθεια, είναι ότι θα δυσφημίσει τα αληθινά θύματα, τα οποία θα υποψιαζόμαστε για ψέματα και απληστία. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης ούτε η Δικαιοσύνη βγαίνουν ενισχυμένα από αυτή την ιστορία, έστω κι αν ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς είχε την εντιμότητα, ήδη από τον Ιούλιο, να αναγνωρίσει πως η υπόθεση της εισαγγελίας είναι αδύναμη. Ας μην ελπίζουμε πως μετά την απαλλαγή, τα μεγάλα όργανα του Τύπου της Ανατολικής Ακτής, που λιντσάρισαν τον πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πριν καν δικαστεί, θα ζητήσουν συγγνώμη.
Γάλλοι τουρίστες που φεύγετε για την Αμερική, να είστε προσεκτικοί• αν ποτέ σας έρθει επιθυμία να διασκεδάσετε με έναν ή μία αυτόχθονα, εξοπλιστείτε με ένα επίσημο έγγραφο αποποίησης ευθυνών: ο/η σύντροφός σας πρέπει να αναγνωρίσει γραπτώς ότι σας επιτρέπει να απολαύσετε το σώμα του/της. Πολλά έχουμε να μάθουμε από τους αμερικανούς φίλους μας, αλλά σίγουρα όχι την τέχνη της αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.