Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΘΥΣΙΑΖOYN ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!



bank_rescue
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!
WSJ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
ΑΛΕΝ ΖΙΠΕ: ΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
 
Ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ) και μία δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ που φιλοξενείται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι άκρως αποκαλυπτικά του γεγονότος πως η χώρα οδηγείται συνειδητά από κυβέρνηση και τρόικα στη «σφαγή», προκειμένου να διασωθούν οιτράπεζες και η ευρωζώνη.
Άλλωστε, αυτό διαπιστώνει και το νεοσυσταθέν Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο, στην Έκθεση του Αυγούστου, που υπέβαλε στη Βουλή, όχι μόνο επισημαίνει τις μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, αλλά και υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος έχει εξελάβει μιαανεξέλεγκτη αυξητική δυναμική (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω) .
Τόσο με τη δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών όσο και με το άρθρο της έγκυρης WSJ, εκφραστή των διεθνών χρηματιστηριακών κύκλων εκφράζεται η αγωνία ότι με μια πτώχευση της Ελλάδας (στάση πληρωμών) η ευρωζώνη ξηλώνεται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες σωριάζονται ως πύργος με τραπουλόχαρτα!
Οι διαπιστώσεις αυτές καταδεικνύουν αυτό που συνεχώς βροντοφωνάζει η iskra: Η τροϊκανή χρηματοδότηση δεν δίδεται για να σωθεί η Ελλάδα αλλά για να σωθούν η ευρωζώνη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, πάνω στο ελληνικό «πτώμα»!
Οι ομολογίες, λοιπόν, Ζιπέ και WSJ δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το όπλο της «στάσης πληρωμών» για να διεκδικήσει αποτελεσματικά τη διαγραφή του χρέους ήτουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα, με οδυνηρές συνέπειες.Μπορεί να γίνει, όμως, έστω και τώρα! Με την προοδευτική ανατροπή της κυβέρνησης ΓΑΠ και του αστικού πολιτικού κατεστημένου.
Κι αυτό πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε τη θλιβερή αποτυχία των αποφάσεων της 21ης Ιουλίουκαι την Φινλανδία να επιμένει να ζητάει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στην τροϊκανή χρηματοδότηση της χώρας.
Όταν, όμως, η Φινλανδία επιμένει στις εγγυήσεις και η Ελλάδα δεν τη στέλνει από κει που ήρθε, βγαίνει αβίαστα το μήνυμα πως η χώρα δεν έχει μέλλον. Διότι αν δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και τομνημονιακό της πρόγραμμα οι τροϊκανοί συνέταιροί της και θέλουν εγγυήσεις για να μην χάσουν τα λεφτά τους, ποιος να την εμπιστευτεί; Και πολύ περισσότερο, γιατί να την εμπιστευτούν οι αγορές.
Εδώ και τώρα στάση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ, προοδευτικό πρόγραμμα για να σωθεί η χώρα!
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της η Ίσκρα παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, από άλλες ιστοσελίδες τα όσα δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, το άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο, μάλιστα, σχεδόν προεξοφλεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας και ρεπορτάζ για την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής!

WSJ: Η ΕΥΡΩΠΗ Ή ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΘΑ «ΤΡΕΧΕΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
Με αφορμή το γεγονός ότι η απόδοση των ελληνικών κρατικών μονοετών ομολόγων «άγγιξε» το 60% χθες, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναλύει τις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Να διασώσει την Ελλάδα ή να διασώσει τις τράπεζες.

Μία τόσο υψηλή απόδοση, όχο μόνο υποδηλώνει ότι η χρεοκοπία θεωρείται σίγουρη σύντομα, αλλά και ότι οι όροι για τους επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα σκληροί, με το ποσοστό ανάκτησης να είναι πιθανώς υψηλότερο ακόμη και από το 50%, σημειώνει WSJ.
 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότητα της ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι ίσως το μήνυμα της Christine Lagarde, η οποία προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακή αναδιάρθρωση». Ίσως προειδοποιεί για τη δαπανηρή εναλλακτική λύση στην ελληνική κρίση κρατικού χρέους, προσθέτει η WSJ.
 

Η επιμονή των Φινλανδών για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα απειλεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, τον EFSF και χωρίς τον EFSF είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στις ήδη εύθραυστες τράπεζες της Ευρώπης.
 

Η Wall Street Journal προσθέτει ότι η πραγματική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι απλό ζήτημα, καθώς η άμεση έκθεσή τους ίσως δεν είναι τόσο ανησυχητική, ωστόσο τέτοιες κρίσεις σπάνια επιλύονται χωρίς ζημιές.
 

«Το πρόβλημα με τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι αλυσιδωτές επιδράσεις», προειδοποιεί ο Stephen Lewis, αναλυτής της Monument Securities.
 

Ενδεχόμενη χρεοκοπία θα «καταστρέψει» την ελληνική οικονομία αλλά θα πάρει μαζί της και αρκετές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ.
 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ λοιπόν, μίλησε για άμεση κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν είτε μέσω του ιδιωτικού είτε του δημοσίου τομέα, έρχονται αντιμέτωπες με την τρίτη εναλλακτική του να «παραπατούν» για όσο μπορούν. Αυτό θα οδηγήσει σε πιστωτική συρρίκνωση, επιφέροντας πλήγμα στην ανάπτυξη της Ευρώπης.
 

