Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αρχίζει το ματς!



thumb
Του Παναγιώτη Τσόγκα
Κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, στο μαγευτικό Παρίσι, το τόπι ετοιμάζεται να κυλήσει πάνω στα πλακόστρωτα σοκάκια. Θα είναι μια διαφορετική σέντρα! Η σέντρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το 9ο κατά σειρά, που φέρνει στην επικαιρότητα με αφορμή το ποδόσφαιρο, ένα πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών που –δυστυχώς- συνεχώς διογκώνεται.
Άνθρωποι χωρίς στέγη, άνθρωποι που υποφέρουν, άνθρωποι χωρίς πατρίδα και ελπίδα. Ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο έρχεται να υποκαταστήσει τις οργανωμένες δομές των κοινωνιών, που θα έπρεπε να φροντίζουν για τους συνανθρώπους μας, που η μοίρα δε στάθηκε τόσο γενναιόδωρη απέναντί τους.
Οι άστεγοι ανά τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην «πόλη του φωτός» από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου και θα απολαύσουν το δικό τους Παγκόσμιο Κύπελλο. Ίσως πιο… original και αυθεντικό ποδοσφαιρικά από ότι είναι το κανονικό Mundial.

Η επισημότητα και η σπουδή που έδειξαν οι Γάλλοι για τη διοργάνωση, μας κάνουν όλους να πιστεύουμε ότι η πατρίδα της Γαλλικής Επανάστασης και του Μάη του ’68, δεν έχει «θάψει» εντελώς την κληρονομιά της, στο βωμό των συναντήσεων Μέρκελ-Σαρκοζί.
Ο «αρχοντικός» προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ και οι «τρικολόρ» πρωταθλητές κόσμου του 1998, Λιλιάν Τιράμ και Εμμανουέλ Πετίτ, στάθηκαν υλικά και ηθικά στο πλευρό των διοργανωτών από την πρώτη στιγμή, όπως και ο Δήμαρχος του Παρισιού.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2011 θα φιλοξενήσει 64 ομάδες. Είναι μια διαδικασία κοινωνικοπολιτική, πέρα από αθλητική, καθώς άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο βρίσκουν χαρά, ελπίδα, κοινωνική καταξίωση και επικοινωνία με πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.
Η ελληνική εθνική ομάδα αστέγων έχει ήδη βρει τους «εκλεκτούς» της μέσα από μια ευρεία προεπιλογή (μήπως θα πρέπει σοβαρά επιτέλους να ασχοληθούν οι φορείς με το θέμα) και θα συμμετέχουν σε αυτή και αρκετοί μετανάστες από τις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας (ο Μιχαλολιάκος θα βγάζει… φλύκταινες), που θα φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο.
Αρωγοί στην προσπάθεια της ομάδας στάθηκαν ο Δήμος Αθηναίων και το Ίδρυμα Αστέγων του, το Hellenic Postbank-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΤΕ, η PROTASIS, η Interamerican και η Target-Sport. Στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός είχε επίσης παρέχει αθλητικό υλικό στην ομάδα, ενώ ο Περικλής Παπαπαναγής, ο οποίος εργάζεται τώρα για λογαριασμό των «πρασίνων», διετέλεσε και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Αστέγων.
Το Μουντιάλ Αστέγων συνέδραμε και η πανέμορφη Μις Γκλασκώβη, Αμάντα Κουίν, η οποία διοργάνωσε ποδηλατοδρομία από το Εδιμβούργο μέχρι το Παρίσι, για να μαζέψει χρήματα. Αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή ομορφιά της, μάλλον μάζεψε…
Με τις προσωπικές ιστορίες των ποδοσφαιριστών στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων δακρύζουν και οι… πέτρες. Κάθε ένας έχει περάσει και τη δική του «Οδύσσεια».
Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, φιλοξενείται η ιστορία του Bert Anthony Sienes από τις Φιλιππίνες, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στο Μουντιάλ Αστέγων. Στα δέκα του χρόνια έβλεπε την μητέρα του να δέρνεται ανηλεώς από τον πατέρα του. Ο ίδιος δεν ξέφυγε από το «βαρύ» χέρι του «πατέρα».
Η μητέρα του έφυγε από το σπίτι και ο μικρούλης Bert διάλεξε τους δρόμους της Μανίλα για σπιτικό του.
Τώρα ο Bert είναι 20 ετών. Καμαρωτός-καμαρωτός στάθηκε μπροστά στις κάμερες τις κρατικής τηλεόρασης των Φιλιππίνων, δηλώνοντας περήφανος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του. Η Virginia Sienes έτυχε να παρακολουθήσει το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μια μάνα σπάνια κάνει λάθος, όταν πρόκειται για το παιδί της.
Η Virginia επισκέφτηκε τα αποδυτήρια του γηπέδου, όπου προετοιμαζόταν η ομάδα των Φιλιππίνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Μόλις αντίκρισε το γιος της και εκείνος τη γυναίκα, αμέσως και οι δύο… πάγωσαν.
Μια φράση αρκούσε για να επανενωθεί η οικογένεια. «Είσαι ο Wenok;», ψέλλισε η Virginia και αμέσως ο Bert έπεσε στην αγκαλιά της, ξεσπώντας σε λυγμούς. Το «Wenok» ήταν το παρατσούκλι του παίκτη της Εθνικής Αστέγων των Φιλιππίνων, απομεινάρι της παιδικής του ηλικίας.
Το ποδόσφαιρο έχει γεννηθεί για να ενώνει λαούς, παραδόσεις, οικογένειες, άσχετα αν κάποιοι το χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς, που φέρνουν το διχασμό στις κοινωνίες και τους ανθρώπους.
Η πολιτική ηγεσία του τόπου, που δεξιώνει τη… σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα, ας έκανε τον κόπο να δεξιωθεί και τα δικά μας παιδιά, της Εθνικής Αστέγων. Ίσως να κέρδιζε μεγαλύτερη συμπάθεια στις πλατιές λαϊκές μάζες… Όπως και να έχει, το ματς αρχίζει! Web TV θα προσφέρεται για πρώτη φορά. Όσοι πιστοί ας συντονιστούν! Αξίζει τον κόπο…

Σχετικές Φωτογραφίες
  • Αρχίζει το ματς! ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.