Και δεδομένου ότι λίγα από τα θετικά των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των εξαγωγών στις υγιείς χώρες, ενδεχόμενη ύφεση στον πυρήνα θα προκαλέσει φαύλο κύκλο στην Ευρωζώνη, συνεχίζει η WSJ.
 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναμένεται να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα εγχώρια τραπεζικά προβλήματα. Ορισμένες ίσως κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Άλλες θα χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια και άλλες δεν θα κάνουν τίποτα, περιμένοντας την ΕΚΤ να δράσει.
 

Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, καταλήγει η WSJ, είναι ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη. Οι εντάσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα νέα δάνεια είναι απλά μία πρόγευση του πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι τριβές αν το θέμα αφορά στη διάσωση των τραπεζών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μία χώρα αισθανθεί ότι έχει χειρότερη αντιμετώπιση από άλλη.
 

Η τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers θα αποδειχθεί μία μικρή δόνηση πριν από το μεγάλο σεισμό.
Πηγή:www.capital.gr 

ΑΛΕΝ ΖΙΠΕ: ΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung ο γάλλος υπουργός ΕξωτερικώνΑλέν Ζιπέ αναφέρεται στην κρίση στη Λιβύη, στη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής ομάδας ανοικοδόμησης για την χώρα, στις διαφορές απόψεων που υπάρχουν μερικές φορές με το Βερολίνο, αλλά και στην κρίση χρέους στην Ελλάδα.
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων, «εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμένει διαρκώς στην Ευρωζώνη»,ο γάλλος υπουργός απάντησε: «Το ελπίζω. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Εάν επιστρέψουμε να αποχωρήσει κάποιος, είναι σαν να τραβάει κάποιος το νήμα από ένα πουλόβερ διότι τότε θα διαλυθεί όλο το πουλόβερ. Η Ελλάδα έκανε λάθη. Πρέπει να τα διορθώσει και αυτό το προσπαθεί. Ο ελληνικός λαός έχει να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα. Όμως πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες χρόνο.  Δεν μπορούμε να απαιτούμε από μία χώρα να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της σε διάστημα ενός ή δύο ετών. Κάτι τέτοιο διαρκεί πέντε, ίσως και δέκα χρόνια».
Tovima.gr
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
 
πηγή: in.gr
Η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως δείχνει η διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος, σύμφωνα με έκθεση του νεοσύστατου γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που στεγάζεται στη Βουλή, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και ενώ η τρόικα πραγματοποιεί ελέγχους για να αξιολογήσει αν η Ελλάδα «δικαιούται» ή όχι την επόμενη δόση του δανείου.
Η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, προσθέτει.
Ζητά δε απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.
Η έκθεση αναφέρει ως απολύτως αναγκαία την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως -λόγως της βαθιάς ύφεσης- από την μείωση των πρωτογενών δαπανών.
Πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό και παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής βλέπει η Αντιπολίτευση, το Μεσοπρόθεσμο θα κλείσει τις τρύπες αντιτείνει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η έκθεση της νεοσύστατης αυτής υπηρεσίας είναι η πρώτη, και δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, για την πορεία εκτέλεσης του γενικού κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου επισημαίνεται στην έκθεση.
«Η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του», σημειώνεται.
«Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου», αναφέρει η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου που αποτελείται από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα.
Προσθέτει δε ότι «οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, (μείωση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)».
Ακόμη στην έκθεση τονίζεται: «είναι φανερό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ
Την ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γιατί όπως τονίζεται, «μόνο έτσι είναι δυνατόν να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος», επισημαίνει η έκθεση.
«Είναι απολύτως απαραίτητη, όχι απλώς η συνέχιση, αλλά η ενίσχυση των προσπαθειών, για δημοσιονομική προσαρμογή και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, η επιδείνωση της ύφεσης υποδηλώνει ότι είναι σκόπιμο να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού, για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
«Τα σχόλια αυτά μάλλον θα εντείνουν τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να θέσει την δυναμική του χρέους σε βιώσιμη τροχιά», σχολίασε ο Diego Iscaro, οικονομολόγος στην IHS Global Insight, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή παρουσιάζει στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, ενώ η φρικτή κατάσταση της οικονομίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την δημοσιονομική προσαρμογή», πρόσθεσε ο Iscaro.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει το 4,5% φέτος, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ από 10,5% πέρυσι.
Πηγή κοντά στην τρόικα δήλωσε στο Reuters μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επανειλημμένως πει ότι αν εφαρμοστούν όλα τα ψηφισθέντα μέτρα, η Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ κοντά στους δημοσιονομικούς της στόχους.
ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.
Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Επίσης, ενόψει της συζήτησης για το νέο φορολογικό σύστημα ο κ. Σαχινίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τις προκαταλήψεις επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου μίλησε για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, τόνισε ότι η τεχνητή κυβερνητική αισιοδοξία κατέρρευσε, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο τον αναθεωρημένο στόχο για τα έσοδα.
«Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει χώρα έξω από την ύφεση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Δεν έχουμε πολιτικές ιδέες ενώ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.
Για «πλήρη εκτροχιασμό από όποια οπτική γωνία και να το παρατηρήσει κανείς», όπως είπε, αλλά και για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Τέλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης χαρακτήρισε αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά τις καθησυχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.